Este oficial! Ploieștiul a rămas fără sursă de finanțare din cauza a două dintre “doamnele de fier” ale municipiului, city managerul Teodora Marin și Sorina Șom, fost director al Direcției Tehnic Investiții (DTI), actualmente șef Serviciu la Direcția Relații cu Publicul.

După cum anunțat autoritățile locale, bugetul municipiului nu permite anul acesta noi investiții din resurse proprii. “Colacul salvator” putea veni de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, dar cum cele două doamne amintite mai sus au tratat cu superficialitate subiectul, documentația nu a fost trimisă la timp. Lista cu localitățile care au obținut fonduri prin PNDL a fost publicată ieri și în timp ce județul Prahova, prin Consiliul Județean, primește aproape 770 milioane de lei, în reședința de județ nu ajunge niciun ban! Culmea, comuna Berceni, din imediata apropiere a municipiului, ne “dă clasă” și primește peste 22 de milioane de lei. La Ploiești, însă, superficialitatea și poate chiar incompetența au lovit grav fix în rândul ploieștenilor care sperau la o viața mai bună.

Să reamintim, însă, cum s-a ajuns în această situație penibilă. Lista de investiții propuse de către municipalitate trebuia să ajungă la Ministerul Dezvoltării pe cel târziu 17 martie, dar documentele au ajuns de abia pe data de 20. Cei responsabili cu acest lucru, în loc să facă un drum până la București pentru a le depune personal, cum au făcut reprezentanții altor localități, chiar mai îndepărtate, sau să le trimită cu confirmare de primire sau cu Poșta Militară, s-au rezumat la a le trimite prin Poșta Română, fără confirmare și a le trimite la un număr de fax, care s-a dovedit a fi greșit.

Prima persoană care a fost arătată cu degetul și considerată vinovată pentru gafa de proporții a fost Sorina Șom, la acea vreme director DTI, apropiată a Partidului Național Liberal și prietenă cu city managerul Teodora Marin. De altfel, imediat după ce primarul Adrian Dobre a fost ales în funcție, Marin a devenit city manager, iar la scurt timp Șom a preluat conducerea DTI. Mai mult decât atât, mai multe persoane din primărie au confirmat la acel moment pentru ziarul Incomod că Teodora Marin și Sorina Șom își asumaseră în cadrul unei ședințe de lucră că se vor ocupa de listele pentru PNDL.

După ce gafa de proporții a ieșit la iveală, cei doi viceprimari, Cristian Ganea și George Pană, în frunte cu primarul Adrian Dobre, spuneau că nu este totul pierdut și că sunt șanse să fie primită o excepție de la Minister, dat fiind faptul că documentele plecaseră din Ploiești în termenul stabilit, dar ajunseseră cu întârziere de câteva zile.

La scurt timp după izbucnirea scandalului, primarul Adrian Dobre a declarat că se va face o analiză internă în primărie pentru a se descoperi exact cine se face vinovat de situația în care s-a ajuns. Nici până în ziua de astăzi rezultatele acelei analize nu au fost făcute publice. Poate măcar acum, când listele au fost făcute publice și Ploieștiul nu a primit niciun ban, edilul-șef va duce la final ancheta și va lua măsuri împotriva vinovaților.

De precizat este și că pe lista pentru PNDL erau proiecte de o importanță majoră, cum ar fi finalizarea stației de epurare, refacerea Podului de Lemn, reabilitarea unor străzi și extinderea rețelei de canalizare astfel încât toți ploieștenii să beneficieze de acest lucru.

Reporterii noștri i-au sunat astăzi atât pe cei doi viceprimari, Ganea și Pană, cât și pe primarul Dobre, pentru un punct de vedere referitor la această situație, dar nici unul din cei trei nu a răspuns la telefon. Când este momentul definitivării unei anchete și tragerii la răspundere a responsabililor, nimeni din executivul primăriei nu se mai înghesuie la declarații. Dacă la acel moment, primarul Dobre spunea că de PNDL se ocupă ALDE, dar că trebuie făcută o anchetă pentru a se afla cine se face vinovat, viceprimarul Ganea acuza PNL-ul și pe primarul Dobre de situația creată. Acum, când este cazul să fie făcut ceva concret, viceprimarul Ganea nu mai răspunde. În măsura în care vor reveni cu un apel, vom publica declarațiile acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here