Cinci spitale din Prahova sunt anchetate de Direcția de Sănătate Publică Prahova în cazul unui tânăr de 25 de ani din Vălenii de Munte care a murit în timp ce medicii bâjbâiau printre protocoale și formulare.

Sabin venise de 22 de zile din Germania, iar medicii prahoveni au crezut că are COVID-19. L-au pasat de la un spital la altul până ce omul și-a dat ultima suflare. Sabin avea pancreatită, avea nevoie urgentă de intervenție chirurgicală, dar doctorii prahoveni l-au tratat cu gheață și l-au pus să semneze formulare peste formulare.

Sunt anchetate acum Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Spitalul CFR Ploiești, Spitalul Movila, Spitalul Municipal Câmpina și Spitalul Orășenesc Vălenii de Munte. Direcția de Sănătate Publică a sancționat deocamdată doar Spitalul Câmpina, ancheta în cazul celorlalte unități medicale fiind în curs.

”În urma anlizei cazului s-a ajuns la concluzia că medicul de gardă de la secția chirurgie din cadrul Spitalului Municipal Câmpina, care a consultat pacientul în data de 31 martie 2020, numai din punct de vedere chirurgical, neținând cont de comoborbiditățile din fișa medicală trimisă de Spitalul CFR Ploiești și nerespectând recomandarea medicală nu a respectat prevederile Hotărârii de Guvern 257/2011 fapt pentru care s-a aplicat SMC Câmpina o sancțiune în valoare de 30.000 de lei, maximum prevăzut de lege. Aceasta este sancțiunea până acum. O astfel de anchetă pentru  un astfel de caz nu o pot finaliza în 48 de ore. Deocamdată aceasta este o măsură. Sunt și aspecte ale anchetei care nu țin de Direcția de Sănătate Publică Prahova. Am sesizat și Colegiul Medicilor, dar de acolo nu avem niciun rezultat până acum. La Spitalul Județean de Urgență Ploiești nu am finalizat încă ancheta”, a declarat dr. Bogdan Nica, directorul DSP Prahova.

În paralel Poliția Prahova a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

Șeful DSP Prahova a precizat că în cazul ”Sabin” se conturează indiciile unei culpe comune între unitățile medicale pe unde a trecut tânărul șofer de TIR. Faptul că Spitalul Câmpina era desemnat de Ministerul Sănătății să preia pacienții suspecți de COVID nu degreva de obligații alte unități medicale așa cum este cazul Spitalului Județean din Ploiești.

”Nu scrie în ordin că toți suspecții se duc doar la Câmpina. Orice suspect de COVID se gestionează conform oridinului comandantului acțiunii, Raed Arafat, care spune că nu plimbăm pacientul dacă îi pot acorda asistență medicală. Luăm măsuri de siguranță, îl izolăm și dacă constatăm că are COVI îl tratăm de COVID, dacă constatăm că are colecistită îl ducem la spitalul de suprot, dar după ce suntem siguri. Sigura chestie care ne încurcă să fim siguri este lentoaarea cu care vin rezultatele la testele (pentru coronavirus n.r.)”, a precizat medicul Bogdan Nica, directorul DPS Prahova.

Medicul chirurg din Câmpina, care l-a consultat prima dată pe Sabin a demisionat între timp. Era oricum la pensie, dar a continuat să colaboreze cu unitatea medicală, asigurând gărzile la chirurgie.

Sabin Ciurcă avea 25 de ani, se căsătorise recent, iar de câteva zile devenise tatăl unei fetițe. A murit pe 1 aprilie la Spitalul Municipal din Câmpina. Tânărul a cedat după ce a cerut ajutor medicilor de la Spitalul din Vălenii de Munte, Spitalului Județean de Urgență Ploiești, Spitalului Movila, Spitalului CFR Ploiești și în cele din urmă medicilor de la Câmpina.

Tânărul era șofer de TIR. Fusese în cursă în Germania la începutul lunii martie. Atunci Germania nici măcar nu era considerată zonă galbenă de risc epidemic. Medicilor prahoveni nu le-a păsat și l-au tratat pe Sabin ca pe un suspect de COVID-19, deși omul nu avea simptome specifice bolii și se afla în țară de 22 de zile.

Pe Sabin nu-l durea gâtul, nu-l durea pieptul, nu tușea, nu avea febră, avea dureri acute de burtă, dar medicii l-au pus să completeze formulare de risc COVID-19 în loc să-l trimită direct în sala de operații. Patru astfel de formulare a completat într-o singură noapte, cât a fost plimbat de la Văleni la Județean.

Necropsia a scos la iveală că tânărul a fost răpus de pancreatită, o boală gravă, greu de tratat, de care scapă cu viață doar 25 la sută dintre pacienți.

Rezultatul testului COVID-19 a fost negativ în cazul său.

Diagosticul grav nu scuză comportamentul medicilor.

Ultimele patru zile le-a petrecut pe drumuri între trei orașe și cinci spitale

Traseul pe care Sabin Ciurcă la parcurs în ultimele patru zile de viață este pur și simplu halucinant. În loc să fie trimis direct în sala de operație, tânărul a fost pus să completeze chestionare de suspiciune COVID-19 (patru într-o singură noapte), a fost tratat în curtea spitalului, în ambulanță și a primit ca indicație de tratament o pungă cu gheață.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Prahova, care face anchetă în acest caz, Sabin Ciurcă s-a prezentat pentru prima dată la medic în data de 28 martie ora 00.35 la Spitalul Orășenesc din Vălenii de Munte. Aici este consultat de un chirurg care pune un prim diagnostic: suspiciune de colică renală, hernie abdominală. I s-a administrat tratament simptomatic, i s-a eliberat rețetă și un bilet de trimitere pentru diabetolog pentru că Sabin era supraponderal și avea glicemia foarte ridicată (peste 200).

Este pus să completeze un chestionar pentru suspiciune de COVID-19, răspunde negativ la toate întrebările (venise din Germania de 21 de zile și nu avea simptome specifice bolii). De la spitalul din Vălenii de Munte pleacă acasă fără dureri și fără febră, conform fișei medicale.

Sabin se întoarce la Spitalul din Vălenii de Munte pe 29 martie, la ora 22.00. Reapăruseră durerile abdominale. A fost din nou consultat de linia de gardă și, pentru că era ”o durere abdominală de cauză nespecificată, repetitivă, se solicită transferul la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Ploiești”, conform DSP Prahova.

UPU Județean

Este preluat în aceeași zi de o ambulanță a SAJ Prahova, iar la ora 22. 45 ajunge la UPU Ploiești. Avea dureri abdominale, FĂRĂ simptome respiratorii. Sabin este pus din nou să completeze chestionarul de risc de COVID-19, răspunsul fiind negativ  la toate întrebările.

Medicul de gardă din UPU constată abdomen sensibil la palpare, hernie ombilicală și recomandă o serie de analize, solicitând și consult chirurgical.  În UPU coboară un chirurg de gardă, stabilește diagnostic de herine ombilicală, indică reevaluare chirurgicală la nevoie. Se realizează o examinare CT în urma căreia se constată o mică arie de condensare de 10 mm (o pată de 10 mm pe plămân).

Spitalul Movila

Dat fiind această pată pe plămâni, pacientul a fost declarat suspect COVID-19 și a fost transferat la Spitalul de boli infecțioase ”Movila” din Ploiești, o secție exterioară a Spitalului Județean. Ajunge la ”Movila” în data de 30 martie, ora 7.40, tot cu o ambulanță SAJ.

La Infecțioase a fost examinat din nou, dar pentru că a plecat din UPU Județean cu suspiciune COVID-19 i s-a recoltat exudat, este pus să competeze din nou acel chestionar  de risc și este trimis la Spitalul CFR Ploiești, unitate suport COVID-19.

Spitalul CFR Ploiești

Ajunge la Spitalul CFR din Ploiești unde i se fac investigații din nou, este tratat, dar pentru că starea lui continua să se agraveze, medicul de gardă decide să-l transfere la Spitalul Municipal Câmpina.

Spitalul CFR a decis transferul pentru că la momentul în care Sabin era internat acolo, unitatea nu avea medic ATI și nici bloc operator disponibil. Spitalul CFR Ploiești fusese transformat în unitate suport COVID-19 care ar fi trebuit să interneze exclusiv cazurile de bolnavi depistați cu coronavirus, dar care aveau și comorbidități care nu necesitau intervenție chirurgicală.

Spitalul din Câmpina

Așadar Sabin ajunge la Câmpina tot cu un echipajul SAJ, în data de 30 martie la ora 21.35. Tânărul nu este primit în spital. Este consultat direct în ambulanță, în curtea spitalului, de către chirurgul de gardă Alexandru Matei care constată că pacientul nu are abdomen acut, nu necesită intervenție chirurgicală de urgență și îi recomandă pungă cu gheață ca tratament și cere reinternarea la spitalul CFR din Ploiești.

Din nou la Spitalul CFR Ploiești

Sabin se întoarce la Ploiești, este reinternat la spitalul CFR unde primește tratament perfuzabil, inclusiv insulină, iar în momentul în care starea lui începe să se agraveze este trimis din nou la Câmpina în data 31.03, ora 20.05.

Din nou la Spitalul Câmpina

Este internat la secția de chirurgie a Spitalului Municipal Câmpina, consultat de un alt medic chirurg însă la 1 aprilie starea generală se alterează și la ora 6.30 intră în stop cardiorespirator și moare.

Internarea la Spitalul Câmpina se face abia după ce directorul DSP Prahova și managerul spitalului află de cazul lui Sabin și începe tăvălugul telefoanelor. Intervenția șefilor a venit prea târziu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here