fbpx
joi, mai 30, 2024
spot_img

Nicolae Ciucă, „Generalul Deșertului”, este propunerea de premier a președintelui Klaus Iohannis

Citește Și

- Reclamă -
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pentru funcţia de prim-ministru al ţării pe Nicolae Ciucă. Decizia vine după o serie de consultări cu partidele politice, la Palatul Cotroceni, potrivit Adevărul.  Președintele Klaus Iohannis a anunțat propunerea pentru a doua încercare de a forma un nou guvern după ce cabinetul Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

 

Nicolae Ciucă este noua propunere de premier din partea preşedintelui ţării, numele său fiind înaintat de Partidul Naţional Liberal.

- Reclamă -

Din acest moment Ciucă, alături de PNL, va trebui să înceapă negocierile cu celelalte partide pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi să se prezinte în Parlament, cu un program de guvernare şi o listă de miniştri, pentru a primi votul de încredere.

„Tocmai am încheiat consultările. Discuţiile de astăzi au fost considerabil mai bune, după părerea mea, decât ultimele discuţii. Am reiterat la fiecare întâlnire că acum este nevoie de o soluţie reală. Acum criza politică trebuie să se încheie. Acum este nevoie de un guvern care să rezolve problemele.  Am fost foarte mulţumit şi bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare. S-a votat în unanimitate un candidat care a fost propus în persoana lui Nicolae Ciucă. Am decis să îl desemnez pe Nicolae Ciucă”, a transmis Klaus Iohannis la finalul consultărilor.

- Reclamă -

Liberalii au decis miercuri seara să renunţe la varianta Florin Cîţu premier.

Cine este Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, ministru demis al Apărării, este cunoscut şi ca „Generalul Deşertului”.

Este general cu patru stele, cu convingeri ferme pro-NATO. A participat la mai multe operațiuni în teatrele de luptă.

Ciucă este născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj.

- Reclamă -

A absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, iar apoi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988.

Potrivit MApN, între 1993-1995, Ciucă a urmat cursurile Academiei de Inalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite.

În 2003, a  obținut titlul de doctor în ştiinţe militare, apoi a urmat o serie de cursuri militare în SUA.

Începând din mai 1996 până în mai 1997, Nicolae Ciucă a fost ofiţer de stat major în cadrul misiunii UNAVEM III, Angola, apoi, în perioada mai 1997-noiembrie 1998, a fost ofiţer de stat major în Biroul operaţii şi pregătire pentru luptă, Brigada 2 Mecanizată „Rovine”, Craiova.

Între anii 2001 şi 2004, Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roşii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), şi Antica Babilonia, Irak (2004).

Ciucă şi-a câştigat gradele în teatrele de operaţiuni, el fiind unul dintre puţinii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak). Din acest motiv a şi fost denumit „generalul deşertului”.

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial.

Pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei, „generalul deşertului” a fost distins cu mai multe distincţii şi decoraţii, unele dintre acestea oferite de către partenerii americani – Medalia pentru Merit, SUA, şi Medalia de Onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii.

Generalul Ciucă a fost numit de preşedintele Iohannis şef al Statului Major General în 2015.

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

FOTO Inundație la Spitalul Județean de Urgență Ploiești

Subsolul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a fost inundat miercuri, în urma ploilor abundente.Potrivit reprezentanților ISU Prahova, incidentul nu...