fbpx
vineri, iunie 21, 2024
spot_img

CJ Prahova estimează un buget de 238 de milioane de euro în 2023, cel mai mare din istoria instituţiei

Citește Și

- Reclamă -
Consiliul Judeţean Prahova estimează pentru acest an un buget de cheltuieli în valoare de 1,17 miliarde de lei, echivalentul a 238 de milioane de euro, din care 60% ar urma să meargă către investiţii. Este un record, depăşind valoarea din 2022, de 978 de milioane. Nu trebuie uitat, însă, că între estimarea de la început de an şi execuţia bugetară finală pot exista diferenţe uriaşe!

În 2022, Consiliul Judeţean a aprobat un buget anual în valoare de 978 de milioane de lei, care la momentul respectiv era un record pentru instituţie şi, potrivit preşedintelui Iulian Dumitrescu, era al doilea din ţară, după cel al CJ Iaşi. Cum bugetul este, prin definiţie, o estimare, cheltuielile efectuate până la finalul anului n-au atins tocmai valorile aşteptate. Execuţia la 30 noiembrie, aprobată prin hotărâre, confirma cheltuieli totale de numai 470 de milioane de lei, din care doar 124 pentru investiţii, însemnând 18,3% din bugetul anual de dezvoltare. Un bilanţ care să includă şi luna decembrie e aşteptat să apară în curând.

Pentru 2023, conducerea instituţiei anunţă că vrea să depăşească valorile de anul trecut, atât ca buget total estimat la început de an, cât şi ca execuţie. Valoarea totală a cheltuielilor prognozate pentru acest an se ridică la 1.178.057.150 lei, adică aproximativ 238 de milioane de euro la cursul actual, potrivit proiectului de hotărâre publicat pe site-ul instituţiei.

- Reclamă -

De aici, pentru secţiunea de funcţionare e prevăzută o alocare totală de 461,8 milioane de lei, în timp ce secţiunea de dezvoltare are o valoare de aproape 716.2 milioane.

La fel ca anul trecut, o foarte mare parte din secţiunea de dezvoltare este compusă din sumele aferente unor proiecte europene, unele dintre ele cu finanţare atrasă, dar la care n-au început şi lucrările. Asta înseamnă că cheltuielile finale depind de evoluţia proiectelor şi explică şi de ce în anul trecut a existat o diferenţă mare între estimarea iniţială şi execuţia efectivă.

- Reclamă -

Priorităţile, în materie de investiţii, vizează, printre altele, şoselele de centură pentru Comarnic, Azuga-Buşteni, Mizil, Păuleşti şi Băneşti-Valea Doftanei, finalizarea studiului de fezabilitate pentru noul Spital Judeţean şi începerea lucrărilor, introducerea reţelei de gaze pe Valea Slănicului şi consolidarea Palatului Culturii, a anunţat Dumitru Tudone, vicepreşedintele instituţiei.

„Bugetul pe anul 2023 va fi mai mare decât bugetul pe 2022 şi, după cum conducerea Consiliului Judeţean şi-a luat angajamentul, va fi preponderent orientat spre partea de investiţii. Am atras foarte multe surse din fonduri externe, care vin în completarea bugetului propriu, pentru definitivarea investiţiilor. Investiţiile prioritare sunt cunoscute de acum de marea majoritate, variantele ocolitoare, mai avem puţin şi terminăm s.f.-ul pentru Spitalul Judeţean, gaze pe Valea Slănicului, Palatul Culturii şi multe altele pe care urmează să le punem în implementare”, a declarat vicepreşedintele Dumitru Tudone.

Autorităţile estimează că proiectul de hotărâre ar putea intra la vot în primele zile din februarie.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – Noii consilieri județeni au primit certificatele doveditore al alegerii în funcție

Alegerile locale din 9 iunie au schimbat semnificatic componența Consiliului Județean Prahova. Noii consilieri județeni au primit vineri certificatul...