fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Primăria Ploieşti, silită să facă plăţi în avans către operatorul de termie, printr-o clauză introdusă fără acordul autorităţilor

Citește Și

- Reclamă -
Andrei Volosevici, primarul municipiului Ploieşti, reclamă că ADI Termie a introdus, în timpul licitaţiei pentru termie şi apă caldă, o clauză care obligă municipalitatea să-i plătească în avans noului operator 50% din cheltuielile cu materia primă. Edilul reclamă că măsura a fost luată fără acordul Consiliului Local şi contravine legislaţiei naţionale, observând şi că toate sarcinile cad asupra Primăriei, nu şi asupra Consiliului Judeţean, celălalt coproprietar al sistemului centralizat.

Problema pleacă de la o decizie luată în perioada în care se derula licitaţia pentru desemnarea noului operator, licitaţie ţinută de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termo Prahova, în numele celor două instituţii publice. Documentaţia aferentă procedurii fusese aprobată de Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, însă pe durata licitaţiei conducerea ADI a transmis o serie de clarificări, prin care a introdus reguli noi.

Una dintre aceste reguli s-a materializat şi în contract, printr-o clauză care obligă Primăria să plătească în avans, înainte de fiecare sezon rece, 50% din cheltuielile cu gazele previzionate de operator. „Am aflat cu surprindere de această clauză, în urmă cu aproximativ zece zile. De atunci, am încercat să-i dăm de cap. Problema nu se leagă de bani, pentru că avem soluţii ca să acoperim acea sumă. Problema este că nu putem să fundamentăm o cheltuială în baza unei clauze contractuale pe care noi nu am aprobat-o”, a explicat, în debutul conferinţei de presă, primarul Andrei Volosevici.

- Reclamă -
Primăria Ploieşti, în situaţia de a face plăţi în avans de 50%

„Fişa de achiziţii, trecută prin Consiliu, nu prevedea două clauze. Prima este legată de avansul de 50%. Şi a doua – faptul că din doi concedenţi am devenit unu. Mai pe româneşte, în traducere liberă, ADI-ul este condus de Judeţ, cu patru membri în AGA, noi având trei, dar cei obligaţi prin contract suntem doar noi. Pe lângă faptul că ne-am trezit cu obligaţia de a plăti aceşti bani, există şi o ordnanţă din 2003 care este încă în vigoare şi care limitează posibilitatea de avans la maxim 30%. Deci, pe româneşte, clauza este şi în plus şi ilegală. Suntem pregătiţi să acoperim această sumă, dar nu prea ştiu cum să rezolvăm. Nu pot trece peste decizia Consiliului Local în care s-a stabilit foarte clar cum arată documentaţia, ca suport al achiziţiei”, a adăugat primarul Ploieştiului.

„Ce s-a întâmplat în aceast contract nu are nicio legătură cu realitatea şi cu ce a votat Consiliul Local”, a mai reclamat Andrei Volosevici.

Legat de o altă problemă din domeniul termiei, cea legată de plăţile solicitate de fostul operator, Veolia Energie, la final de contract, primarul a declarat că vor exista negocieri şi că autorităţile locale nu recunosc toate sumele invocate de societate.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

O nouă promoție de pompieri a terminat școala de la Boldești Scăieni

Pe data de 26 aprilie a avut loc ceremonia acordării gradului militar de ”maistru militar clasa a IV-a” și...
Sari la conținut