Rămâne Ploieştiul fără apă caldă? Întrebaţi dacă există acest risc sau tensiuni între autorităţi şi operatorul care gestionează sistemul de termoficare, reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova spun că toate soluţiile sunt la îndemâna autorităţilor ploieştene, sugerând că neînţelegerile pleacă de la plăţile pe care operatorul la aşteaptă de la bugetul local. Cât despre clauzele care au apărut în contract, modul în care s-a ţinut licitaţia, problemele juridice invocate sau lipsa unor reacţii ferme din partea ADI Termie, reprezentanţii CJ Prahova par să se spele pe mâini… Că încă au apă caldă, nu?

În ultimele zile au apărut, pe surse, informaţii despre tensiuni între operator şi autorităţi, existând la un moment dat chiar speculaţia că noul contract, intrat în vigoare la mijlocul lunii mai, ar putea ajunge să se încheie chiar din august, şi nu neapărat din cauza licenţei ANRSC, aşteptată până pe 9 august, ci mai degrabă a unor probleme financiare. În toate aceste speculaţii există şi un sâmbure de adevăr, confirmat oficial de autorităţi, în condiţiile în care operatorul a solicitat de la Primăria Ploieşti plata în avans a 50% din cheltuielile cu materia primă prognozate pentru viitorul sezon rece. Solicitarea a venit în baza unei clauze introduse de ADI Termie în contrat, fără acordul autorităţilor, clauză pe care, evident, administraţia ploieşteană o contestă.

Ironic e că reprezentanţii Consiliului Judeţean se feresc acum să spună direct dacă există o problemă iminentă, dar declară public că soluţia ţine în exclusivitate de Primăria Ploieşti. Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, a declarat în timpul şedinţei de marţi, pe un ton ironic, cu o conotaţie politică evidentă, că îşi pune încrederea în primarul Andrei Volosevici. Aceeaşi poziţie e împărtăşită şi de vicepreşedintele instituţiei, Cristian Apostol.

Iulian Dumitrescu: “Am încredere că Andrei Volosevici va manageria situaţia”

“Avem încredere în domnul Andrei Volosevici că poate să managerieze aceste aspecte, îi cunoaştem capacitatea. Ştiţi foarte bine că serviciul de termie ţine de municipiul Ploieşti. Şi dacă am vrea, toţi din sală, să ne ocupăm de acest serviciu, nu este în zona noastră de competenţă. Eu zic că am făcut tot ce puteam. O să-l chem pe domnul Andrei Volosevici cât mai repede, dar vă spun că am mare încredere că Andrei ştie ce să facă cu termia şi cu apa caldă, cum ne-a dovedit până acum de multe ori, a ştiut să găsească rezolvarea la toate problemele ploieştenilor, pentru asta şi oamenii i-au dat încrederea şi sper ca şi PSD-ul să-l sprijine ca să ducă această problemă la capăt” a fost răspunsul pe care unii n-au ştiut cum să-l interpreteze, dat de Iulian Dumitrescu după ce doi consilieri judeţeni, de la Prahova în Acţiune şi PSD, solicitaseră lămuriri cu privire la situaţia contractului de termie.

Răspunsul vine după ce, nu cu mult timp în urmă, Andrei Volosevici reclamase că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Temo Prahova, unde CJ are patru voturi în AGA şi CL Ploieşti trei, a modificat din proprie iniţiativă condiţiile contractuale, lăsând toate obligaţiile în sarcina Primăriei şi impunând plata în avans a unor sume către operator. El vine şi în contextul unor tensiuni, recunoscute public, între primarul liberal şi restul organizaţiei PNL.

Primăria Ploieşti, silită să facă plăţi în avans către operatorul de termie, printr-o clauză introdusă fără acordul autorităţilor

Revenind la problema termoficării, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Apostol, spune că neînţelegerile pleacă de la bani, mai precis de la sumele pe care bugetul local ar trebui să le achite către operator. Acesta a amintit că hotărârea Consiliului Local Ploieşti prin care fusese aprobat noul tarif pentru gigacalorie a fost atacată în instanţă şi este suspendată, afirmând că autorităţile ploieştene au datoria să stabilească un “preţ corect”. “Pentru a găsi o soluţie trebuie să analizăm natura problemei. Aceasta ţine de tarif şi de subvenţia de la buget. Termoficarea poate fi rezolvată uşor prin implicarea domnului primar Andrei Volosevici în stabilirea unui preţ corect al gigacaloriei”, a afirmat, astăzi, vicepreşedintele Apostol.

Directorul ADI Termie, Horia Tiseanu, este în concediu şi nu a putut oferi un punct de vedere oficial în această privinţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here