fbpx
marți, mai 21, 2024
spot_img

Ce practici sunt interzise în campaniile electorale

Citește Și

- Reclamă -

Autoritatea Electorală Permanentă a precizat că, în campaniile electorale, practici precum utilizarea vehiculelor inscripționate cu sloganuri, imagini ale candidaților, organizarea spectacolelor și a serbărilor, focurile de artificii, utilizarea bannerelor, mesh-urilor, corturile, panourile, steagurile publicitare, dar și folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, de incitare la ură şi intoleranţă sunt strict interzise. Sunt permise doar anumite tipuri de activități și materiale de propagandă. 

Conform AEP, de la începerea campaniei electorale și până la finalizarea acesteia, pe data de 8 iunie, ora 7.00, toate prevederile în vigoare trebuie respectate, doar anumite materiale de propagandă, precum afișele electorale, materiale de propagandă electorală video sau audio transmise de mass-media audiovizuală în condițiile legii publicitatea în presa scrisă, materialele de propagandă electorală online, broşurile, pliantele şi alte materiale tipărite din aceeaşi categorie fiind permise. 

„Având în vedere că astăzi, 10 mai 2024, a început campania electorală pentru alegerile din 9 iunie, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) doreşte tuturor competitorilor politici mult succes şi îi îndeamnă să contribuie la desfăşurarea unei campanii echilibrate şi corecte, care să răspundă aşteptărilor democratice ale cetăţenilor”, se menționează într-un comunicat al AEP.

- Reclamă -

Potrivit legii, competitorii politici au obligația de a înlătura, până la data începerii campaniei electorale, a tuturor materialelor de propagandă folosite până la acel moment și care nu respectă formatul permis, transmite G4Media.

Utilizarea în campaniile electorale de către candidați a mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor care icnită la ură și la intoleranță, dar și a oricăror forme, mijloace, acte ș acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică, reamintește Autoritatea Electorală Permanentă. 

AEP mai menționează că, având în vedere că fenomenele de dezinformare pot influența în mod direct opțiunile alegătorilor și participarea la vot, este necesară „respectarea de către competitorii electorali a unei conduite etice şi participarea activă la dezvoltarea unui climat de încredere şi integritate în organizarea şi desfăşurarea campaniei electorale, astfel încât alegătorii să poată avea o imagine corectă şi clară cu privire la oferta electorală”.

- Reclamă -

„În campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-media”, mai menționează AEP.

În plus, Autoritatea informează că „este interzisă utilizarea vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă”.

Toni Greblă, președintele AEP, a transmis că desfășurarea campaniilor electorale corecte, cu dezbateri reale și pluralism de opinie este crucială pentru a obține credibilitatea procesul electoral, transmite G4Media. 

„Consolidarea încrederii alegătorilor în procesul electoral este esenţială pentru o democraţie robustă şi nu poate fi asigurată fără o campanie desfăşurată în acord cu cele mai înalte standarde europene şi internaţionale. Toate demersurile Autorităţii Electorale Permanente au ca scop respectarea, cu stricteţe, a calendarului electoral aprobat de Guvernul României, în aşa fel încât alegerile să poată fi organizate în cele mai bune condiţii. În acest sens, desfăşurarea unei campanii electorale corecte, în care să aibă întâietate dezbaterile reale şi pluralismul de opinie, este crucială pentru credibilitatea procesului electoral şi, implicit, pentru o prezenţă sporită la vot în rândul alegătorilor”, a declarat Toni Greblă, potrivit sursei citate. 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Procurorul Lucian Onea revine la DNA Ploiești. Curtea Supremă a anulat ordinul de revocare din funcția de procuror anticorupție

Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat ordinul de revocare din DNA a procurorului Lucian Onea, fostul șef...
Sari la conținut