Un profesor de matematică de la un liceu tehnologic din Piatra Neamț i-a cerut unei eleve să-i trimită fotografii cu ea dezbrăcată. Potrivit celor de la Rise Project, după ce tânăra a reclamat situația la conducerea unității școlare, dascălul a insultat-o și a încercat să o intimideze.
O elevă de la un liceu tehnologic din Piatra Neamț a victima unei hărțăuri venite din partea profesorului de matematică. Potrivit Rise Project, dascălul ia cerut tinerei să-i trimită fotografii cu ea dezbrăcată. După ce eleva a reclamat situația la conducerea unității școlare, dascălul a insultat-o și a încercat să o intimideze.
„Credeam că trimiți o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul”, i-a scris domnul profesor într-o zi din ultimul octombrie, potrivit sursei citate.
Ba mai mult, profesorul recidiva în abuz. De mult timp cerea o fotografie nud sau „incendiară” (cum zicea el).
„I-ar înfrumuseța zilele unui om trecut de 45 de ani”. Ba chiar îi flutura și recompensa: „la mate nu am pus niciodată 2 și 3 la elevele frumoase. Cel puțin nota 6, întotdeauna.”
Potrivit Rise Project, numele lui este Cristian Pipirigeanu și predă matematică la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Piatra Neamț.
Eleva nu a mai suportat să fie hărțuită de profesor,  și-a luat inima-n dinți și l-a reclamat la directoare, cerându-i să se mute în alt liceu, fiindcă se simțea inconfortabil să mai meargă la orele de matematică.
Profesorul Pirpigeanu a aflat repede de plângere și a bombardat fata cu insulte: „cățea în călduri”, „handicapată curvă”, „jigodie ordinară”. Ar fi fost beat, s-a justificat el: „Era o oră târzie și am tras singur două damigene de vin […] deci eram în timpul liber când pot agăța câte curve vreau.”, se marată scris pe pagina de Facebook a celor de la Rise Project.
Văzând că insultele nu au niciun efect, profesorul a încercat să o intimideze.
„Sunt strănepot de judecător, frate de grefier, iubitul unei persoane din justiție, frate de polițistă”, s-a umflat profesorul în alt mesaj. Cum ar veni, n-are ce să pățească.
Directorul adjunct, Mihaela Zachman, consideră că incidentul nu este problema școlii. Hărțuirea sexuală nu avut loc în incinta liceului, spune ea, iar eleva e majoră.
„Trebuia să facă plângere la poliție că este agresată. Regulamentul școlar nu-mi permite să văd ce face omul în viața lui privată, seara.”,  a precizat directorul adjunct pentru Rise Project.
Totuși, Andreea Rusu, director executiv la Centrul FILIA, un ONG care luptă pentru drepturile femeilor este de părere că relațiile dintre profesori și elevi nu dispar în momentul în care ieși din spațiul fizic al școlii
„Relațiile dintre profesori și elevi nu dispar în momentul în care ieși din spațiul fizic al școlii, relația de putere rămâne și mai departe.”, a declarat Andreea Rusu, director executiv la Centrul FILIA.
Altminteri, Codul de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar interzice negru pe alb “hărțuirea sexuală și relațiile sexuale cu beneficiarii direcți ai educației.”
Directoarea Zachman povestește l-ar fi mustrat pe profesor că face liceul de râs și le-a cerut amândurora să nu mai discute. Ea crede totuși că și eleva a greșit când i-a dat profesorului datele de contact: „Frumos ar fi să nu-l ai nici pe Facebook [pe profesor], să nu dai Facebook-ul la bărbați și nici numărul de telefon, cu atât mai mult pentru că ești căsătorită.”
Eleva spune însă că profesorul Pipirigeanu a abordat-o cu o cerere de prietenie pe Facebook. Ușor, ușor, i-a cerut să se întâlnească, dar fata l-a refuzat, apoi acesta i-a spus că-i cumpără un buchet de flori. L-a refuzat din nou: are cine să-i cumpere flori. În momentul în care Cristian Pipirigeanu i-a solicitat imagini nud, aceștia vorbeau despre teme.
Eleva are 21 de ani și este la seral. Din cauza unor probleme personale, a abandonat școala ca să se angajeze. Anul trecut a intrat în concediu de maternitate și s-a gândit că ar fi un moment bun să se reapuce de învățat, visul ei fiind să devină medic. Până atunci își dorește să lucreze alături de soțul său, mecanic auto. Așa că s-a înscris la secția de mecanică a liceului “Dimitrie Leonida” din Piatra Neamț.
Directoarea adjunctă crede însă că mecanica nu este un domeniu demn de o tânără fată:
„S-a cerut înscrisă la o clasă de mecanică, o clasă plină de băieți, cam ciudată dorința ei… Fătucă dragă, este o clasă de băieți acolo, nu prea s-ar potrivi cu sexul dumitale. O fată singură într-o clasă cu băieți și bărbați? Noi avem profil și de textile, un profil care s-ar potrivi cu mult mai bine pentru viitorul profesional al unei tinere.”
Noua directoare generală a liceului, adică șefa doamnei Zachman, susține că nu avea habar despre acest incident și că va demara o anchetă.
Contactat de RISE, profesorul Cristian Pipirigeanu a refuzat să comenteze subiectul.
Discuția dintre profesor și elevă o puteți citi pe pagina de facebook a celor de la Rise Project:

1 COMENTARIU

  1. Directoarea este ,, oligozaură ” , findcă în occident / țările civilizate femeile lucrează şi mecanic, şofer profesionist…etc.Nu țin nici partea ,, feministelor” ( finețea / feminitatea / delicatețea unei femei adevărate se poate pierde / altera şi prin prisma locului de muncă deseori ; dar stau şi mă întreb dacă ,, toarăşa’ dereftoare ” nu o fi văzut pe vremea lui Ceaşcă’ femei strungar , macaragiu , sudor , bobinator industrial…să lucreze în automatizare / electroaparataj etc. ( şi chiar şofer profesionist , unde învățai puțină mecanică vrând-nevrând ). Unde mai pui faptul că , de vreme ce soțul său îsi desfăşoară activitatea în domeniul service auto ( chiar şi P.F.A. sau I.I.) are toate motivele să lucreze alaturi de el ( chiar dacă face operații/reparații mai simple ajutându-l ). Dar ce să-i spui zgripțuroaicei din’rect’oare comunistoide…ea se gândeşte numai la tricotat ca la o meserie pentru o femeie.Oare meseria aia’ de stat cu…curul pe / la birou satisface cerințele conducerii şcolii ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here