Fostul comandant al forţelor croate din Bosnia, Slobodan Praljak, ‘a murit într-un spital din Haga după ce a băut otravă’ în sala de judecată a Tribunalului Penal Internaţional de la Haga pentru crime de război în fosta Iugoslavie (TPI), a anunţat agenţia oficială croată Hina, relatează AFP şi Reuters.

Incidentul s-a produs după ce TPI a decis menţinerea sentinţelor pronunţate anterior împotriva lui Jadranko Prlic, fost ministru al apărării al croaţilor bosniaci, şi a altor cinci foşti lideri croaţi din Bosnia, între care şi Praljak. Judecătorul care prezida şedinţa a chemat doctorul şi a ordonat suspendarea lucrărilor, scrie agerpres.ro.

Praljak, fost comandant al forţelor croate din Bosnia acum în vârstă de 72 de ani, a strigat “Praljak nu este criminal. Resping verdictul vostru” – verdict care a confirmat condamnarea sa la 20 de ani de închisoare. Imediat după aceea, acesta a scos din buzunar un recipient şi i-a înghiţit conţinutul, în faţa camerelor de filmare. Avocatul său a declarat că Praljak a luat otravă, iar judecătorul Carmel Agius a suspendat şedinţa. La intrarea în tribunal a sosit rapid o ambulanţă, iar zona a fost survolată de un elicopter.

Decesul lui Praljak a fost anunţat de mass-media croate, între care postul de televiziune privat N1 şi principalele ziare, Jutarnji List şi Vecernji List, înainte de a fi confirmat de Hina, care a citat o sursă apropiată acuzatului.

Sala de judecată a TPI în care acuzatul croat Slobodan Praljak ‘a băut otravă’ este o ‘scenă a crimei’ şi poliţia olandeză a decis deschiderea unei anchete, a declarat judecătorul care prezida şedinţa, Carmel Agius.

Cazul împotriva lui Praljak şi a celorlalţi cinci acuzaţi a fost unul din cele mai ample şi complexe judecate de TPI de la crearea sa, în 1993. Toţi şase au fost găsiţi vinovaţi în prima instanţă de crime împotriva umanităţii şi încălcarea legilor războiului şi a Convenţiilor de la Geneva şi “rămân condamnaţi de crime numeroase şi foarte grave”, a subliniat miercuri judecătorul Carmel Agius.

Războiul din Bosnia s-a soldat cu peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate.

Şedinţa de miercuri ar fi trebuit să fie ultima pentru TPI înainte de închiderea sa în decembrie, după 24 de ani în care a fost chemat să ia decizii în legătură cu cele mai grave atrocităţi comise în Europa după Al Doilea Război Mondial.

sursa: stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here