O prahoveancă, bolnavă de COVID-19, acuză condițiile improprii din salonul de la secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalulul Județean de Urgență Ploiești. Femeia a cerut transferul la o altă unitate medicală, invocând faptul că nu a primit lenjerie de pat, iar medicii ”nu au băgat-o în seamă”. Reprezentanții Spitalului incriminat recunosc faptul că în unele saloane de la secția de Boli Infecțioase condițiile hoteliere nu sunt dintre cele mai bune, însă neagă faptul că pacienta nu a primit lenjerie de pat. În plus, susțin reprezentanții spitalului, pacienții internați la ”Movila” primesc tratamente de top, iar rezultatele sunt spectaculoase. Pacienți care aveau domiciliul în București sau Buzău au preferat să rămână la Ploiești deși puteau cere transferul la spitale de rang superior. 

Conform protocolului, în secțiile unde sunt internați pacienți cu boli infecțioase, lenjeria de pat trebuie să fie de unică folosință, calitatea ei fiind mult inferioară celei din bumbac.

Pacienta care a realizat filmarea pentru a arăta condițiile de la Infecțioase din Ploiești a fost transferată în cursul zilei de luni 22 iunie la Institutul ”Matei Balș” din București ”la cerere”, potrivit medicilor de la Ploiești. Aceștia au precizat că până  la externare, pacienta era asimptomatică, în astfel de situații tratamentul fiind unul sumar.

Luni 22 iunie, la secția de Boli Infecețioase din Ploiești erau internați 61 de pacienți, iar 15 dintre ei au o formă a bolii destul de serioasă și au nevoie de oxigen. Alți șapte bolnavi de COVID-19 sunt internați la secțiile de ATI, cu forme severe ale bolii.

Directorul medical al Spitalului Județean Ploiești a precizat că transferul pacienților de la un spital la altul implică o procedură greoaie.

Pacienta nemulțumită de condițiile hoteliere de la secția de Boli Infecțioase din Ploiești a fost internată în noaptea de sâmbătă spre duminică. Potrivit unor surse medicale, femeia s-a testat la o clinică privată, iar după ce rezultatul a ieșit pozitiv, s-a prezentat singură la Spitalul ”Movila” din Ploiești.

În momentul în care a fost repartizată în salon, în jurul orelor 2 dimineața, pacienta a  fost nemulțumită de faptul că a primit lenjerie de unică folosință pentru pat. Acest tip de lenjerie ”pare din hârtie și este mai scroțoasă”, recunosc medicii, dar este recomandată pentru secțiile unde sunt tratați pacienții cu boli infecțioase.

Pacienta a primit în cele din urmă o lenjerie, din bumbac, dar doar pentru o singură persoană, motiv pentru care a ales să doarmă împreună cu fiica ei în același pat.

”Sunt în spital aici de la ora 2.30 azinoapte (noaptea de sâmbătă spre duminică n.r.) și nu ne-a văzut decât doctorul de gardă. Ne-a văzut un pic, zece minute de la distanță și ne-a sunat la telefon să ne întrebe cum suntem și ce simptome avem, ziceai că avem ciuma bubonică. Și acum, de câteva ore, de azi dimineață stăm degeaba..:Suntem bolnave, avem temperatură și nu vine nimenea să ne vadă (…) Suntem două inse într-un pat…O lenjerie jerpelită după ce am sunat și la DSV (probabil DSP, n.r.). Asta e, două cearșafuri din astea de pat cu care ne-am învelit pentru că al doilea pat nu are cearșaf”, povestește pacienta în filmare.

Ce spun medicii de la Ploiești

De cealaltă parte, medicii de la ”Movila” recunosc că în saloane condițiile de cazare a bolnavilor nu sunt cele dintr-un hotel de 3 sau 4 stele, ci cele specifice unui spital care are nevoie de renovare. În plus reprezentanții spitalului precizează că în secțiile de boli infecțioase lenjeriile de unică folosință sunt obligatorii în detrimentul celor textile.

Conform protocolului actual, pacienții asimptomatici primesc un tratament sumar, vitamine antihistaminice și la nevoie antiinflamator. Ei rămân totuși internați tocmai pentru ca medicul să intervină cu tratament adecvat atunci când apar primele simptome specifice bolii provocate de noul virus.

De aproape două săptămâni, secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Ploiești funcționează la capacitate maximă. Sunt peste 60 de pacienți internați acum la ”Movila”, cei mai mulți asimptomatici sau cu forme ușoare ale bolii provocate de noul virus. 15 dintre bolnavii de COVID-19 au nevoie de oxigen. De la începutul pandemiei de coronavirus, ”Infecțioasele” de la Ploiești au transferat la Institutul ”Matei Balș” din București doar doi pacienți. Aceștia erau în stare gravă.

La ”Balș” nu se mai puteau face internări

În data de 18 iunie, presa central anunța că Spitalul de Boli Infecțioase “Matei Balș” din Capitală, cel mai mare de acest fel din țară, nu se mai puteau face internări. Din cauza numărului tot mai mare de infectări cu noul tip de coronavirus, locurile din spital s-au ocupat.

“În momentul ăsta nu sunt locuri libere și este clar că cifrele din ultimele zile se văd în plan practic, la spitalele de boli infecțioase. Sigur că vom face și externări și lucrurile vor merge în continuare. Trebuie tras un semnal de alarmă. Dacă situația va merge în sensul creșterii acestui număr de îmbolnăviri, să se depășească de capacitatea de internare, și în secțiile normale și la ATI”, a declarat medicul Adrian Marnescu, citat de europafm.ro

Contactat telefonic, medicul Bogdan Nica, directorul Direcției de Sănătate Publică Prahova, a precizat că este la curent cu situația de la secția de Boli Infecțioase și că în cursul zilei de marți 23 iunie va verifica saloanele incriminate.

3 COMENTARII

  1. Daca nu ai niciun simptom de ce sa te duci singura sa te testezi , e si vreo 400 lei testarea, ca apoi sa ajungi la spital cu oameni care sunt cu adevarat bolnavi??Apoi te mai plangi si de conditii, se stie cum e la spitalele de stat din Romania, trebuia sa stau internata la Sp Judetean pentru o colica renala si am fugit a doua zi in pijamale, am ramas traumatizata de conditii, cred ca am facut atac de panica. Poale lungi si minte scurta!

  2. Acest fapt este grija managementul(Managerului-interimar de 2 ani și Directorul Medical-interimar ales de doctorii”mita” ) SJUP fata de actul medical,de grija doctorilor fata de pacienți,a asistenților care cică stau la capul bolnavilor…Nu ,scopul lor este de a își umple buzunarele,de a face achiziții dubioase,firme prestatoare agreate de partid(PSD),de a servi partidul(PSD),de a cere salarii si cei 500 EU sporuri si nu a avea grija de pacienți,a trata pacienții ca pe niște vite,deci cum sunt conducătorii lor asa sunt și cadrele medicale.
    SJUP a devenit fieful mafiei PSD-iste,indolentei, inconștientei,impertinentei fata de pacienți.

  3. Banii investiti au fost folositi la lucrari negre pentru firmele de casă:Clima,Hidrosalt,Total Servicii Adrian,Mondovit si altele pentru drenarea banului public,la Partidul PSD, iubit de Manager și presedintele CJ.
    Nu-i intereseaza de renovarea Boli Infectioase,Boldescu,TBC,Buna Vestire care arată deplorabil.Cat despre cearceafuri, a doua zi s-a primit ordin ,,să fie că ne dau ăștia in ziar”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here