fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Ce riști dacă faci drifturi pe stradă, urmate de accident. OPINIA AVOCATULUI

Citește Și

- Reclamă -

Condusul agresiv, inclusiv drifturile făcute cu mașina pe stradă, nu reprezintă infrațiune, nici măcar dacă sunt urmate de accident, cât timp nicio persoană nu este rănită, explică avocații. În schimb, șoferii teribiliști sunt pasibili de alte sancțiuni pentru săvârșirea mai multor contravenții.

Recent, un tânăr a făcut drifturi noaptea pe strada Gheorghe Lazăr din Ploiești (foto sus), a lovit o mașină care staționa pe marginea drumului, apoi a fugit de la locul accidentului. Poliția l-a prins câteva zile mai târziu, însă, cercetările continuă întrucât acesta a susținut că un prieten de-ai lui era cel care se afla la volan. Mai mult decât atât, potrivit unor surse apropiate anchetei, acesta a prezentat un proces verbal de constatare amiabilă a accidentului care ar fi fost întocmit de către prietenul său, însă, respectivul a negat că ar fi condus mașina și că ar fi întocmit documentele.

- Reclamă -

„În urma cercetărilor efectuate, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Ploiești s-au sesizat din oficiu privind săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii situației de fapt, urmând a se dispune și măsuri complementare în consecință.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoana cercetată beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, a transmis Poliția Prahova într-un comunicat oficial.

- Reclamă -

Dacă se va dovedi că tânărul se afla la volan, pe lângă dosar penal acesta riscă și sancțiuni contravenționale. Însă, dacă ar fi declarat accidentul, cel mai probabil tânărul s-ar fi ales doar cu amenzi și cu suspendarea permisului.

Vezi aici imagini video cu drifturile și momentul accidentului produs de tânăr!

 - Ziarul INCOMODDeși incidentul produs de tânăr pe o stradă din centrul Ploieștiului, destul de aglomerată la acea oră, a fost considerat de opinia publică periculos, făcând abstracție de cercetările care vizează uzul de fals, legislația nu încadrează drifturile, accidentul și părăsirea locului unui accident soldat doar cu pagube materiale la o faptă penală, a explicat avocatul Daniel Gașpar (foto dreapta), consultat de redacția noastră în acest caz.

Potrivit legislației în vigoare, incidentul se încadrează la „producerea unui eveniment rutier soldat numai cu pagube materiale, iar unul dintre conducătorii de vehicule părăsește locul producerii accidentului”.

- Reclamă -

„În cazul în care un conducător de autovehicul nu a respectat prevederile O.U.G. 195/02, în sensul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice având permis de conducere valabil și fără a avea vreo altă restricție care se încadrează în rândul faptelor penale și care adoptă un comportament agresiv pe drumul public (efectuează drifturi), fiind implicat într-un accident rutier soldat numai cu pagube materiale, după care părăsește locul producerii accidentului, arătăm că aceste fapte sunt fapte de natură contravențională, fiind prevăzute de art. 100 alin. (3) lit g) din O.U.G. 195/02 Rep. si respectiv de art. art. 101 alin. (3) lit h) din O.U.G. 195/02 Rep.

Pentru aceste fapte conducătorul autoturismului respectiv poate fi sancționat contravențional cu amendă în sumă totală de 1.910 lei (1.160 + 750 lei), pentru cele două abateri și i se reține permisul de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 60 de zile pentru comportamentul agresiv care a avut ca urmare producerea unui accident rutier soldat numai cu pagube materiale și pe o perioadă de 30 de zile pentru neprezentarea la poliție în termenul de 24 de ore pentru întocmirea documentelor.”, a explicat avocatul Daniel Gașpar, de la Societatea Civilă Profesională de Avocați (S.C.P.A.) GAȘPAR & ASOCIAȚII.

Avocatul consultat de reporterii noștri în acest caz ne-a mai explicat că în cazul accidentelor rutiere soldate numai cu pagube materiale, dacă unul dintre șoferii implicați părăsește locul accidentului, acesta are posibilitatea legală să se prezinte la sediul Poliției în termen de 24 de ore pentru întocmirea documentelor de constatare, dar doar dacă nu a încheiat constatarea amiabilă de accident cu celălalt șofer implicat.

„În aceste cazuri conducătorul autoturismului poate fi sancționat numai contravențional și i se reține permisul de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice:

art. 100 alin. (3) lit g) din O.U.G. 195/02 Rep.
g) neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2).
art. 101 alin 3 lit. h) din O.U.G. 195/02 Rep.
h) adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

În cazul de mai sus, având în vedere că în urma producerii accidentului rutier nu a rezultat vătămarea corporală a niciunei persoane, nu se poate reține săvârșirea niciunei infracțiuni, respectiv infracțiunea de vătămare corporală din culpă, faptă prev. si pedepsită de art. 196 alin. (2) si (3) din Codul Penal și implicit, părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție sau a procurorului, faptă prev. si ped. de art. 338 alin. (1) din Codul Penal.

Art. 338 alin. (3) lit. a) din Codul Penal
Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;

De asemenea, conform Deciziei nr. 5/2018 a I.C.C.J. rezultă că: “În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 338 alin. (1) din Codul penal privind infracțiunea de părăsire a locului accidentului, stabilește că termenul de rănire prevăzut de art. 75 lit. b) teza a II-a din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, se interpretează în sensul de „leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane, a căror gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale (cel puțin o zi) ori printr-una din urmările prevăzute de art. 194 alin. (1) lit. a),c),d) și e) din Codul penal“.Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.Pronunțată în ședință publică astăzi, 28 februarie 2018””, a mai precizat Daniel Gașpar, explicând de ce astfel de fapte nu se încadrează ca fiind infracțiuni.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Dezbatere între candidații la primăria Ploiești, organizată de Ziarul Incomod

Ziarul Incomod a organizat un eveniment unic în județul Prahova, o dezbatere între candidații la primăria Ploiești.Evenimentul a avut...
Sari la conținut