Consilierii locali ploieșteni au dezbătut, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare un proiect de hotâre care prevedea modificarea tarifului pentru colectarea deșeurilor menajere. De fapt, era introdusă o penalitate de peste 3 lei pentru cei care nu selectează deșeurile, în condițiile în care, celor care locuiesc la bloc le este imposibil să respecte reglementările privind colectarea selectivă.

Introducerea respectivei penalități va fi pe ordinea de zi a ședinței pe care ADI Managementul Deşeurilor, structura care coordonează activităţile de ridicare, transport şi depozitare a deşeurilor din Prahova o va organiza în cursul zilei de mâine.

Astfel, primarii din cele 36 de localităţi din sectoarele 2 și 6 deservite de Rosal vor dezbate și vor vota dacă se va introduce o penalitate de 3,72 lei/persoană pentru cei care nu fac selecția deșeurilor, penalitate care se adaugă la tariful de 9,5 lei/persoană practicat în prezent.

Persoanele care depun selectiv deșeurile ar urma să plătească tariful normal, fără penalități.

La rândul lor, pentru a nu risca să fie amendate, autoritățile locale și operatorul de salubritate trebuiau să își asume atât că vor crea condițiile necesare pentru ca ploieștenii să poată depozita deșeurile selective, cât și faptul că vor colecta în mașini speciale fiecare categorie de material reciclabile.

Reglementările privin obligativitatea colectării selective au intrat în vigoare din luna iulie.

Indiscutabil, populația, autoritățile și companiile care colectează deșeuri menajere trebuie să le îndeplinească.

În acest moment însă, aplicabilitatea, la Ploiești cel puțin, este imposibilă.

Aspectul a fost semnalat de consilieri locali care fac parte atât din coaliția majoritară PSD-ALDE, care încă funcționează în Prahova, cât și de la PNL, consensul în Consiliul Local Ploiești fiind, altfel, un lucru rar.

S-a discutat despre faptul că cei mai mulți dintre ploieștenii care locuiesc la bloc nu pot realiza colectare selectivă din motive obiective. Numărul pubelelor speciale este mic comparativ cu volumul mare de deșeuri, nu poate fi realizată o evidență a celor care ar selecta deșeurile și cei care nu o fac.

Dar, cel mai important aspect îl reprezintă incapacitatea celor de la Rosal de a realiza nu colectare selectivă, ci ridicarea gunoiului menajer. Consilierii au punctat faptul că operatorul nu face față nici acum, când colectarea se face nelesectiv, nu respectă graficul și are numeroase abateri de la contract.

Astfel – au spus consilierii – nu se justifică discuția despre penalități pentru populație, atât timp cât municipalitatea nu a pus la dispoziție infrastructura necesară, iar operatorul de salubritate nu este dotat corespunzător.

Proiectul nu a trecut. La vot, toți consilierii locali ploieșteni s-au abținut, inclusiv cei trei care l-au inițiat, Alina Sorescu, Marcian Cosma și Gabriel Minea.

Proiectul nu a avut viză de legalitate de la secretariat, iar amendamentele propuse de doi dintre consilierii inițiatori nu au fost votate nici de membrii partidelor din care fac parte.

Cei trei care au semnat pentru inițierea proiectului sunt membri în Comisia pentru Utilități Publice și au motivat aducerea acestuia pe masa CL prin faptul că există o Ordonanță de Guvern care impune sancțiuni pentru cei care nu colectează selectiv.

VEZI ÎNREGISTRAREA ȘEDINȚEI CONSILIULUI LOCAL

Interesant este ce se întâmplă mai departe. Dacă majoritatea reprezentanților localităților prinse în contractul semnat prin ADI vor vota favorabil pentru impunerea penalităților, măsurile vor fi adoptate, iar Ploieștiul va trebui să se conformeze….

Mai mult decât atât, unul dintre articolele proiectului dezbătut de Consiliul Local Ploiești prevedea ca primarul Adrian Dobre să fie împuternicit să voteze mâine, în ședința ADI.

Cum, proiectul a picat la vot, nici primarul nu are mandat din partea CL să voteze mâine împotriva proiectului care va fi dezbătut în cadrul ADI!

 

 

1 COMENTARIU

  1. Ce mi se pare mizerabil nu este sabotarea proiectului prin nevotarea lui, nici cu NU și nici cu DA după aducerea amendamentelor menite să-l facă funcțional, cu adevărat mizerabilă este izolarea primarului care nu a primit vot de reprezentare și astfel Consiliul Local, în întregimea lui (inclusiv colegii de partid) perpetuează starea de insalubritate și continuă atacul la sănătatea publică.
    Pur și simplu Consiliul Local și-a asumat vinovăția și trebuie să plătească… electoral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here