fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Protectorii mormanelor de gunoaie care au sufocat Ploieștiul ani de zile vor conduce firma care va asigura apa caldă în oraș

Citește Și

- Reclamă -

Consilierii locali din Ploiești au votat înființarea unei firme de termoficare, subordonată municipalității, care să asigure furnizarea agentului termic în oraș. Hotărârea a fost adoptată la finalul lunii august, într-o ședință plină de controverse în care dezbaterile au durat patru ore. La finalul ședinței, consilierii locali au adoptat o hotărâre privind solicitarea de preluare a centralei (CET) Brazi de la Consiliul Județean Prahova, dar și una privind crearea unei firme proprii de termoficare, ocazie cu care au stabilit și structura de conducere a operatorului nou înființat, de la AGA și CA, până la persoana care va ocupa postul de director general.

Astfel, consilierii locali au decis, la propunerea consilierului local Pro România Cristian Ganea, ca directorul general al firmei de termoficare să fie Vasile (Sile) Ionescu, până acum director tehnic al Regiei Autonome de Servicii Publice (RASP) Ploiești. RASP este instituția subordonată primăriei Ploiești responsabilă cu monitorizarea contractelor încheiate de municipalitate cu privire la serviciile publice.

- Reclamă -

Din Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) vor face parte trei consilieri, Aurelian Tudor, Valentin Marcu, ambii de la PNL, şi Cristian Ganea, de la Pro România. În Consiliul de Administraţie (CA) au fost numiţi Teodora Marin, fost administrator public al Ploieştiului, Cătălin Vlad, ambii propuşi de PNL, Daniel Sori, propus de USR, Adrian Ionescu, propus de Pro România, şi Mihai Adrian Slăvescu, propus de PSD.

Astfel, în conducerea noii firme de termoficare a municipalității regăsim atât nume relativ noi, cât și politicieni cu ștate vechi care nu au fost lipsiți de scandaluri. Dintre aceștia se remarcă directorul general Vasile Ionescu, membrul AGA Cristian Ganea și membrul CA Teodora Marin. Toți trei au fost considerați de opinia publică partizani ai dezastrului din Ploiești privind salubritatea. Iată că acum cei trei sunt puși în fruntea unui alt serviciu de importanță chiar mai mare: furnizarea căldurii și a apei calde în oraș.

Înainte de a reaminti episoadele în care cei trei s-au remarcat în administrația publică locală, facem precizarea că Prefectura Prahova a decis că hotărârea adoptată de Consiliul Local Ploiești prin care a decis înființarea propriei firme de salubritate este nelegală. Instituția Prefectului a detaliat motivele pentru care apreciază că hotărârea nu respectă prevederile legale. Citiți aici pe larg despre acest subiect!

- Reclamă -

În documentul transmis, Prefectura Prahova a solicitat revocarea parțială a hotărârii de Consiliu Local astfel încât să intre în legalitate, avertizând că în caz contrar o va ataca în instanță.

Revenind la persoanele numite în conducerea noului operator de termoficare, în cele ce urmează reamintim episoade din administrația publică locală în care aceștia s-au făcut remarcați.

Vasile Ionescu – director tehnic RASP Ploiești

Vasile (Sile) Ionescu, în calitate de director tehnic la RASP Ploiești, este de ani de zile responsabil cu serviciul de salubritate. RASP are rolul de a se asigura că serviciile facturate au fost prestate în realitate, apoi aprobă facturile pe care municipalitatea le plătește. Pentru locuitorii orașului, însă, ani de zile Ploieștiul a fost „orașul gunoaielor”. Vorbim de perioada în care curățenia căilor publice (CCP) era asigurată de Rosal Grup S.A. De la o zi la alta, orașul era din ce în ce mai murdar, dar paradoxal facturile emise de Rosal erau din ce în ce mai mari.

- Reclamă -
 - Ziarul INCOMOD
Vasile Ionescu și Cătălin Ioniță

Coincidență sau nu, Vasile Ionescu era prieten cu Cătălin Ioniță, directorul Rosal Ploiești. Ba chiar cei doi au fost văzuți împreună luând masa pe litoral, alături de primarul de la acel moment, Adrian Dobre, dar și de consilierul primarului și totodată secretar PNL Ploiești la acel moment, Ștefan Nica, zis Mielu, care a fost inclusiv angajat Rosal. Informația privind vacanța în care aceștia au luat masa împreună mai multe seri consecutive nu a fost niciodată infirmată de fostul primar Adrian Dobre.

Unul dintre primele semnale de alarmă a fost denunțul depus de un inspector RASP la DNA, care a susținut că a fost amenințat de Cătălin Ioniță de față cu Vasile Ionescu.

Inspectorul a spus că Ioniță l-a amenințat cu bătaia pentru că număra utilajele care ieșeau la deszăpezire și astfel numărul nu putea fi umflat “în hârtii” și că în fața acestei amenințări Sile Ionescu n-a luat niciun fel de atitudine.

vasile ionescu rasp termoficare ploiesti - Ziarul INCOMOD
Vasile Ionescu

În iulie 2019, ziarul Incomod a intrat în posesia unor procese verbale de recepție din iunie 2018 pentru lucrări de salubritate care erau modificate cu pastă corectoare.

Concret, documentele fuseseră măsluite prin mărirea suprafețelor trecute ca fiind salubrizate, pentru ca Rosal să poată factura suma maximă prevăzută de buget.

Modificările au fost făcute de un angajat RASP la presiunile reprezentanților Rosal și ale lui Vasile Ionescu, director tehnic RASP, potrivit unor surse. Suma facturată de Rosal pentru curățenia căilor publice în acea lună a fost de 2.332.527,06 lei (peste 500.000 euro), în condițiile în care media lunară în anul 2018 a facturilor a fost de 1,9 milioane de lei.

La scurt timp după, și Curtea de Conturi a confirmat că Rosal facturează lucrări fictive pe care RASP le confirmă, iar primăria Ploiești le plătește. Curtea de Conturi a descoperit inclusiv străzi pe care Rosal susținea că le-a măturat deși în același timp erau supuse unor lucrări de reparații/asfaltări.

După ce aceste informații au fost făcute publice, primarul de atunci Adrian Dobre a încetat să mai ia apărarea societății Rosal și, posibil de teama unei eventuale răspunderi penale, el însuși a depus plângere la Poliția Prahova cu privire la facturile fictive pe care Rosal le încasa cu girul RASP.

Teodora Marin – fost citymanager

 - Ziarul INCOMOD
Teodora Marin

Teodora Marin a fost city manager (administrator public) al Ploieștiului în mandatul primarului Adrian Dobre. Încă de la început de mandat, Marin a fost persoana căreia primarul i-a delegat atribuțiile legate de igienă și salubritate. Practic, aceasta, ca și RASP, trebuia să controleze aceste servicii. Numai că ginerele Teodorei Marin era în același timp angajat Rosal, acesta fiind unul dintre primele semne de întrebare privind obiectivitatea acesteia în ceea ce privea monitorizarea serviciilor de salubritate.

Comenzile de lucrări de salubritate sau de deratizare, dezinsecție și dezinfecție (DDD) pleacă de la primărie. În timp ce Teodora Marin avea atribuții clare referitoare la aceste servicii, Ploieștiul era îngropat în gunoaie și plin de insecte. Pe străzi erau cadavre de animale neridicate. Tot orașul era un focar de infecție. Ba chiar un om a murit după ce a fost înțepat de o viespe în parcul Constantin Stere. Potrivit reprezentanților firmei Coral, operatorul DDD, în perioada aceea municipalitatea nu dădea comenzi de lucrări și făcea presiuni pentru rezilierea contractului.

Tot Teodora Marin a fost una dintre persoanele considerate responsabile de faptul că Ploieștiul a ratat complet fondurile PNDL. „Doamna de fier a municipiului” era numită la acel moment Marin, iar la scurt timp după ce a preluat funcția de administrator public, Sorina Șom, despre care se știa că îi este prietenă și o apropiată a PNL Ploiești, a preluat funcția de director DTI (Direcția Tehnic Investiții). Mai multe persoane din primărie au confirmat pentru ziarul Incomod că Teodora Marin și Sorina Șom își asumaseră în cadrul unei ședințe de lucru că se vor ocupa de listele pentru PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală), în condițiile în care Programul era singura șansă a orașului de a realiza investiții, din cauza bugetului restrâns.

Aparent, cele două doamne au tratat cu superficialitate subiectul, de altfel de o importanță majoră. Lista de investiții propuse de către municipalitate trebuia să ajungă la Ministerul Dezvoltării cel târziu pe 17 martie 2017, dar documentele au ajuns de abia pe data de 20. Cei responsabili cu acest lucru, în loc să facă un drum până la București pentru a le depune personal, cum au făcut reprezentanții altor localități, chiar mai îndepărtate, sau să le trimită cu confirmare de primire sau cu Poșta Militară, s-au rezumat la a le trimite prin Poșta Română, fără confirmare și la a le trimite la un număr de fax, care s-a dovedit a fi greșit. O gafă penibilă, care a făcut ca Ploieștiul să nu primească niciun leu finanțare prin PNDL.

Cristian Ganea – consilier local, director ADI Deșeuri Prahova, fost viceprimar

 - Ziarul INCOMOD
Cristian Ganea

Cristian Ganea este fost viceprimar PSD al Ploieștiului, actualmente consilier local Pro România și director al ADI Deșeuri Prahova.

În timp ce ieșeau la iveală facturi fictive avizate de RASP, iar primarul Adrian Dobre spunea că Rosal fură bani cu girul instituției, Cristian Ganea nu avea nicio reacție, deși la acel moment monitorizarea activității RASP era în subordinea sa. Ba chiar într-una din zilele în care Dobre a criticat activitatea Rosal, Cătălin Ioniță a fost văzut intrând în biroul lui Cristian Ganea, probabil pentru a-i cere sprijinul.

În perioada despre care vorbeam mai sus, în care orașul era din ce în ce mai murdar, iar facturile emise de Rosal tot mai mari, un singur inspector RASP a avut „tupeul” de a verifica cu adevărat serviciile prestate de operatorul de salubritate. Ștefan Grozea, la acel moment inspector RASP cu atribuții în salubritate, a aplicat câteva amenzi operatorului Rosal când nu-și făcea treaba. Însă, nu a durat mult și Grozea a rămas fără loc de muncă.

Cristian Ganea, pe atunci viceprimar PSD, a propus în Consiliul Local o nouă organigramă pentru RASP prin care postul lui Ștefan Grozea era desființat – o inginerie administrativă folosită frecvent atunci când se dorește înlăturarea unei persoane dintr-o instituție publică.

Consiliul Local a votat proiectul, postul lui Ștefan Grozea a fost desființat și, din nou, nimeni nu a mai deranjat Rosal.

Motivul pentru care Ganea a recurs la această găselniță pentru a scăpa de Grozea?! Faptul că și el, la fel ca alte persoane din administrația publică locală, era legat printr-o prietenie de directorul Rosal Cătălin Ioniță. Poate acesta să fie motivul pentru care în niciun moment al mandatului de viceprimar, Ganea nu a criticat activitatea Rosal, deși probleme erau cu duiumul. Prietenia celor doi a mers mai departe de atât și, potrivit unor surse din mediul politic, Ganea a fost ajutat de Ioniță inclusiv în campania electorală.

 - Ziarul INCOMODLa ultimele alegeri locale, Cristian Ganea a plecat din PSD și a candidat din partea Pro România pentru funcția de primar al Ploieștiului. În perioada respectivă, se vehicula în cercul lor de apropiați că Ioniță ar fi afirmat că îl poate sprijini pe Ganea inclusiv din punct de vedere financiar.

Intrat în Pro România, Ganea a devenit coleg de partid cu un alt fost primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu. Însă, Bădescu este și nașul de cununie al lui Cătălin Ioniță, directorul Rosal Prahova. Tot Bădescu s-a angajat și la Rosal și chiar a fost văzut în trecut conducând un Mercedes aparținând companiei, care înainte fusese folosit de Cătălin Ioniță. Fostul șofer al lui Iulian Bădescu de pe vremea când era primar de asemenea s-a angajat la Rosal, fiind văzut conducând o mașină în care se afla Cătălin Ioniță. În aceste circumstanțe, ideea că Ioniță l-ar fi sprijinit pe Ganea în campania electorală pentru primăria Ploiești pare cu atât mai plauzibilă.

Ganea a pierdut alegerile, iar în noul mandat este consilier local Pro România. Odată cu schimbarea conducerii primăriei, contractul cu Rosal în ceea ce privește curățenia căilor publice a fost, de asemenea, reziliat. Însă Rosal continuă să intervină, atât în Ploiești, cât și în alte localități din județ, în baza unui alt contract privind colectarea deșeurilor menajere de la populație.

Acest al doilea contract este semnat de Consiliul Județean Prahova și monitorizat printr-o altă instituție subordonată CJ, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Prahova. Începând cu data de 1 februarie 2021, Cristian Ganea a preluat funcția de director general ADI Deșeuri Prahova, contractul fiind semnat pe perioadă nedeterminată.

Prin contract, ADI Deșeuri poate controla operatorul și poate dispune mai multe măsuri în cazul în care acesta încalcă obligațiile, mergând până la rezilierea contractului.

În toamna anului 2021, prahovenii care zăceau cu gunoaiele la poartă deja ajunseseră la limita răbdării. Mai mulți primari din județ cereau, în mod repetat, Consiliului Județean Prahova să rezilieze contractul cu Rosal. În schimb, Adunarea Generală a Acționarilor de la ADI Deșeuri Prahova vota eșalonarea datoriilor pe care Rosal le avea către Consiliul Județean Prahova, datorii rezultate din neplata la timp a redevenței.

Rosal factura populația pentru ridicarea gunoaielor, apoi trebuia să plătească o taxă de redevență către Consiliul Județean. Cum banii nu au fost plătiți, exista motiv de reziliere. Dar în loc să se apeleze la această clauză, AGA de la ADI Deșeuri eșalona datoria Rosal, după ce în luna iulie majorase tarifele percepute de companie de la populație.

Referitor la majorarea de tarif din luna iulie, în timpul unei ședințe a Consiliului Local Ploiești, primarul în funcție Andrei Volosevici i-a adresat lui Cristian Ganea întrebări referitoare la salubritate, iar Ganea în loc să răspundă a fugit, la propriu, din sală și a părăsit respectiva ședință.

În luna septembrie a anului 2021, imediat după eșalonarea datoriei, Cristian Ganea, directorul ADI Deșeuri, declara că președintele Iulian Dumitrescu a propus rezilierea contractului cu Rosal, lucru care va fi dezbătut într-o ședință viitoare. A trecut un an de atunci și nici până în ziua de astăzi propunerea nu a fost supusă la vot. Ba ședințele nu au fost convocate, ba când s-au ținut nu au avut cvorum. De un an de zile se tergiversează votul privind rezilierea contractului cu Rosal pentru colectarea deșeurilor menajere.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE), din cadrul Poliției Prahova, au mers pe data de 10 mai 2022 să ridice o serie de documente de la sediul ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) Deșeuri Prahova.

Potrivit unor surse judiciare, documentele au fost ridicate pentru cercetări în cadrul unui dosar penal deschis în anul 2020, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești, privind posibile fapte penale săvârșite anterior acelui an.

La acel moment, cercetările erau efectuate încă “in rem” și se verificau anumite facturi și plăți, implicată fiind societatea Rosal, au mai precizat surse apropiate de anchetă.

Reprezentanții ADI Deșeuri Prahova și ai Consiliului Județean Prahova au refuzat să comenteze acest subiect. Contactat de reporterii noștri, directorul ADI Deșeuri, Cristian Ganea, ne-a transmis că în ziua ridicării documentelor nu a fost la serviciu. Întrebat dacă și în aceste condiții nu a fost informat despre acțiunea poliției, a spus că este într-o ședință și nu mai poate vorbi la telefon. Directorul adjunct al ADI Deșeuri, Geanina Bădicu, ne-a spus că nu este mandatată să dea declarații prin telefon și să transmitem întrebările noastre în scris, pe mail. Nici șefii Consiliului Județean Prahova nu au răspuns întrebărilor reporterilor Incomod cu privire la acest subiect, deși am adresat solicitări atât către președintele Iulian Dumitrescu, cât și către vicepreședintele Dumitru Tudone.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Sal Rachele, terapeut în vindecare cronologică, interviu în exclusivitate pentru Incomod despre clarviziune

Sal Rachele, un cunoscut terapeut în vindecare cronologică care spune că este și clarvăzător, cunoscut la nivel mondial, a...
Sari la conținut