Preşedintele american Donald Trump a anunțat oficial, joi, că Statele Unite se retrag din Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Decizia lui Donald Trump este criticată nu doar de liderii politici ai lumii, ci şi de conducerile celor mai mari companii americane.

Donald Trump a sunat personal la Londra, Berlin, Paris şi Ottawa ca să explice decizia.

Franţa, Germania şi Italia au dat o declaraţie comună prin care spun că nu vor exista noi negocieri ale acordului de mediu, așa cum sugerase Donald Trump.

Cred că este o greşeală, pentru SUA şi pentru planeta noastră”, a declarat Emmanuel Macron, noul președinte al Franței. 

Canada este profund dezamăgită”, a declarat ministrul canadian al mediului, Catherine McKenna.

Este o dezamăgire majoră”, a spus Stephane Dujarric – purtător de cuvânt ONU.

Marile companii americane, precum Apple, General Electric, ExxonMobil, Ford, Facebook, Microsoft consideră că retragerea din acordul de la Paris va afecta grav Statele Unite.

Statele California, New York şi Washington au anunţat că vor crea o alianţă care să respecte angajamentele luate la Paris.

 

195 de ţări au semnat Acordul de la Paris. Statele Unite vor fi, alături de Siria şi Nicaragua, singurele state din lume care nu respectă înţelegerea.

Donald Trump a afirmat că Acordul de la Paris este în dezavantajul Statelor Unite.

„Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris asupra climei începând de azi”, a declarat liderul de la Casa Albă.

El a adăugat că dorește ca „nimic să nu se poată opune” acțiunilor sale de a redresa economia americană.

Donald Trump a mai afirmat că Acordul de la Paris este în dezavantajul Statelor Unite, dar este dispus să negocieze un nou acord asupra schimbărilor climatice „în termeni echitabili pentru Statele Unite”.

Potrivit președintelui american, acordul actual nu este destul de dur cu China și India.

În decembrie 2015, aproape toate ţările din lume au fost de acord că emisiile de noxe trebuie reduse. Documentul a intrat în vigoare în noiembrie 2016. Dar Donald Trump spune că tratatul este dăunător pentru economia americană, deoarece distruge locuri de muncă şi pune ţara în dezavantaj. 

„Pentru a-mi îndeplini datoria solemnă de a proteja America şi cetăţenii săi, Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris. Ne retragem, dar vom începe să negociem şi vom vedea dacă vom ajunge la o înţelegere care este corectă. Dacă vom reuşi, foarte bine. Dacă nu vom reuşi, e bine”, a declarat Donald Trump.

Președintele vrea să renunţe la angajamentele luate de adminstraţia precedentă, deşi Statele Unite sunt al doilea cel mai mare poluator al planetei, cu 18 la sută din totatul noxelor emise. China, cel mai mare poluator al planetei, anunţase, cu puţin timp înaintea declaraţiei de la Washington, că va continua lupta cu schimbările climatice.

Donald Trump a promis alegătorilor că va aface acest pas în campania prezidenţială de anul trecut, în numele apărării locurilor de muncă ale cetățenilor americani și sloganului „Mai întâi America”.

El apreciază că acest lucru va ajuta industriile americane de petrol şi a cărbunelui.

Criticii săi afirmă că o retragere din Acord ar reprezenta o abdicare a leadershipului american în faţa unei provocări internaţionale.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres l-a îndemnat pe Trump să nu renunţe la acest angajament. Guterres a subliniat că susţinerea Acordului de către Statele Unite – cea mai mare economie din lume – este crucială.

Acordul de la Paris, încheiat în noiembrie 2015, vizează limitarea creșterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade C comparativ cu nivelurile preindustriale.

Sursa: www.digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here