fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Achiziţia restului de autobuze diesel BMC, lăsată în sarcina viitorului primar al Ploieştiului

Citește Și

- Reclamă -

Consiliul Local Ploieşti a aprobat, vineri, într-o şedinţă extraordinară, după lungi dezbateri, un proiect de rectificate bugetară iniţiat de primarul Adrian Dobre, care prevede mai multe investiții importante.
Astfel, printre altele, au fost alocate noi fonduri pentru realizarea laboratorului de radioterapie oncologică, dar şi achiziţia bazei sportive de la LUKOIL.
Totodată, în actul legislativ este prevăzută și suma 35.000 de euro pentru amenajarea unui loc de odihnă și reabilitarea unui parc din cartier în Malu Roşu, lucru care a atras nemulțumirea consilierilor PNL.
În timpul ședinței, consilierul local liberal Gheorghe Sârbu a intervenit și a încercat să oprească alocare acestei sume cu care poți cumpăra un apartament într-o zonă bună din Ploiești.
”Au fost alocați aproximativ 35.000 de euro pentru modernizarea unui loc de joacă din Malu Roșu, unde deja există unul. O sumă foarte mare! Este vorba de aproape 1, 7 miliarde lei vechi. Vi se pare normal ca prin criza prin care trecem să dăm acești bani acolo?”, a susținut consilierul Gheorghe Sârbu, care a întărit un comentariu făcut înainte de colega sa Zoia Staicu, reticentă cu privire la urgenţa proiectului şi includerea lui într-o şedinţă extraordinară.

Totodată, legislativul ploieștean a considerat că bugetul Primăriei permite şi continuarea achiziţiei de autobuze diesel începute în 2018 din fonduri proprii. Practic, în baza votului de vineri, viitoarea administraţie ploieşteană va fi obligată să plătească 21,2 milioane de lei în 2021 şi 2022, pe lângă suma de 9,11 milioane aprobată pentru acest an.
Asta în ciuda opoziţiei consilierilor PNL, care au semnalat faptul că nu este o decizie bună ca bugetul Primăria Ploieşti pe următorii doi ani să fie împovărat cu o astfel de cheltuială, mai ales că în prezent municipalitatea trece printr-o criză financiară, lucru demonstrat prin suspendarea ratelor la bănci.
Teoretic, acordul-cadru semnat în 2018 pentru achiziționarea celor 50 de autobuze diesel expiră la 31 iulie 2020. Totuși, din lipsă de fonduri, municipalitatea a reușit să plătească și achiziționeze doar 18 bucăţi.
Dor o minune a făcut ca, atunci când totul părea sumbru și fără cale de ieșire, în conturile primăriei să intre suma de 35,8 milioane lei, prima tranșă dintr-un total de aproximativ 80 milioane lei pe care Telekom trebuie să îi plătească executivului ploieștean în urma unui litigiu câştigat de Serviciul Public Finanţe Locale.
Astfel, municipalitatea a putut să mai aloce 9,1 milioane lei pentru achiziționarea altor zece autobuze care vor sosi în acest an.
În timpul şedinţei de Consiliu Local, primarul Adrian Dobre a recunoscut că, fiind vorba de un acord-cadru, municipalitatea nu era obligată să achiziţioneze toate cele 50 de autobuze, însă a mai precizat că se poate semna un contract subsecvent. Cu alte cuvinte, autobuzele rămase ar putea să fie comandate acum, dar plata să fie făcută în următorul mandat.
Decizia edilului a fost aspru criticată chiar de consilierii PNL, care au venit inclusiv cu o propunere de amânare a proiectului de hotărâre.
Consilierul liberal Zoia Staicu a argumentat că, ţinând cont de criza de lichidităţi pe care o traversează administraţia locală, i s-ar fi părut o idee mai bună ca banii din bugetul local să fie folosiţi pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare, iar pentru dezvoltare să se apeleze la tragerile care mai sunt disponibile din creditele deja existente, în contextul în care, conform prevederilor în vigoare, banii din împrumuturi bancare nu pot fi utilizaţi decât pentru proiecte de dezvoltare. Ea a mai precizat şi că Primăria Ploieşti are de plătit un comision de 535.000 de lei, tocmai pentru că la 31 decembrie 2019 nu trăsese toţi banii disponibili din creditul luat în 2016 de la EximBank.

- Reclamă -

Punctul de vedere al colegei sale nu l-a făcut pe primarul Ploieştiului să facă un pas înapoi și a declarat că achiziţia acestor autobuze, fie ea şi din fonduri proprii, ar condiţiona un proiect european, cel vizând construirea terminalului multimodal de la Spitalul Judeţean şi modernizarea managementului de trafic.
Practic Dobre s-a legat în special de faptul că, în actuala sesiune, UE decontează şi cheltuieli efectuate anterior de către autorităţi în domeniul mobilităţii urbane, câtă vreme ele respectă criteriile de eligibilitatea.
Ceea ce a omis să spună sau nu a dorit este că, din ce ne-au explicat oamenii din Primărie, achiziţia de autobuze diesel nu se decontează de la Uniunea Europeană, care alocă fonduri doar pentru vehicule nepoluante.
„Acum, noi facem o estimare a bugetului viitor, asta nu înseamnă că există o obligaţie ca în viitorul buget să existe sumele respective. Acest contract, în mod normal în august se încheie. În funcţie de decizia care se va lua, vom vedea dacă după 15 august mai sunt necesare sumele respective sau nu. Acordul-cadru reprezintă o promisiune, nu o obligaţie. Noi, în momentul de faţă, avem autobuzele cumpărate şi cele care vor fi cumpărate din suma de 9,2 milioane şi mai sunt cele 22 de autobuze pe care putem să le achiziţionăm în anii următori sau putem să renunţăm la ele. Asta înseamnă că trebuie să facem şi o notificare în sensul că renunţăm la ele şi atunci într-adevăr sumele respective să fie scăzute, dar, momentan, pentru a putea demara mai repede procedura pentru elaborarea proiectului tehnic şi să dăm drumul la licitaţie pentru terminalul multimodal – ştiţi că avem componenta de infrastructură şi această componentă de management de trafic, care are şi în autobuze anumite componente şi care ne permite să recuperăm banii şi pentru cât am achiziţionat până în prezent şi pentru viitoarele achiziţii pe care putem să le facem – am prevăzut aceste fonduri”, a declarat Adrian Dobre.
Lăsând autobuzele la o parte, o altă prevedere interesantă în Hotărâre o reprezintă suplimentarea cu 150.000 lei a sumei prevăzută iniţial pentru achiziţia bazei sportive de la LUKOIL, din strada Mihai Bravu. Astfel, după multe lupte duse de consilierii PSD în ceea ce privește achiziționarea acestei baze, suma alocată acum ar trebui să permită preluarea terenului în proprietatea municipalităţii.
Prin aceeaşi rectificare, Consiliul Local a mai crescut cu 1,4 milioane de lei şi alocarea bugetară pentru construirea viitorului centru de radioterapie oncologică din curtea Spitalului Municipal, proiect la care a devenit evident că lucrările nu se vor finaliza înainte de termenul de 31 decembrie.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Sal Rachele, terapeut în vindecare cronologică, interviu în exclusivitate pentru Incomod despre clarviziune

Sal Rachele, un cunoscut terapeut în vindecare cronologică care spune că este și clarvăzător, cunoscut la nivel mondial, a...
Sari la conținut