Înalta Curte de Casație și Justiție a luat act de retragerea de către Secţia Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a apelului în dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost judecat alături de procurori și polițiști din Prahova. Reamintim că în același dosar au fost judecați Viorel Dosaru, fost șef al Poliției Prahova, Constantin Ispas, fost șef DGA Prahova, Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și Aurelian Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Prin retragerea apelului, sentința de achitare de la fond rămâne definitivă.

Sebastian Ghiță a fost acuzat în acest dosar de mai multe infracțiuni: două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare a banilor, șantaj, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

“Cu majoritate: I. Respinge cererea formulată de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de disjungere a cauzei în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj prevăzută de art. 131 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 207 alin. 1, 2 şi 3 C. pen., cu aplic. art. 5 alin. 1 C.pen. (faptă din martie 2011). II. Ia act de declaraţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie de retragere a apelului formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.357 din data de 14 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr.2457/1/2016, privind pe intimaţii inculpaţi Tudose Liviu Mihail, Dosaru Viorel, Ghiţă Sebastian Aurelian, Mihăilă Aurelian Constantin şi Ispas Constantin. În baza art.275 alin.(3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului formulat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii inculpaţi Tudose Liviu Mihail, Dosaru Viorel, Ghiţă Sebastian Aurelian, Mihăilă Aurelian Constantin şi Ispas Constantin, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 313 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 28 iunie 2019. Cu opinia separată a doamnei judecător Geanina Cristina Arghir în sensul admiterii cererii formulate Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justi?ie de disjungere a cauzeiţ în ceea ce priveşte soluţionarea apelului vizându-l pe inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian şi luării act de declaraţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie de retragere a apelului formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.357 din data de 14 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr.2457/1/2016, privind pe intimaţii inculpaţi Tudose Liviu Mihail, Dosaru Viorel, Mihăilă Aurelian Constantin şi Ispas Constantin.”, este decizia Instanței Supreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here