fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

VIDEO: BOMBA BIOLOGICĂ de la spitalul TBC Florești. Apele infectate ajung pe câmp, pacienții umblă liberi prin comună

Citește Și

- Reclamă -
*Spitalul TBC Florești – unitate medicală de boli infecțioase – este o adevărată bombă biologică ce poate pune viața oamenilor în pericol. 
*Potrivit unor surse credibile, managerul spitalului, Maria Monica Dogaru – o finanțistă de 28 de ani -, este nepoata primăriței Simona David.
Spitalul TBC e bombă biologică

Fiind unitate care tratează pacienți bolnavi de TBC, spitalul de la Florești are statut special, de boli infecțioase.

Este obligatoriu ca spitalul să dețină stație de epurare (clorinare) a apelor uzate, infectate, înainte ca acestea să fie deversate.

- Reclamă -

Ceea ce veți vedea în continuare este strigător la cer. Exact la capitolul siguranță biologică – cel mai important din activitatea unei unități de boli infecțioase-, spitalul TBC stă cel mai prost.

Iar nepăsarea și neglijența de care dă dovadă conducerea spitalului sunt revoltătoare…

Circuitul apei infectate în natură: De la Spitalul TBC Florești, spre râul Prahova 

- Reclamă -

Spitalul TBC din Florești nu deversează apele uzate în canalizarea publică, pentru că nu e legat la sistem.

Toată mizeria se duce printr-o țeavă spartă și înfundată, de la spital, la o așa-zisă stație de epurare nefuncțională aflată pe Domeniul Cantacuzino.

Construcția care stă să se dărâme nu este împrejmuită, iar în apropiere se află două puțuri decantoare.

Teoretic, în acest sistem se face epurarea apelor uzate prin clorinare, iar deversarea apelor curățate se face în râul Prahova.

- Reclamă -

Practic, sistemul nu funcționează, iar o parte din apele infectate se infiltrează pe traseu, în pământ, altă parte ajunge probabil în râul Prahova..

Periodic, trebuie colectate mostre de apă pentru laboratoarele celor de la Apele Române. Potrivit unor surse din interiorul spitalului, colectarea o face un angajat al unității medicale. „Un amărât pe care îl trimit acolo”, spun sursele noastre. Cum ies bine probele dacă instalația nu funcționează? Angajații cu care am vorbit dau din umeri: „Nu știm…”

Reporterii Ziarului Incomod au fost la fața locului. Imaginile surprinse sunt șocante:

Așa-zisa stație de epurare și puțurile în care se strânge mizeria de la spital se află pe Domeniul Cantacuzino. Nu există gard de împrejmuire, puțurile pot fi descoperite cu ușurință, capacele sunt putrezite. Oricine are acces aici, la această adevărată bombă biologică. Anual, pe Domeniul Cantacuzino, este organizat festivalul Karpatia Horse Show. Atrage mii de pasionați de cai, în special copii…

Ziarul Incomod a făcut o solicitare către DSP Prahova pentru clarificarea acestor aspecte.

Miercuri, 11 mai, la o zi după adresa trimisă de Ziarul Incomod, doi inspectori DSP au efectuat un control la spitalul TBC. Reporterii Incomod i-au surprins la ieșirea din birourile administrației spitalului, însă aceștia au transmis că DSP va răspunde întrebărilor în scris, prin intermediul purtătorului de cuvânt.

Reporterii Incomod au insistat la birourile spitalului. Managera n-a fost de găsit, iar cei doi angajați cu care am stat de vorbă – șeful Serviciului Administrativ Dragoș Albu și directorul financiar Mihai Țilimpea – speriați de prezența noastră – nu au dorit să spună exact ce se întâmplă cu apele uzate posibil infestate cu bacilul Koch, atât de periculos.

Ce spune DSP Prahova

Direcția de Sănătate Publică Prahova a transmis răspunsurile pentru întrebările noastre vineri după-amiază.

Raportul inspectorilor DSP este practic o confirmare a celor relatate mai sus.

” (…) Unitatea dispune de o stație de tratare a apelor uzate provenite din spital dotată cu treaptă de filtrare mecanică și dezinfecție efectuată empiric (n.r. – după ureche) cu SoliKloor, tablete clorigene.

Stația este compusă din două bazine de decantare tip Imhoff, cu capacitate de 70 mc, 2 biofiltre tip turn, bazin final pentru efectuare dezinfecție.

La data și ora controlului (n.r. – 11.05.2022), această stație nu funcționa. 

Aducțiunea apelor uzate până la această stație se face pe un traseu prevăzut cu cămine de vizitare neprotejate și colmatate (n.r. – înfundate). 

Apa reziduală este colectată înainte de dezinfecție în două bazine care, la data și ora controlului, sunt goale. 

Se constată că majoritatea lungimii tronsonului de canalizare este dispus pe proprietatea SC Domeniul Florești SRL, inclusiv stația de tratare a apelor uzate.

Încăperea stației de tratare/clorinare este nefuncțională, fiind într-o stare avansată de degradare, iar conform declarațiilor reprezentanților unității, sursa de apă ce asigură diluția dezinfectantului nu este continuă, iar dezinfectantă nu ajunge în efluent, fiind înfundată. 

În incinta unității, se constată existența mai multor cămine de canalizare ce sunt, în marea lor majoritate, colmatate. 

Căminele de la ieșirea apelor reziduale din pavilioanele TBC – Central, MDR (n.r. – pentru pacienții care au dezvoltat rezistență crescută la medicamente), cât și pentru celelalte pavilioane, căminele de colectare sunt colmatate, iar la pavilionul TBC, conducta de colectare este spartă, căminul neacoperit, plin de deșeuri municipale (n.r. – menajere), degajând un miros specific. 

Unitatea (n.r. – spitalul) asigură efectuarea analizelor apelor uzate după dezinfecție, ultimele rezultate din data de 17.12.2021 și 24.03.2022 indicând încadrarea apelor uzate provenite din unitate la ieșirea din „stația de epurare” în valorile maxim admise pentru parametrii analizați.

Unitatea deține Autorizația de Mediu nr. PH 45/02.02.2012, revizuită în data de 22.11.2013, cu termen de valabilitate timp de 10 ani, pînă la data de 02.02.2022, la data controlului fiind expirată. 

Unitatea deține Autorizația de Gospodărire a Apelor în termen de valabilitate”, se arată în comunicatul DSP.

 

În același comunicat, se mai specifică faptul că spitalul are obligația de a achiziționa și pune în funcțiune o stație de clorinare în vederea racordării la canalizarea publică, cu termen de finalizare 31.12.2022.

Inițial, teremenul de conformare a fost 31.12.2020, însă a fost prelungit cu doi ani în contextul pandemiei Covid. 

Nu este prima dată când Direcția de Sănătate Publică este sesizată cu privire la neregulile de la spitalul TBC. 

Într-o adresă emisă de Prefectura Prahova, datată la 22 octombrie 2019, către un petent, se arata că DSP Prahova obliga Spitalul TBC Florești la „achiziționare și montare stație clorinare pentru dezinfecția apelor reziduale fecaliod-menajere rezultate din unitatea medicală înainte de deversarea la canalizarea stradală, cu termen de finalizare 31.12.2020

 - Ziarul INCOMOD

În același comunicat primit de la DSP de Ziarul Incomod se mai menționează că UAT Florești este pe cale să aprobe „extinderea rețelei de canalizare în care este cuprins și tronsonul pe care este amplasată unitatea sanitară”.

Așadar, este la faza de aprobare a proiectului. Până la execuție, mai e destul..

Până acum lucrurile sunt cât se poate de limpezi. Bomba biologică de la Florești este activă.

La data de 11 mai, în ziua controlului DSP, stația de clorinare NU funcționa, tronsonul prin care circulă apele uzate era împușcat peste tot și înfundat, căminele erau descoperite, o mare parte din apa uzată se infiltra pe parcurs, în pământ.

În plus, autorizația de mediu a spitalului era expirată.
Ce măsuri a dispus DSP Prahova

Măsurile impuse de DSP Prahova au termen de îndeplinire imediat:

*Având în vedere neconformitățile constatate în ceea ce privește rețeaua de canalizare, cât și stația de tratare aflate în patrimoniul spitalului, se va proceda la decolmatarea și curățarea întregii rețele de canalizare, atât în incinta unității, cât și pe tronsonul către stația de tratare. Termen: imediat.

*Se va pune în funcțiune stația de clorinare astfel încât să asigure o prezență continuă și constantă a soluției de dezinfecție în apa deversată în râul Prahova. Termen: imediat.

*Se va realiza integritatea tronsonului de conductă la ieșirea din pavilionul TBC Central. Termen: imediat.

 

Pacienții TBC umblă liberi pe stradă

Spitalul TBC condus din 2018 de Maria Monica Dogaru, tânăra nepoată a primăriței din Florești, Simona David, nu respectă nici măcar cele mai elementare reguli ale unei unități medicale.

Uluitor, pacienții care sunt tratați aici sunt lăsați să iasă din perimetrul unității medicale.

Potrivit surselor noastre, aceștia ies zilnic din spital și merg să facă diverse cumpărături, magazinele fiind la aproape un kilometru distanță de spital.

Pacienții intră în magazinele sau în farmacia din centrul localității. Reporterii Incomod au surprins o femeie care se întoarce la spital după ce fusese văzută în farmacia de la șoseaua principală. La poartă, nu e nimeni, nici urmă de paznic…

Un pacient cu TBC activ poate transmite boala cu ușurință, prin tuse, strănut sau prin vorbit.

Sursele noastre din interiorul spitalului au confirmat că femeia din imagini este pacientă a spitalului TBC.

Ziarul Incomod a sesizat și acest aspect la DSP Prahova. „Pacienții nu au voie să părăsească unitatea medicală în timp ce sunt internați. Se interzice cu desăvâșire părăsirea incintei spitalului de către pacienții internați. Termen: imediat și permanent”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, după efectuarea controlului.

 

Parcul pentru copii e peste drum de spitalul TBC!

Ca și când n-ar fi fost de ajuns, Primăria Florești a construit un loc de joacă pentru copii, fix peste drum de spitalul TBC.

Pe lângă faptul că pacienții sunt lăsați să meargă la magazine, aceștia ies seara și stau și fumează pe băncuțele din parc. Vă dați seama, au TBC și stau, fumează și scuipă pe jos. Am văzut cu ochii mei și nu o singură dată„, ne-a spus un locuitor al comunei Florești.

Iată ce spune DSP Prahova cu privire la amplasarea deloc inspirată și periculoasă a spațiului de joacă:

„Amplasarea spațiilor de joacă pentru copii nu este reglementată de către legislația sanitară în vigoare. Considerăm ca fiind necesară reglementarea din punct de vedere igienico-sanitar a amplasării acestui obiectiv și în raport cu unitățile sanitare. În legislația sanitară în vigoare, există prevederi care pot orienta amplasarea unui astfel de obiectiv (considerat ca teritoriu protejat) în raport cu obiective și/sau activități care poluează factorii de mediu.

 - Ziarul INCOMOD

Evaluarea din punct de vedere igienico-sanitar a amplasării unui astfel de obiectiv se face în faza de proiect, în cadrul procedurii de asistență de specialitate de sănătate publică, la cererea beneficiarilor proiectului”, arată reprezentanții DSP Prahova, la solicitarea Ziarului Incomod.

Ziarul Incomod a trimis adrese către Primăria Florești, Garda de Mediu și Apele Române. 

De asemenea, reporterii Incomod au încercat să ia legătura telefonic și prin aplicația whatsapp cu primarul Simona David. Până la ora publicării acestui articol, nu am primit niciun răspuns. 

Articolul a fost publicat luni, 23 mai, la aproape 20 de zile de la vizita reporterilor la Florești, tocmai în speranța obținerii unui punct de vedere din partea Primăriei Florești și a primarului Simona David.

În măsura în care vom primi puncte de vedere, acestea vor fi publicate.

 

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Exclusiv – Ludmila Sfârloagă, o apropiată a lui Mircea Cosma, candidează pe listele AUR la CJ Prahova

Mai sunt doua trei zile până la încheierea procesului de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie....
Sari la conținut