Serviciul Român de Informații caută ofițeri “curioși și pasionați de tehnologie”, după cum scrie în anunțul pe care l-au postat pe facebook.
În anunțul postat pe site-ul instituției, SRI explică ce misiune au atât ofițerul operativ, cât și cel analist:
“Ofițerul operativ are misiunea importantă de a culege informaţii şi pentru aceasta trebuie să îşi poată crea acces în mediile cu relevanţă pentru securitatea naţională. La baza activităţii se află abilitatea de a recruta o persoană şi de a o convinge să furnizeze informaţii importante. Pentru a performa în această activitate, ofiţerii operativi trebuie să găsească semnificaţiile ascunse în detalii aparent minore, să aibă o bună cunoaştere a limbajului non-verbal şi o înţelegere fină a psihologiei umane. 

Ofițerul analist privește lumea, îi înțelege tendințele, îi descifrează relațiile de cauzalitate și îi anticipează evoluțiile. Mai exact, analistul evaluează datele culese de ofițerii operativi ori din alte surse secrete sau deschise, sesizează schimbări şi tendinţe în manifestarea ameninţărilor, schiţează scenarii alternative de evoluţie, evidenţiază implicaţii şi indică eventuale variante de acţiune în raport cu fiecare scenariu prognozat. Deşi aparent simplu, este vorba de un proces de rafinare foarte complex, care implică în egală măsură inteligenţa, gândirea critică şi creativitatea analistului de informaţii, dar şi o foarte bună cunoaştere a domeniului analizat. În final, produsul analitic este pus la dispoziţia beneficiarilor legali, în timp util şi în funcţie de aria de competenţă, pentru a-i sprijini în realizarea unor strategii sau planuri de acţiune prin care să se prevină manifestarea riscurilor ori adoptarea unor măsuri adecvate de promovare a intereselor naţionale.

Candidaţii interesați să ocupe un post de ofițer operativ sau ofițer analist trebuie să îndeplinească condiţiile de încadrare în Serviciul Român de Informaţii şi să promoveze toate etapele specifice de selecţie. Candidații declarați admiși, vor urma cursurile de licenţămaster profesional sau postuniversitare de formare şi dezvoltare continuă organizate de către Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, la finalizarea cărora vor fi repartizați într-o unitate a SRI.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here