examen bac

Afișarea rezultatelor finale, după contestații, în urma etapei județene a Olimpiadei de Limba Engleză a stârnit nemulțumiri în Prahova. Mai mulți părinți au semnalat diferențele mari de punctaj între notele acordate inițial candidaților și cele stabilite de comisia care a recorectat lucrările.

“Care comisie a corectat «cu picioarele»? Cea inițială sau cea de la contestații? Eu sunt foarte indignată. Și că părinte, și ca profesor!” a scris mama unuia dintre copiii care au participat la concurs, în județul Prahova, pe pagina sa de Facebook.

Și alți părinți au remarcat diferențele mari de punctaj, în condițiile în care este vorba despre lucrări ale unor olimpici, deja selectați ca fiind printre cei mai buni la această disciplină, în urma etapei locale, și nu despre testări aplicate în masă. Prin urmare, te-ai aștepta ca între ei diferențele să fie minore, iar la contestații să nu apară asemenea situații, ci mici ajustări de punctaj.

În total, după proba scrisă a acestei etape au fost depuse contestații de către 41 de candidați, din totalul de 190 prezenți, la ambele secțiuni organizate pentru clasele de liceu (real și uman). Dintre semnatari, 27 s-au trezit cu note mai mici, iar în opt cazuri diferența a fost cuprinsă între 10 și 20 de puncte, în condițiile în care o lucrare putea fi evaluată cel mult la 100 de puncte. Alți 14 candidați au primit note mai mari, însă într-un singur caz a doua comisie a acordat în plus 10 puncte.

Foarte mulți candidați nemulțumiți de prima notă s-au numărat printre cei de la clasa a IX-a proveniți de la clase cu regim de predare intensiv și bilingv (secțiunea B). Aproape o treime dintre participanți au cerut recorectarea lucrărilor. Astfel, au fost înregistrate 13 contestații, din totalul de 47 de lucrări. Iar 11 dintre ei s-au ales cu note mai mici, în patru cazuri chiar cu 10 sau 11 puncte.

De asemenea, la clasa a XI-a (secțiunea B), toate cele cinci lucrări pentru care s-a cerut recorectarea au pierdut din punctajul inițial. Iar pentru trei dintre candidați, notele după contestații au scăzut cu 11, 13, respectiv 20 de puncte din 100! Practic, deși este vorba despre olimpici și olimpiadă, deci despre elite, au existat cazuri, iată, în care lucrări notate inițial cu 80 de puncte (echivalentul notei 8) au ajuns să primească, la recorectare 67 (6,70) sau chiar 60 de puncte (echivalentul notei 6).

Contactată de Telegrama, inspectoarea de specialitate din cadrul ISJ Prahova, prof. Adriana Arcoși, a explicat care este regulamentul în ceea ce privește corectarea lucrărilor la această olimpiadă, dar și de unde pot apărea diferențe atât de mare de punctaj.

Citește mai departe pe www.telegrama.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here