contrabanda cu tigari

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a 12 inculpaţi (dintre care unul arestat preventiv, unul arestat la domiciliu şi 3 sub control judiciar) pentru săvârşirea infracţiunilor de:
-producerea de produse accizabile, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, faptă prev. de art. 452 alin. (1) lit. a) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal și
-deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, peste limita a 10.000 țigarete sau peste 1 kg tutun de fumat, faptă prevăzută de art. 452 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal şi respectiv complicitate la infracţiunile de mai sus.

În rechizitoriu întocmit procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În perioada ianuarie 2016 – 17.05.2017, inculpaţii R.I., R.M., N.M., S.S., C.E., toţi domiciliaţi în com.Bucov, jud. Prahova, au produs ţigarete la domiciliile acestora, care nu sunt autorizate ca antrepozite fiscale, folosind utilaje artizanale pentru măcinarea tutunului şi producerea ţigaretelor. Țigaretele produse erau comercializate, în funcție de rețeaua de distribuție a fiecăruia, către terțe persoane din judeţele Prahova, Sibiu, Braşov, Argeş în baza comenzilor telefonice primite, folosindu-se servicii de coletărie. Pentru a nu fi depistaţi inculpaţii furnizau date fictive privind expeditorul/destinatarul coletului, cunoscând procedura de lucru a agenţilor, care contactau postul telefonic înscris pe recipisa AWB.
Inculpaţii C.B.G. şi B.O., ambii domiciliaţi în jud.Dolj, au fost trimişi în judecată pentru complicitate la infracţiunea de producere produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, prev.de art.48 alin.(a) C.pen.rap.la art. 452 alin. (1) lit. a) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, reţinându-se că au livrat tutun frunze în cantităţi mari inculpaţilor R.I., R.M. şi S.S., cunoscând activitatea infracţională desfăşurată de aceştia, respectiv producerea de ţigarete, cu eludarea regimului fiscal strict incident în cauză.
De asemenea, inculpaţii B.I., C.A., K.N.Z, P.F., I.N.A. au fost trimişi în judecată pentru complicitate la producerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă prev.de art.48 alin.(2) C.pen.rap.la art. art. 452 alin. (1) lit. a) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal reţinându-se că aceştia solicitau frecvent inculpaţilor R.I. şi R.M. producerea şi livrarea de ţigarete, sens în care promiteau tăinuirea bunurilor produse din infracţiune (primirea, dobândirea, transformarea sau înlesnirea valorificării acestora). Fapta inculpaţilor menţionaţi, prin frecvenţă şi repetabilitate, se deosebeşte substanţial de situaţia unor simpli cumpărători. Prin acţiunile lor inculpaţii B.I., C.A., K.N.Z, P.F., I.N.A determinau efectiv pe inculpaţii R.I. şi R.M. la producerea de noi cantităţi de ţigarete, asigurându-le astfel o piaţă de desfacere şi profitabilitatea activităţii de producere ţigarete.
Prejudiciul creat este în valoare de 172 258 lei, recuperat în cuantum de 71.808 lei prin plată de către inculpaţi. În cauză a fost luată măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil aparţinând inculpatului N.M.
Dosarul a fost trimis, spre competenţă soluţionare, Judecătoriei Ploieşti, cu propunere de a fi menţinute măsurile preventive luate faţă de 5 inculpaţi şi de menţinere a sechestrului asigurător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here