Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) atrage atenţia contribuabililor asupra unei posibile fraude prin SMS.

Persoanele fizice recepţionează SMS-uri sau email-uri, în care sunt informaţi cã pot primi bani de la ANAF și li se cere în numele Fiscului date personale şi completarea unui formular. Cei care au primit un astfel de mesaj, sunt sfătuiți să acceseze un site, la care este disponibil un formular, în care sunt solicitate, în numele ANAF, date personale, inclusiv date ale conturilor şi PIN-urile acestora.

“Rugăm contribuabilii să nu acceseze site-ul din sms-urile primite şi, totodată, le reamintim că Agenţia Naþională de Administrare Fiscală nu transmite informaţii nesolicitate prin sms, iar portalul oficial al instituţiei este www.anaf.ro”, se arată în comunicatul ANAF.

“Agenția Națională de Administrare Fiscală avertizează utilizatorii asupra unei campanii de tip #phishing care folosește identitatea vizuală a instituției.  Tentativa de păcăleală începe cu un SMS primit pe telefon, în care ești notificat despre faptul că poți revendica suma de 1783.92 RON din impozitul pe venitul anual. După accesarea acelui link, ești redirecționat către o pagină cu un formular unde sunt solicitate, în numele ANAF, un număr considerabil de date personale și financiare (nume, prenume, data nașterii, adresa completă, CNP, serie ID, e-mail, telefon, număr card, data expirării și CVV. S-au efectuat toate demersurile necesare blocării acelui site care găzduiește această tentativă de păcăleală, iar Google a inclus deja o avertizare pentru cei care accesează acel link. Persoanele care au introdus date sunt sfătuite:

– să verifice tranzacțiile de pe contul bancar anexat cardului, pentru eventuale plăți suspecte,

– să notifice acest lucru cât mai rapid băncii emitente a cardului, pentru a-l bloca și emite altul, cu alte date,

– să depună o plângere la cea mai apropiată secție de Poliție, în cazul în care au suferit pagube financiare în urma unui astfel de incident.

Rețineți faptul că ANAF nu transmite informaţii nesolicitate prin sms, iar portalul oficial al instituţiei este www.anaf.ro “, avertizează și specialiștii din cadrul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Sursa: www.telegrama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here