La data de 14.04.2016, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea au efectuat un număr de 26 de percheziții domiciliare pe raza județelor Vâlcea (mun. Drăgășani, comuna Dănicei și comuna Sutești), Olt (comuna Dobroteasa, comuna Strejești, comuna Cungrea, comuna Vulturești, comuna Verguleasa) și pe raza municipiului București în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică și spălare de bani.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că mai multe persoane de pe raza județului Vâlcea și a comunei Dobroteasa, județul Olt au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni informatice.

S-a reținut că activitatea infracțională consta în postarea pe diferite site-uri comerciale a unor anunțuri de vânzare având ca obiecte diferite produse pe care în fapt nu le dețineau.

S-a stabilit că sumele de bani obținute ca urmare a inducerii în eroare a victimelor, cetățeni străini, efectuată prin postarea anunțurilor de vânzare a bunurilor fictive erau virate de către membrii grupării în conturi bancare deschise în Polonia, fiind ulterior transferate prin sistemul on line banking în conturi deschise la unități bancare din România din România.

Ca urmare a documentării activității infracționale a rezultat că grupul infracțional era structurat pe 3 paliere, după cum urmează:

Primul palier era format din persoane care aveau rolul de a lansa ofertele fictive de bunuri pe diferite site-uri de profil fiind denumiți în argou ‘lansatori’ și care erau destinatarii finali ai sumelor de bani obținute ilicit.

Al doilea palier era reprezentat de către suspecții care racolau alți participanți implicați în deschiderea conturilor, ridicarea banilor și predarea lor.

Al treilea palier îl reprezentau suspecții al căror rol era acela de a deschide conturi în străinătate, conturi recomandate victimelor pentru a vira banii reprezentând contravaloarea produselor pe care doreau să le achiziționeze.

Ultimul palier era constituit din suspecți al căror rol era acela de a dobândi și a deține bunuri, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, respectiv de a sprijini transferul de astfel de bunuri de către cei care aveau controlul on line al conturilor.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că din grupul infracțional organizat au făcut parte și alte persoane, respectiv transportatori, al căror rol era acela de a transporta săgețile la unitățile bancare din țară sau din străinătate pentru a deschide conturi și/sau ridica sumele de bani virate.

Prin activitatea grupului au fost prejudiciați cetățeni străini de pe teritoriul Germaniei, Austriei, României, Spaniei, Belgiei, cu suma totală de peste 900.000 euro.

Cercetările continua, pentru stabilirea întregii activități infracționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here