O nouă ședință maraton pe tema construirii a două grădinițe în Ploiești, pe străzile Aleea Strunga și Bulevardul Petrolului !

Proiectele HCL promovate de primarul Adrian Dobre, care vizează cele două unități școlare, au fost respinse și de această dată de Consiliul Local Ploiești.Motivele invocate de aleşii locali au fost că nu aveau viză de legalitate, dar și că prețul este unul imens.

 

Teoretic, la început, proiectele vizau ca respectivele obiective de investiții să fie finanțate în proporție de 98% din fonduri europene și 2 % din bugetul local.
Între timp, potrivit primarului Adrian Dobre, au apărut norme care ar fi obligat Primăria, dacă proiectele erau aprobate, să suporte aproape 70% din costurile totale într-unul dintre cazuri şi peste 92% în cel de-al doilea.

Iar cum prețul construirii unei grădinițe este de peste 13 milioane lei, aleșii locali PSD și ALDE au ridicat numeroase semene de întrebare asupra acestor proiecte.

Ba mai mult, viceprimarul George Pană a prezentat situații în care costul unei grădinițe în București nu depășea suma de 8 milioane lei.

Drept urmare, consilierii locali au solicitat lămuriri din partea conducerii Direcției Relații Internaționale şi a reprezentantului firmei de consultanţă şi proiectare.

Li s-a explicat că a apărut, faţă de proiectele iniţiale, o creştere a costurilor totale, ca urmare a apariţiei Ordonanţei 114, care a dus la majorarea cheltuielilor în domeniul construcţiilor.

Li s-a mai explicat şi că partea de cofinanţare a municipalităţii a crescut pentru că autoritatea de management a păstrat în ghidul de finanţare un standard de cost, de 7.700 de euro per copil, peste care nu s-ar fi mai acceptat cheltuieli eligibile. Asta a condus la situaţia despre care vă vorbeam mai devreme, ca Primăria să se fi obligat, dacă proiectele ar fi fost aprobate, să suporte peste două treimi din valoarea totală.

Și de această dată au existat dezbateri aprinse în şedinţa de luni şi cu privire la onorariile pe care firma de consultanţă contractată de Primărie pentru pregătirea proiectelor europene le încasează.

“Interesul oricărei firme de consultanţă este ca valoarea totală să fie cât mai mare, câtă vreme e plătită cu procent din această valoare”, a reclamat consilierul Ştefan Dănescu. Punctul său de vedere a fost împărtăşit şi de mai mulţi colegi din PSD, ALDE şi PMP, care au reclamat că, în varianta propusă, o grădiniţă pentru 120 de copii ar fi ajuns să coste, la Ploieşti, undeva la 3 milioane de euro, mult peste media naţională.

În concluzie, după lungi dezbateri, proiectele au fost respinse cu unanimitate de voturi deoarece acestea nu au avut viză de legalitate.

andrei-volosevici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here