Cea mai longevivă rafinărie din România, Vega Ploiești, aflată în operare încă din 1905, rămâne o componentă importantă pentru grupul KMG International (Rompetrol). Unitatea din Ploiești, singura producătoare de bitum și hexan din țară, a reușit să înregistreze rezultate bune în primele 6 luni din 2021, pe fondul unor reveniri de cerere în piață.

Astfel, rafinăria Vega a reușit, în intervalul aprilie – iunie 2021, să proceseze materii prime cu aproape 50% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la aproape 120 de mii de tone de materii prime procesate. În tot semestrul 1 al anului, creșterea a fost de peste 20%, cu un total procesat de aproape 190 de mii de tone.

Rafinaria Vega a obtinut urmatoarele performante operationale în semestrul I 2021:

 pierdere tehnologica de 0,63%;

 consum energetic de 2,56 GJ/t;

 disponibilitate mecanica 98,7%.

Rezultatele financiare ale activitatii de rafinare in semestrul I 2021 au fost influentate pozitiv de o crestere a volumului de materii prime prelucrate si a produselor petroliere vandute, precum si de cresterea marjei brute de rafinare (27,5 USD/t in semestrul I 2021 comparativ cu 5,5 USD/t in semestrul I 2020).

Vega este o rafinărie care nu procesează țiței, ci materii prime rezultate în urma proceselor de rafinare din Petromidia Năvodari. Unitatea din Ploiești este un jucător important pe piața producătorilor de bitum rutier, datele arătând că, anul trecut, deținea aproximativ 16% dintr-o piața dominată de bitumuri aduse din regiune, din țări precum Turcia, Grecia sau Austria. Mai mult, anul trecut, în ciuda dificultăților survenite în urma contextului pandemic, rafinăria a stabilit un record de producție – 123 de mii de tone de bitum.

De asemenea, rafinăria ploieșteană produce solvenți ecologici (cei mai cunoscuți fiind n-hexan și white spirit). Vorbim despre mixturi complexe de hidrocarburi obținute din fracții de distilare, într-un proces care diferă considerabil de cel prin care se obțin combustibilii. Sunt categorisiți în funcție de punctul de fierbere și de conținutul aromatic. Au aplicații atât industriale, cât și comerciale pentru fabricarea de produse care curăță, dizolvă sau diluează.

Rafinăria Vega este operată de Rompetrol Rafinare, companie la care principalii acționari sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).

(P)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here