Prefectura Prahova a organizat evenimentul de lansare a albumului ”Contribuția județului Prahova la Războiul de Întregire a Neamului”, lucrare apărută cu sprijinul ministerului Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri.

Albumul ”Contribuția județului Prahova la Războiul de Întregire a Neamului” a fost scris și documentat de Darie Codruț Constantinescu, consilier în cadrul compartimentului Afaceri Europene, Relații Internaționale, Strategii și Programe de Dezvoltare Economică, cu sprijinul Asociației Județene ”Cultul Eroilor” Prahova, al Bibliotecii ”Nicolae Iorga” Ploiești, Arhivelor Naționale Serviciul Județean Prahova, Asociației pentru Educație și Dezvoltare Urbană (A.E.D.U.) și al Muzeului Național de Istorie a României care a pus la dispoziție fotografii relevante publicate în cadrul Expoziției Marele Război 1914-1918.

Lucrarea oferă o imagine de ansamblu a contribuției prahovenilor la realizarea României Mari prin pierderile umane, suferințe și pagube materiale.

Albumul cuprinde fotografii de pe front, imagini ale unor clădiri care acum nu mai există, pagini din ziarele acelor vremuri, imagini ale rafinăriilor ploieștene în timpul ocupației germane sau acte administrative semnate de prefecții și subprefecții prahoveni din timpul Primului Război Mondial.

În afară de elementele istorice foarte cunoscute, lucrarea cuprinde și mărturii ale prahovenilor sau informații despre cazuri particulare care au ajuns prin petiții la prefecți.

De exemplu, în 1919, o femeie din Bușteni îi scria prefectului, care i-a alocat 200 de lei, o sumă modestă chiar și atunci, pentru a se descurca: ”Sunt văduvă de război, refugiată aci din Bușteni, când m-au gonit bombele în miezul nopții ploioase din 26 septembrie 1916 dimpreună cu toți ai mei. Am plecat din gospodăria mea cea întemeiată de 20 de ani numai cu un cufăr, pentru a nu mă mai întoarce niciodată, lăsând totul pradă jefuitorilor și bombelor. În 917 mi-am pierdut soțul în răsboiu-singurul sprijin al vieții noastre…Sunt și eu o româncă care am contribuit, deși cu puțin, dar cu tot sufletul și atunci când trebuia, la mărirea idealului national”.

Astfel de mărturii sunt multe și la fel de emoționante, scrise de prefecți, de soldați.

Toma N. Socolescu, arhitectul Ploieștiului, a consemnat aspectul, atât de pe front, cât și de la întoarcerea sa în oraș, când și-a găsit locuința jefuită.

Primăriile prahovene din mediul rural au ajutat cu informații relevante, având în vedere că majoritatea soldaților români erau țărani.

Comunicat Prefectura Prahova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here