Preşedintele Societăţii Române de Anestezie si Terapie Intensivă, Şerban Bubenek, pune în discuție un fapt mai puțin știut. În unele secții ATI, pacienților COVID li se administrează prea mult oxigen.

Surplusul ajunge în aer. Suprasaturată cu oxigen, atmosfera din salon devine propice pentru declanșarea unui incendiu la cea mai mică scânteie. 

“Se administrează oxigen în exces în fluxuri de peste 10-12 litru. De multe ori ni se spune că a primit pacientul oxigen de la două surse, adică vreo 40 de litri pe minut. Asta e un non-sens medical. Niciun pacient cu o masca simplă nu poate să consume mai mult de 10-12 litri pe minut.

Dacă tu îi dai 35, ceilalți 25 de litri se răspândesc în atmosfera din salon, creează o concentrație mare la care orice scânteie, orice electricitate chiar și statică care produce o scânteie, care poate să apară din orice motiv – frecarea unui material textil sau un aparat care să producă o mică scânteie, că-i telefon mobi, că-i laptop… se poate întâmplă o tragedie.

Tratamentul cu oxigen că medicament în fluxuri mai mari de 3,4 litri pe minut este o faza pe care colegii de ATI o știu foarte bine, alte specialităţi care nu au această abilitate şi care au fost obligaţi… Deși am informat, am ținut webinarii cu lucrul asta…. în unele locuri s-a înțeles, în altele nu.

În principiu doza mare nu face rău pacientului, dar usucă mucoasa nazală și poate să creeze un disconfort în plus.

Altfel, e un non-sens ca pe mască să pui mai mult de 12, 13 litri. Niciun atlet nu poate să absoarbă mai mult de 15 litru pe minut. Un pacient dispneic nici atât.

Nu recomandăm administrarea. De ce se întâmplă? Colegii văd că au saturație proastă, dar soluția în aceste situații e chemarea unui medic reanimator și transfer în reanimare, unde poate fi pus pe astfel de sistem cu flux înalt care nu mai usucă mucoasa, sau dacă nici așa nu e suficient, ventilația mecanică invazivă sau non-invazivă”, a explicat specialistul la Digi 24.

1 COMENTARIU

  1. O scinteie poate provoca o tragedie intr-un mediu inflamabil . O scinteie intr-un mediu numai de oxigen produce doar o scinteie . Atit . De la scinteie trebuie sa ia ceva foc pentru ca apoi oxigenul sa intretina arderea . Specialistul ATI sa se exprime pe ceea ce este specialist .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here