Iulian Văduvan, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia a fost condamnat pe data de 22 octombrie la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de luare de mită și spălare de bani. Văduvan a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Ploiești în iulie 2016, iar după doi ani de proces, timp în care procurorul a fost suspendat din magistratură, Văduvan a primit prima sentință, care nu este definitivă. Acesta poate ataca soluția la instanța superioară, adică la Înalta Curte de Casație și Justiție. Magistrații brașoveni au dat ca pedeapsă complementară interzicerea ocupării funcției de procuror timp de patru ani.

Inițial procesul s-a judecat la Curtea de Apel Ploiești, dar procurorul Văduvan a cerut strămutarea procesului la o altă instanță, străină de județul în care a activat.

Instanța a decis că Văduvan se face vinovat de faptul că cerea bani pentru a da soluții favorabile în dosare. Totodată, instanța a decis și să-i confiște o sumă importantă de bani, 103.610,74 lei.

Procurorii DNA Ploiești susțin că “în perioada 2007-2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin, în timp ce îndeplinea funcția de prim procuror și efectua și supravegherea urmăriri penale ca procuror de caz, a pretins și a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un om de afaceri (denunțător în cauză) carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deținea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum și sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei.

Aceste foloase au fost pretinse și primite de magistrat în schimbul asigurării protecției omului de afaceri, în sensul soluționării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunțător împotriva altor persoane și instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum și pentru soluționarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societățile pe care le reprezenta.

În cursul anului 2009, în același scop al asigurării protecției, inculpatul Văduvan Iulian Costin a pretins și primit indirect de la un alt om de afaceri suma de 10.000 lei.

În acest context, în perioada 2007 – 2015, inculpatul Văduvan Iulian Costin, în nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat soluții favorabile denunțătorilor în 12 dosare penale.”, se arată într-un comunicat emis de DNA. 

1 COMENTARIU

  1. A devenit notoriu …
    Procurorii, fie primi, fie sub-primi, primesc pentru mita condamnare numai cu suspendare !…
    Iata “Justitia” din Romania, la Centenar !
    (Era deja, demonstrat !…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here