galati

galatiUnul dintre cele mai mari oraşe ale României, Galaţi, a rămas fără apă caldă şi căldură. Sunt afectate 60.000 de apartamente, toate şcolile şi grădiniţele, precum şi celelalte instituţii publice ale oraşului, racordate la sistemul centralizat de termoficare. Şi asta pentru că 24.000 de familii au restanţe la plată de peste trei luni, iar firma de termoficare nu şi-a putut plăti datoriile mai departe la furnizori. Mai mult, în urma tăierii gazelor, toţi cei patru sute de angajaţi ai CET Galaţi vor intra curând în şomaj tehnic.

Galaţiul speră la vreme bună, ţinând cont că apa caldă şi căldura au devenit un lux pentru toţi cei care erau racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. S-a ajuns în această situaţie pentru că Centrala electro-termică a orașului nu a reuşit să achite către Romgaz Mediaş o factură de 27 milioane de lei până la sfârşitul lunii martie. În total, datoriile către furnizorul de gaz sunt de 50 de milioane de lei.

„Centrala este pe zero. Nu mai livrăm nici agent termic, nici energie electrică. Intrăm în acea perioadă de conservare până la 1 octombrie”, spune Sinan Mustafa, administrator special al CET Galaţi.

Gălăţenii vor fi nevoiţi să se descurce cum pot.

„Ce facem noi în 2015, cum spălăm… Uite na, hai să spălăm, cum spălăm? Apă călduţă să se ducă microbii, păi ce facem?”, spune o femeie.

„Nu mi se pare corect chiar acum şi apă caldă şi căldură, totul de sărbători…”, adaugă o localnică.

Cei mai afectaţi vor fi copiii. Printre instituţiile publice rămase fără căldură se numără creşele, grădiniţele şi scolile.

„Deocamdată mai sunt pereţii calzi astăzi, de mâine încolo ce vom face”, spune o asistentă de la o creșă de copii.

Rămasă fără activitate, conducerea Electrocentralei a anunţat că toţi cei 400 de angajaţi vor fi trimişi, prin rotaţie, în şomaj tehnic.

„Dacă nouă ni s-a tăiat gazul, noi nu putem să avem nicio activitate în acest moment”, mai spune Sinan Mustafa, administrator special CET Galaţi.

Primăria speră ca oamenii să ajute municipalitatea. 40% dintre familiile racordate la sistemul centralizat au datorii vechi de peste trei luni.

„Din punct de vedere tehnic nu este nicio soluţie. Doar să vină aşa o sumă din partea populaţiei în contul facturilor vechi care să asigure plata gazului. E singura variantă”, afirmă Marius Stan, primarul municipiului Galaţi.

Acum se caută soluţii şi la Bucureşti. Primarul Galaţiului, Marius Stan, speră într-o intervenţie salvatoare a Guvernului. Edilul vrea ca Electrocentrala să fie preluată de către municipalitate, iar datoriile către Romgaz să fie şterse printr-o ordonanţă de Guvern.

Sursa: www.digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here