fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Rodica Paraschiv, deputat PSD, dorește rezolvarea problemei taxei de mediu. Ce propuneri are în acest sens

Citește Și

- Reclamă -

Deputatul PSD Prahova Rodica Paraschiv, fost prefect al județului, se implică în problema colectării deșeurilor și vine cu propuneri pentru rezolvarea situației actuale. Reamintim că noua taxă de mediu la rampă a creat mari probleme în Prahova, unde deși legislația spune că aceasta trebuie să fie suportată de rampa de colectat deșeuri, reprezentanții societății respective au solicitat operatorului de salubritate să o plătească. Cum și aceștia au refuzat, rampa s-a închis, iar în Prahova au fost zile când gunoaiele nu au fost ridicate.

Deputatul Rodica Paraschiv a abordat problema în cadrul unei ședințe de ieri de la Comisia permanentă de Industrii și Servicii și ne-a declarat astăzi care sunt propunerile în acest sens:

- Reclamă -

„Am avut Comisia permanentă de Industrii și Servicii unde a existat pe ordinea de zi Ordonanța 39/2016 care modifică și completează Ordonanța 196/2005 referitoare la deșeuri. Pentru că sunt două comisii implicate, Comisia de Mediu și Comisia Industrii și Servicii, și de fiecare dată la dezbaterile organizate au participat doar reprezentanți ai OTR-urilor, ai salubriștilor, ai producătorilor de ambalaje, dar nu au participat și reprezentanți ai Administrației Publice Locale, pentru că unele dintre prevederi se referă direct la cetățean și Autoritatea Publică Locală, am invitat la ultima dintre întâlnirile noastre, cea de ieri și asociația ACOR, Asociația Comunelor din România. Domnul președinte al acestei asociații, domnul Drăghici, l-a delegat să participe, din Prahova, pe domnul primar de la Lipănești care este vicepreședintele ACOR în Prahova. Nu este prima dezbatere pe care o avem pe această Ordonanță, noi deja, la nivel de comisie am mai făcut niște amendamente și am avut mai multe întâlniri la Ministerul Economiei și am primit punct de vedere și de la Ministerul Dezvoltării.

În fapt, având în vedere că până acum nu s-au luat toate măsurile astfel încât să fim pregătiți pentru colectare selectivă pentru deșeuri astfel încât la rampă să nu ajungă decât parte din ceea ce înseamnă deșeu care nu se mai poate selecta, adică peturile să ajungă la peturi și să se valorifice, lemnul la fel, sticla la fel și așa mai departe. Este anormal să putem să aplicăm brusc, începând cu 2014, a fost o Ordonanță care prevedea o taxă de rampă de 50 de lei, în 2015 și 2016, 80 și 120 de lei o taxă de rampă. Apoi s-a amânat și de abia cu 2017 s-a stabilit la 80 de lei pe care unii îi plătesc, alții nu, iar la anul 120 de lei. Și atunci i-am chemat să-și spună și ei punctul de vedere.

Am obținut ca Ministerul Economiei, pentru producătorii de bunuri ambalate care și ei aveau o țintă și trebuiau să plătească pentru kilogramul de ambalaj 2 lei, să plătească doar un leu. Suntem la nivel de amendamente, dar este și punctul de vedere al Ministerului Economiei. Vedem ce se va întâmpla apoi la Mediu. Apoi pentru altă sursă care este în sarcina autorităților publice locale să plătească UAT-urile 100 de lei. Ei aveau obligația să reducă cu 15% cantitatea de deșeuri depozitate și dacă nu îndeplinesc ținta trebuie să plătească 100 de lei pentru ceea ce n-au realizat din țintă. Adică, ei trebuiau să depună anul acesta doar 85% din cantitatea de anul trecut. Nu reușesc să depoziteze 85%, pentru diferența pe care o depozitează în plus să plătească 100 de lei.

- Reclamă -

Taxa la rampă este în vigoare începând cu 1 ianuarie, dar încercăm să găsim înțelegere și de la celelalte ministere să nu se plătească anul acesta 80 de lei. Să se plătească mai puțin. Oricum vrem ca toate sursele de venit pentru fondul de mediu ce vin din aceste taxe să se transforme în proiecte pentru autoritățile publice pentru colectare și selectare deșeuri menajere municipale ca să putem crea posibilitatea și pentru cetățeni și pentru salubriști să existe un management integrat al deșeurilor. Pentru că altfel degeaba luăm aceste taxe, tot le vom lua, dar nu avem ce să facem cu deșeurile respective dacă nu exista și mijloacele necesare ca să faci colectare selectivă.

Deocamdată având în vedere că este la comisii, și la Mediu și la Industrii, nu este formă definitivă. Concluzia ar fi că la nivelul comisiilor se discută referitor la posibilitatea ca prevederile astea să nu aducă prejudicii cetățenilor până când nu există create toate condițiile ca să funcționeze acest management integrat al deșeurilor mai ales că noi la nivel de Prahova avem un proiect care se va finaliza acum.”, a declarat pentru ziarul Incomod deputatul Rodica Paraschiv.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Sal Rachele, terapeut în vindecare cronologică, interviu în exclusivitate pentru Incomod despre clarviziune

Sal Rachele, un cunoscut terapeut în vindecare cronologică care spune că este și clarvăzător, cunoscut la nivel mondial, a...
Sari la conținut