fbpx
joi, mai 2, 2024
spot_img

VIDEO. Viceprimarii PSD-ALDE, atac la adresa primarului Adrian Dobre care dorește contractarea unui nou credit pentru investiții

Citește Și

- Reclamă -

Viceprimarii Ploieștiului, Cristian Ganea (PSD) și George Pană (ALDE), au organizat miercuri, 31 octombrie, o conferință de presă în care l-au atacat pe primarul Adrian Dobre (PNL), după ce acesta a înaintat Consiliului Local o propunere de proiect pentru contractarea unui nou credit, pentru realizarea unor investiții în Ploiești. Cei doi viceprimari spun că un nou credit ar presupune îndatorarea primăriei până la aproape 30% (grad de îndatorare maxim acceptat) și că deși respectivele investiții trebuie realizate, ar trebui găsite alte surse de finanțare. Totodată, cei doi viceprimari îl acuză pe edilul-șef că angajează oameni în direcțiile din subordinea lor, fără să îi consulte, un exemplu fiind acela că Eugen Prună, consilierul personal al primarului Adrian Dobre, a fost numit prin dispoziție a primarului manager al unui proiect pe fonduri europene.

Cei doi viceprimari au anunțat că primarul Adrian Dobre a inițiat un proiect de contractare a unui nou împrumut, în valoare de aproape 46 de milioane de euro, ceea ce ar presupune că acesta ar fi cel mai mare credit contractat până acum de municipalitate. Creditul ar urma să asigure implementarea mai multor investiții, dar cei doi viceprimari spun că problema este că gradul de îndatorare al municipalității, care la ora actuală este de 18%, ar ajunge la 28%, în condițiile în care limita maximă acceptată este de 30%.

- Reclamă -

Edilii spun că orașul trebuie să se dezvolte, dar că în acest caz este vorba despre un proiect „venit peste noapte”, de care au aflat de abia ieri, și care are anexată o listă de obiective care într-adevăr trebuie rezolvate, dar că se pune problema dacă municipalitatea poate suporta o nouă rată.

Viceprimarul George Pană spune că o altă nedumerire legată de proiect ține de modul în care acesta a fost redactat și ar urma să fie aprobat. Pană spune că se cere Consiliului Local în mod explicit să aprobe contractarea unui împrumut de 220 de milioane de lei, proiectul fiind însoțit de un caiet de sarcini care ar urma să stea la baza procedurii de licitație în vederea desemnării finanțatorului împrumutului. Hotărârea Consiliului Local este necesară pentru obținerea avizului de la CAIL (Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale), pentru ca primăria să poată „trage” creditul.

Viceprimarul ALDE a declarat că în caietul de sarcini a văzut că se spune: „contractul de achiziție publică se va încheia sub condiție suspensivă, adică acesta va intra în vigoare și va produce efecte între părți numai dacă autoritatea contractantă va obține avizul favorabil de la CAIL.”

- Reclamă -

„Deci altfel spus, odată aprobată această hotărâre ar urma o procedură de achiziție. Mai departe, tot în acest caiet de sarcini spune următorul lucru: autoritatea contractantă aduce la cunoștința tuturor celor interesați să depună oferte: în cazul neîndeplinirii condiției suspensive, respectiv în cazul în care contractarea creditului nu va fi autorizată, autoritatea neobținând avizul favorabil, contractul de credit încheiat cu ofertantul, deci vorbim de un contract de credit deja încheiat, se desființează cu efect retroactiv de la momentul încheierii contractului. Deci altfel spus, acest proiect de hotărâre înțeleg astăzi și vreau să-l întreb și pe domnul primar în ședința de Consiliu Local, dacă vizează strict o intenție de a cere o aprobare a CAIL în vederea aprobării unui credit sau în opinia dumnealui angajează de la momentul votării unui astfel de proiect un viitor credit pentru municipiul Ploiești”., a declarat viceprimarul George Pană în timpul conferinței de presă.

Noul credit ar avea o perioadă de grație de trei ani, în condițiile în care la ora actuală doar creditul cu Alpha Bank a fost terminat. Potrivit viceprimarului Cristian Ganea, chiar și cu perioada de grație de trei ani, ratele viitorului credit s-ar suprapune cu altele deja existente. În condițiile în care la ora actuală municipalitatea deja întâmpină dificultăți cu rambursarea creditelor, viceprimarul Ganea spune că se întreabă dacă ratele unui nou credit vor fi suportabile.

Viceprimarul PSD spune că propune o valoare mai mică pentru un nou credit, care să acopere doar proiectele pe fonduri europene deja în derulare și contractele pentru care au fost terminate procedurile de achiziție.

Lista propusă de primarul Adrian Dobre conținea mai multe investiții, dintre care Cristian Ganea a amintit: extinderea rețelelor de canalizare din Ploiești, amenajarea intersecției dintre strada Ștrandului și Centura de Est, un laborator de radiologie de la Spitalul Schuller, proiect pentru care Consiliul Județean a contribuit cu 1 milion de lei, străpungerea străzii Laboratorului, care ar uni Podul Înalt cu Republicii, pasajele subterane din Bariera București, furnizarea a 50 de autobuze diesel, din care mai sunt de achiziționat 40, lucrări de upgrade la sistemul de semaforizare, modernizarea cartierului Buna Vestire, refacerea sistemului rutier în Mimiu, Râfov și Mitică Apostol, cartiere care vor trebui asfaltate după lucrările de canalizare, locuri de joacă și fațade de clădiri. Cristian Ganea a explicat că la începutul anului au fost prevăzute sume pentru toate aceste proiecte, astfel că procedurile de implementare au fost demarate, dar că banii au fost retrași după ce municipalitatea a pierdut din fonduri, fie retrase de Minister, fie excedentul luat de Guvern, sau IVG-ul (impozit pe venit global) care a scăzut.

- Reclamă -

Cei doi viceprimari au subliniat, însă, că de pe lista de obiective propuse a fi realizate cu acest nou credit lipsește Spitalul Municipal.

O altă problemă semnalată de cei doi viceprimari este aceea că Dobre intervine peste direcții din subordinea acestora, cheamă oameni din echipa lor fără să fie anunțați, face angajări în cadrul direcțiilor respective, ultima dată fiind vorba de șapte angajări făcute în direcții din subordinea viceprimarilor fără ca aceștia să fie anunțați, la Tehnic Investiții, la Patrimoniu și la Comunicare.

Cristian Ganea spune că alături de angajații Direcției Tehnic Investiții și de viceprimarul George Pană s-a ocupat de un proiect pe mediu de achiziție a 11 autobuze electrice și consideră că ei sunt cei care ar trebui să numească un om care să fie manager de proiect, dar în această dimineață a aflat că persoana care era numită a fost schimbată cu Eugen Prună, consilierul personal al primarului Adrian Dobre, prin dispoziția edilului-șef.

„Consider că eu ca viceprimar, sau domnul Pană, trebuie să punem un om în care să avem încredere să ducă acest proiect mai departe și aud de dimineață că e tăiat și e pus domnul Prună. Am impresia că dânsul va candida la primărie. Prună a fost pus manager de proiect prin dispoziția domnului primar, deși propunerea a fost pentru directorul Direcției Tehnic Investiții”, a explicat Cristian Ganea în conferința de presă.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

AUR Prahova: ”PSD a împărțit mită electorală la Urlați. Încetați cu pomenile înainte de alegeri”

Deși nu a început oficial, campania electorală se anunță una complicată în Prahova. Au început și pomenile electorale, așa...
Sari la conținut