fbpx
sâmbătă, aprilie 27, 2024
spot_img

VIDEO Ce drepturi și obligații au șoferii și polițiștii în timpul unui control rutier

Citește Și

- Reclamă -

În timpul unui control rutier, atât conducătorul auto, cât și polițistul, au mai multe drepturi, dar și obligații. Pentru că în spațiul public se discută frecvent despre situații în care atât șoferii, cât și polițiștii sunt acuzați că nu respectă legislația în vigoare, ziarul Incomod a discutat cu un ofițer din cadrul Serviciului Rutier Prahova, comisar de poliție Costache Gheorghe, care ne-a prezentat prevederile legale privind drepturile și obligațiile atât ale șoferilor, cât și ale polițiștilor.

La finalul articolului puteți urmări video care sunt prevederile legale în timpul unui control rutier și mai jos puteți citi explicațiile acestuia sub forma unui interviu text:

- Reclamă -

Care sunt obligațiile conducătorului auto în momentul opririi în trafic, de către un polițist?

Conducãtorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al politistului este obligat sa rãmânã în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalţi pasageri sa nu deschidã portierele, respectând indicaţiile politistului.

Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

- Reclamă -

Poliţistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum şi identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia, atunci când exista indicii despre săvârşirea unei fapte de natura contravenţională sau penală.

Care sunt obligațiile polițistului în momentul opririi autovehiculelor ?

În exercitarea atribuţiilor de control/dirijare a circulaţiei rutiere să poarte uniforma cu înscrisuri şi însemne distinctive.

Să își facă, în prealabil, cunoscută calitatea, astfel:

- Reclamă -

• dacă este în uniformă, prin prezentarea verbală a numelui și prenumelui, precum și a unității de poliție din care face parte,
• dacă este în ținută civilă, prin prezentarea datelor prevăzute mai sus/menționate anterior , precum și a legitimației de serviciu sau a insignei.

Ce mențiuni se pot face în procesul verbal?

Contravenţia se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele anume prevăzute în actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, denumite în mod generic agenţi constatatori.

În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare.

Obiecţiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte menţiuni”, sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.

Pentru mai multe interviuri video urmăriți canalul nostru de Youtube!

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Exclusiv – Ludmila Sfârloagă, o apropiată a lui Mircea Cosma, candidează pe listele AUR la CJ Prahova

Mai sunt doua trei zile până la încheierea procesului de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie....
Sari la conținut