„Planul DSVSA Prahova privind activitățile sanitare veterinare și pentru siguranţa alimentelor în perioada premergătoare și în timpul sărbătorilor pascale”

În scopul prevenirii apariţiei și evoluţiei unor episoade de toxiinfecții alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale 2018, DSVSA Prahova va intensifica controalele oficiale în unităţile de abatorizare, procesare, depozitare și vânzare cu amănuntul a produselor alimentare, ţinând cont de faptul că în această perioadă, în mod tradiţional, crește consumul de alimente de origine animală și nonanimală prin medicii veterinari din cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor (CSVSA) și Circumscripţiilor Sanitare Veterinare Zonale (CSVZ) și personalul propriu, conform Regulamentului CE 882/2004 și Regulamentului CE 852/2004.

Controalele se vor efectua zilnic în perioada 05.03-07.04.2018 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Ortodoxe), inclusiv sâmbăta și duminica, fiind asigurată permanență la sediul circumscripţiilor prin afişarea programului de lucru și a numărului de telefon al medicului veterinar responsabil, iar la sediul DSVSA Prahova va există zilnic o echipă de intervenţie rapidă în urma sesizărilor și petiţiilor consumatorilor, sesizări care pot fi transmise la tel.0244571751, email: [email protected] și call-center 0800800454.

Pentru eficientizarea acţiunilor de control DSVSA Prahova a dispus următoarele măsuri:

-nominalizarea prin decizie a persoanelor care fac parte din echipele mixte de control, zilnic fiind stabilite localitățile/traseele în care se vor efectua aceste controale, tipurile de unități ce vor fi controlate, inclusiv târguri de animale și pieţe agroalimentare;

-notificarea în scris a primăriilor, cu adresa nr.3070/07.03.2018, privind riscurile pentru sănătatea publică în cazul sacrificărilor de animale (miei și iezi) fără supraveghere sanitară veterinară și în condiţii necorespunzătoare de igienă, precum și notificarea DSVSA Prahova, până la data de 15.03.2018 privind posibilitatea/intenția amenajării temporare a unor spații pentru sacrificarea și prelucrarea primară (jupuire și eviscerare parţială) a mieilor și iezilor și condiţiile minime de aprobare a acestora, în baza deciziei directorului executiv;

-contactarea administratorilor pieţelor agroalimentare în vederea amenajării spațiilor destinate comercializării produselor de origine animală (carne miel/ied, ouă, lapte și produse lactate) de către producătorii persoane fizice/juridice, cu respectarea condiţiilor de igienă a spaţiului, ustensilelor și a persoanelor care manipulează alimentele (carnete sănătate, echipament protecţie);

-în scopul asigurării protecţiei consumatorilor DSVSA Prahova va solicita, atunci când situaţia o impune, sprijinul altor instituţii competențe de la nivel judeţean, respectiv ANAF, ANPC, DSP, IPJ, precum și controale comune, în limita competențelor organizate în baza protocoalelor de colaborare încheiate;

sursa: Comunicat de presă DSVSA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here