fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

3 Aprilie – Ziua Jandarmeriei Române

Citește Și

- Reclamă -

„Haideți să sărbătorim împreună Ziua Jandarmeriei Române! (…) Aveți ocazia să îi cunoașteți pe jandarmii călare și pe partenerii lor, să vă familiarizați cu tehnica folosită în misiunile operative și să vedeți demonstrațiile organizate de colegii noștri de la Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia”, precizează Ministerul Afacerilor Interne, pe pagina sa de Facebook, cu prilejul împlinirii a 166 de ani de existență, astăzi, când vor avea loc mai multe exerciții demonstrative pentru public în Parcul Herăstrău din capitală.

La 3 aprilie 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a semnat actul de înființare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, pe care a comunicat-o Divanului Obștesc și Sfatului Ocârmuitor. Acest document prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte șase ținuturi (județe), la fiecare ținut fiind repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iașului și la Poliția Capitalei, în total, 14 companii de jandarmi ce totalizau un efectiv de 1.433 de jandarmi călări și pedeștri.

- Reclamă -

Domnul Moldovei deschisese, la 17 februarie 1850, prima adunare a Divanului Obștesc, iar la 25 februarie 1850 a solicitat Divanului, printr-un Opis, să ia în discuție proiectul pentru reformarea ‘Corpului Slujitorilor’. Divanul Obștesc a votat această legiuire la 12 martie. Legiuirea promulgată de Grigore Alexandru Ghica a constituit actul de naștere al acestei arme, căruia i-a dat statut juridic, i-a definit atribuțiile, principiile de organizare și funcționare, constituind fundamentul teoriei și practicii de-a lungul existenței sale.

Misiunile principale ale Jandarmeriei Române sunt: asigurarea și restabilirea ordinii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, dar și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Sal Rachele, terapeut în vindecare cronologică, interviu în exclusivitate pentru Incomod despre clarviziune

Sal Rachele, un cunoscut terapeut în vindecare cronologică care spune că este și clarvăzător, cunoscut la nivel mondial, a...
Sari la conținut