fbpx
joi, mai 2, 2024
spot_img

VIDEO+FOTO: Ploieștenii au ajuns să strângă gunoaiele în locul Rosal. La acțiune a participat și primarul Andrei Volosevici

Citește Și

- Reclamă -
Peste 200 de voluntari au răspuns la apelul făcut de primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, pentru ridicarea gunoaielor de pe spațiul public, în situația în care operatorul de salubritate Rosal nu-și respectă obligațiile din contract.

 

- Reclamă -

Problema ridicării gunoaielor din Ploiești este critică, de multă vreme. Operatorul de salubritate nu respectă graficul de colectare de la populație, iar munții de gunoaie de la platforme sunt ceva obișnuit în Ploiești. Contractul pentru colectarea de la populație a fost semnat prin intermediul ADI Deșeuri Prahova, iar Ploieștiul este doar una dintre cele 36 de localități din Prahova cuprinse în același contract.

De altfel, ADI Deșeuri Prahova este responsabilă cu gestionarea și monitorizarea situației deșeurilor din Ploiești, pe problemele privind platformele de gunoi.

În cadrul contractului pentru colectarea de la populație, Ploieștiul are un singur vot din 36 și nu are putere de decizie, această responsabilitate revenind conducerii ADI Deșeuri.

- Reclamă -

Operatorul de salubritate Rosal are și un contract direct cu municipalitatea, cel pentru curățenia căilor publice (CCP). Evident, și aici sunt probleme mari de tot. Gunoaiele sunt prezente la tot pasul, pe trotuare și pe spațiile verzi.

La aproape fiecare colț de stradă, mormanele de mizerie sunt dovada modului în care operatorul de salubritate înțelege să-și respecte obligațiile, în condițiile în care – atenție!- Primăria Ploiești plătește firmei Rosal facturile pentru acest serviciu FĂRĂ NICIO ZI DE ÎNTÂRZIERE.

Haosul de la Rosal, faptul că firma nu-și plătește angajații cu lunile, iar protestele salariaților au devenit ceva obișnuit au dus la agravarea problemelor privind salubrizarea, până la un nivel crtitic, insuportabil și rușinos pentru un oraș ca Ploieștiul.

În Ploiești, primarul și viceprimarul au ieșit la mătură

Pentru că Rosal nu-și face treaba, s-a ajuns la o situație incredibilă. Primarul Ploieștiului a ieșit să măture pe stradă, făcând totodată un apel pentru strângerea gunoaielor din oraș.

- Reclamă -

Miercuri, pe o vreme rece și ploioasă, cu noaptea în cap, la ora 4.00, peste 200 de voluntari – consilieri locali, reprezentanți ai instituțiilor publice, angajați ai teatrului și ai filarmonicii din Ploiești, dar și ploieșteni care vor un oraș curat –  și-au dat întâlnire în mai multe puncte din oraș și au luat la mână străzile, adunând gunoaiele pe care ar fi trebuit să le strângă Rosal.

Primarul Andrei Volosevici a condus una dintre echipele care a adunat gunoaiele din zona centrală.

Andrei Volosevici: Obligația mea este să asigur confortul ploieștenilor. Poate e cazul ca cei de la ADI să mai coboare în stradă

Obligat să iasă la mătură de starea critică în care Rosal a adus Ploieștiul, primarul Andrei Volosevici a explicat motivele pentru care a inițiat acțiunea de voluntariat și a criticat ADI Deșeuri pentru modul în care gestionează situația pe contractul de colectare de la populație.

„Sunt foarte plăcut impresionat, au venit voluntari din toate zonele, fără vreo legătură cu vreo zonă politică, au venit de la TCE, SPFL, SGU, Teatru, Filarmonică. Practic, toată lumea a fost implicată , e important acest lucru din punctul meu de vedere.

Oamenii au găsit lucruri mai puțin plăcute pe care a trebuit să le strângem, le-am strâns cu ajutorul SGU, le strângem în continuare, le vom depozita absolut legal într-o platformă a lor, după care, cum este circuitul, le vom duce către rampă.

Obligația mea este să găsesc o soluție să creez confort ploieștenilor. Deja lucrurile merg într-o zonă de interes pe care nu o înțeleg. Care sunt problemele angajaților Rosal le știm de foarte mult timp. Care este problema societății, la fel.

Cum își rezolvă ei problemele sunt niște lucruri care țin în totalitate de ei.

Obligația noastră ca administrație locală este să monitorizăm singurul contract pe care îl avem, cel de curățenie căi publice. Este ceea ce am făcut astăzi.

Eu tot aștept o reacție, la care sunt partener total dacă merge într-un sens corect, a ADI Prahova.

Noi chiar dacă am terminat curățenia în intersecții, în stații de autobuz, parcuri și pe străzi, am reușit cât de cât să ne mișcăm cu ajutorul voluntariatului.

Dar, respectând fiecare punct de vedere, și al Rosalului, ca angajator, și al angajaților, în continuare în dimineața aceasta când ne ducem la rampă, în zone de colectare selective a gunoiului, găsim aceiași munți de gunoi care creează disconfort și care, la un moment dat, creează și pericol pentru sănătatea ploieștenilor.

Mi se pare obligatoriu să existe o reacție. Ca primar, eu nu am cum să am vreo reacție pentru că acel contract este monitorizat de ADI județ, deci reacția în conformitate cu contractul este doar acolo.

Nu aș vrea să cred că este un joc, pentru că, de fapt, toate „beneficiile” mizeriei din Ploiești le încasează primarul, iar cei care pot lua măsuri sau propune măsuri sunt cei de la ADI județ.

Mă întreb când vor avea această reacție și când vor rezolva problema.

Acum ca o chestie reală, pare că unii sunt și prin concediu. Orașul este îngropat în gunoaie la nivelul platformelor și la nivelul zonelor de colectare selectivă, iar unii sunt prin concediu că de, vine Paștele.

Alții nu au reacții și toate lucrurile astea se sparg în capul Primăriei Ploiești, care nu poate avea o reacție juridică vizavi de contractul de strângere a gunoiului menajer și a colectării selective.

Poate că e cazul (cei de la ADI – n.r.) să mai coboare în stradă, n-am văzut pe nimeni să mă ajute azi, poate e cazul să ia act de niște lucruri.

Duminică, pe monitorizarea GPS a RASP, existau 10 compactoare (malini de gunoi ieșite pe traseu- n.r.), luni au fost două și una s-a retras imediat, iar marți n-a fost niciuna!

Nu am soluție și nu am cum fizic să pot să am reacție pe acel contract în care Ploieștiul are doar un vot.

Este un gust amar pentru că în 2012, înainte să pierd alegerile, poate și din această cauză, am spus că trebuie să existe alte reguli, că Ploieștiul trebuie să aibă o forță mai mare la vot, că trebuie să avem tarif preferențial pentru că Ploiești generează 40% din gunoiul din Prahova, dar nu am fost ascultat.

Iar acum sunt în situația în care îmi dau seama că ce gândeam în 2012 este absolut corect. Pare că unii au uitat”, a declarat primarul Andrei Volosevici la finalul acțiunii de miercuri dimineață.

Viceprimarul Dan Nicodim a făcut parte dintr-o altă echipă care strâns gunoaiele de pe străzile Elena Doamna, Ghe. Gr. Cantacuzino și din zonele adiacente.  

„Este o acțiune care vine în urma unei situații de neplăcute care durează de ceva vreme, la care s-a adăugat greva lucrătorilor de la Rosal. Domnul primar Andrei Volosevici a organizat această acțiune și am avut plăcuta surpriză să ni se alăture voluntari, dar și mulți colegi de-ai noștri din primărie și nu numai, din cadrul CSM Ploiești, din cadrul Teatrului Toma Caragiu, Filarmonică, SGU și așa mai departe. Sunt în jur de 200 de persoane care încearcă să suplinească lipsa lucrătorilor Rosal”, a spus și viceprimarul Dan Nicodim.

Actorii și muzicienii ploieșteni au măturat străzile din oraș

Actori de la Teatrul Toma Caragiu și muzicieni ai Filarmonicii Paul Constantinescu au răspuns apelului pentru strângerea gunoaielor de pe străzile Ploieștiului.

Mai voioși, mai puși pe glume decât restul participanților, artiștii au măturat străzile din proximitatea centrului orașului.

Am venit cu 22 de colegi de la Teatrul Toma Caragiu. Mi s-a părut normal. Voluntariatul ar trebui să intre și în obișnuința, în practica noastră. Este Săptămâna Mare, toată lumea își face curățenie în casă, ne-am gândit să facem și noi, chiar dacă altcineva trebuia să o facă. Nu ne-am gândit la lucrul acesta, pur și simplu, am ajutat.

Eu m-am gândit că poate fi și un studiu de personaj ceea ce am făcut, dând cu mătura pe stradă la 4 și jumătate dimineața. Cam ce gândește un om care dă cu mătura pe stradă de dimineață, când orașul doarme. Am intrat în pielea personajului, dar dincolo de orice acțiune civică, mi s-a părut un lucru distractiv. Am socializat cu colegii și, una peste alta, ne bucurăm că am putut pune umărul la curățenia Ploieștiului„, a spus directorul Teatrului Toma Caragiu, Mihaela Rus.

Acțiunea s-a încheiat în jurul orei 7.30, când participanții transformați pentru câteva ore în lucrători la salubritate au plecat – cei mai mulți dintre ei – către locul de muncă.

Iar semnalul pe care l-au dat este clar: Așa nu se mai poate. Ploieștiul trebuie scos cu totul din groapa de gunoi, iar acest lucru nu poate fi făcut de voluntari, ci de cei care sunt plătiți din banii ploieștenilor să gestioneze salubrizarea.

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

AUR Prahova: ”PSD a împărțit mită electorală la Urlați. Încetați cu pomenile înainte de alegeri”

Deși nu a început oficial, campania electorală se anunță una complicată în Prahova. Au început și pomenile electorale, așa...
Sari la conținut