fbpx
sâmbătă, aprilie 27, 2024
spot_img

Cum au gestionat autoritățile problema gunoaielor. Ce măsuri au luat Garda de Mediu, ADI Deșeuri și primăria Ploiești față de Rosal în ultimii patru ani

Citește Și

- Reclamă -

Salubritatea este un subiect dureros pentru mai multe localități din Prahova, dar mai ales pentru Ploiești unde platformele de colectare dau pe afară de munți de gunoaie, iar străzile sunt pline de deșeuri aruncate la fiecare pas.

La nivel de județ, pe 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare un contract prin care operatorul de salubritate Rosal colectează deșeurile menajere din mai multe localități, inclusiv Ploiești, contractul fiind semnat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Prahova. ADI Deșeuri este o asociație subordonată Consiliului Județean Prahova care are rolul de a se asigura că prestatorul serviciilor de colectare deșeuri, Rosal, respectă termenii contractuali. Prin contract, ADI Deșeuri poate controla operatorul și poate dispune mai multe măsuri în cazul în care acesta încalcă obligațiile, mergând până la rezilierea contractului.

- Reclamă -

La nivelul orașului Ploiești, municipalitatea este una dintre primăriile prinse în ADI Deșeuri unde Rosal colectează deșeurile menajere, adică acele gunoaie de la și din jurul platformelor de colectare și cele din tomberoanele de la porțile oamenilor. Separat, în urma unei licitații, primăria a mai încheiat un contract cu Rosal pentru curățenia căilor publice (CCP), adică pentru măturat și întreținut curățenie pe trotuare și pe carosabil și pentru strângerea gunoaielor de pe străzi. Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești monitorizează contractul de CCP, adică verifică dacă Rosal a prestat serviciile pe care le facturează și, în caz afirmativ, garantează că serviciile au fost prestate, iar primăria plătește factura. În cazul în care Rosal nu prestează serviciile conform contractului, Poliția Locală Ploiești are rolul de a sancționa operatorul.

Când vorbim de gunoaie, vorbim și de poluare, de la mirosul deșeurilor resimțit de oameni, până la modalitatea de eliminare a acestora. Prin contractul semnat cu ADI Deșeuri, dar și prin autorizația de mediu, este clar reglementat fluxul pe care trebuie să le aibă gunoaiele, de la colectare, până la tratare mecano-biologică și la final depozitare la o rampă de gunoi. Aici intervine responsabilitatea Gărzii de Mediu Prahova care, atunci când descoperă că operatorii de salubritate nu respectă normele privind poluarea, pot sancționa societățile în cauză.

De ani de zile, salubritatea este o problemă arzătoare pentru localitățile prinse în ADI Deșeuri, inclusiv pentru orașul Ploiești. În mod repetat, graficul de colectare a gunoaielor a fost încălcat, uneori din cauza faptului că angajații Rosal au făcut grevă, fiind neplătiți cu lunile. În paralel, salubritatea de pe străzile Ploieștiului a lăsat mult de dorit. Oamenii au ajuns la limita răbdării și au solicitat clar și răspicat ca autoritățile să ia măsuri în privința acestui operator. Ziarul Incomod a solicitat ADI Deșeuri, Gărzii de Mediu Prahova și primăriei Ploiești, prin Poliția Locală, o situație clară privind măsurile dispuse în ultimii ani privind mizeria, la propriu, cu care s-au confruntat oamenii.

- Reclamă -

ADI Deșeuri „aruncă pisica moartă în ograda primăriilor”

ADI Deșeuri, poate instituția cu cele mai multe pârghii în a gestiona problema, prin contractul de delegare gestiune a serviciilor de salubrizare, în primă fază a refuzat categoric să răspundă întrebărilor puse de reporterii Incomod în baza Legii privind liberul acces la informații de interes public (Legea 544/2001).

Printr-un răspuns pe care îl considerăm cel puțin jenant, Cristian Ganea, directorul ADI Deșeuri, ne-a informat că asociația „nu efectuează activități de control asupra Rosal, ci doar activități de monitorizare. În urma activității de monitorizare, eventualele nereguli au fost remediate de către operator în termenul contractual”. Ganea a refuzat să ne pună la dispoziție o situație detaliată a rezultatelor „monitorizării”, susținând că nu intră sub incidența Legii privind liberul acces la informații de interes public.

Prin urmare, i-am indicat lui Cristian Ganea articolele din contractul dintre ADI Deșeuri și Rosal prin care asociația controlează operatorul și dispune măsuri. În plus, i-am explicat și că informațiile sunt publice, ba chiar i-am arătat un răspuns emis de ADI Deșeuri în trecut prin care asociația oferea informații detaliate despre controalele efectuate asupra Rosal, dovadă că încalcă legea prin refuzul de a ne furniza informațiile. În urma acestei corespondențe, ADI Deșeuri a dat curs solicitării de informații a ziarului Incomod, dar „a aruncat pisica moartă” în ograda primăriilor.

- Reclamă -

ADI Deșeuri susține că a efectuat 57 de controale în 2017, 87 de controale în 2018, 108 controale în 2019, 93 de controale în 2020 și 62 de controale în 2021 cu scopul de a „monitoriza activitatea operatorului de salubritate” privind respectarea obligațiilor contractuale. Referitor la eventuale sancțiuni sau penalizări aplicate operatorului, ADI Deșeuri a răspuns că nu are astfel de atribuții, primăriile fiind cele care pot aplica astfel de măsuri.

„Orice abatere constatată o aducem la cunoștința delegatarilor (UAT-urilor) care sunt în măsură să decidă asupra sancțiunilor ce se impun. Facem precizarea că acesta (n.r. Rosal) a fost sancționat contravențional atât de către Garda de Mediu cât și de către UAT-uri pentru nerespectarea obligațiilor contractuale.”, se arată în adresa emisă de ADI Deșeuri.

Nerespectarea obligațiilor contractuale în mod repetat atrage, însă, prin contract posibilitatea rezilierii. Niciun cuvânt din partea ADI Deșeuri despre luarea în calcul a acestei măsuri…

Garda de Mediu Prahova – 9 sancțiuni în mai bine de 4 ani 

Garda de Mediu Prahova a aplicat Rosal nouă sancțiuni în mai bine de patru ani. În perioada 2016-2017, nu a dat nici măcar un avertisment operatorului, de abia în 2018 a dat o amendă de 100.000 lei pentru „depozitări necontrolate de deșeuri municipale în locuri neautorizate”.

În 2019, Garda de Mediu a aplicat operatorului patru sancțiuni, trei dintre acestea, în valoare de 300.000 lei, pentru nerespectarea autorizației de mediu în ceea ce privește fluxul deșeurilor, „în sensul gestionării necorespunzătoare a activității de colectare, transport și transfer a deșeurilor către Stația de Tratare Mecano-Biologică Ploiești, cât și pentru operațiunea de eliminare în condiții de siguranță a gestionării deșeurilor, aceasta realizându-se cu punerea în pericol a sănătății umane prin crearea de disconfort din cauza mirosurilor.” Cea de-a patra sancțiune, de 40.000 lei, a fost aplicată pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor pe sol.

În 2020, an în care gunoaiele dădeau pe afară din toate platformele de colectare, Garda de Mediu a descoperit doar două nereguli pentru care a amendat Rosal. O sancțiune de 100.000 lei a fost dată pentru „neîndeplinirea în totalitate și la termen a măsurilor trasate la controlul anterior”, iar cea de-a doua amendă, de 40.000 lei, a fost dată cu privire la deșeurile duse de Rosal la Stația de transfer și sortare Drăgănești „deoarece nu a respectat obligația de a asigura colectarea separată a deșeurilor și de a nu amesteca aceste deșeuri.”

Suplimentar, în 2020 Garda Națională de Mediu- Comisariatul General a efectuat un control la ADI Deșeuri și a aplicat o sancțiune, însă instituția din Prahova nu a oferit alte detalii despre acest control.

De la începutul anului actual, Garda de Mediu Prahova a aplicat o singură amendă Rosal, în valoare de 40.000 lei, tot cu privire la deșeurile duse la Stația de Sortare de la Drăgănești.

Poliția Locală Ploiești – în trei luni din 2021 s-au dat mai multe amenzi decât în tot anul 2020 

Cum spuneam și la începutul articolului, în Ploiești primăria dă amenzi prin Poliția Locală. La o primă privire aruncată asupra situației pe care ne-a pus-o la dispoziție instituția, am observat imediat că în primele trei luni din 2021 s-au dat mai multe amenzi decât în tot anul 2020 și decât în tot anul 2019. În 2018, s-a dat cu o amendă mai mult decât în primele trei luni ale anului actual. Ce s-a schimbat?! Conducerea primăriei: în mandatul fostului primar Adrian Dobre gunoaiele „au prosperat” în Ploiești. Facturile au fost mai mari ca niciodată, Rosal a încasat milioane de euro de la primăria Ploiești, în timp ce străzile au devenit o groapă generală de gunoaie.

În 2018, Poliția Locală Ploiești a aplicat 74 de amenzi Rosal: una în martie, două în aprilie și 71 în decembrie. Ciudată repartizare, ați putea spune, dar lucrurile sunt ușor de înțeles dacă aruncăm o privire în trecut.

În prima parte a anului, nimeni nu îndrăznea să se lege de Rosal pentru că risca să-și piardă locul de muncă. Dovadă este cazul lui Ștefan Grozea, șef serviciu salubritate în cadrul RASP la acel moment, care după ce a aplicat trei amenzi operatorului Rosal, și-a pierdut locul de muncă printr-o „inginerie administrativă”. Cristian Ganea, la ora actuală director ADI Deșeuri, la acel moment viceprimar al Ploieștiului, a propus Consiliului Local o nouă organigramă la RASP prin care postul lui Grozea era desființat. Proiectul a fost adoptat, semnalul a fost transmis și nimeni nu a mai deranjat operatorul de salubritate până în decembrie, când brusc primarul de atunci Adrian Dobre și-a amintit că orașul e plin de gunoaie. După ce angajații Rosal au făcut grevă timp de două zile, Dobre a început brusc să vadă gunoaiele din oraș și a ieșit noaptea pe străzi, alături de inspectorii RASP și de polițiștii locali, controlând activitatea Rosal. 71 de amenzi a dat Poliția Locală operatorului în decembrie 2018.

„Minunea” nu a ținut, însă, mult timp. În ianuarie 2019, Poliția Locală a aplicat doar două amenzi Rosal, iar tot anul a dat 48 de sancțiuni. În 2020, a păstrat „trendul” și a aplicat 51 de amenzi: 3 în ianuarie, 4 în februarie, 1 în martie, 2 în mai, 1 în iulie, 7 în august, 18 în septembrie, 7 în octombrie și 8 în decembrie.

În 2021, în doar trei luni, Poliția Locală Ploiești a dat 73 de amenzi operatorului Rosal: 26 în ianuarie, 13 în februarie și 34 în martie.

În prezent, suntem în situația în care angajații Rosal continuă să facă greve din ce în ce mai des și să oprească lucrul. Ploieștiul este din nou sufocat de gunoaie. La prima oră a dimineții de miercuri, 28 aprilie, mai mulți ploieșteni sătui de situație (oameni din oraș, angajați ai instituțiilor subordonate primăriei, inclusiv primarul Andrei Volosevici) au ieșit pe străzi să strângă gunoaiele cu mâna lor.

Vezi imagini și detalii aici:

VIDEO+FOTO: Ploieștenii au ajuns să strângă gunoaiele în locul Rosal. La acțiune a participat și primarul Andrei Volosevici

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Exclusiv – Ludmila Sfârloagă, o apropiată a lui Mircea Cosma, candidează pe listele AUR la CJ Prahova

Mai sunt doua trei zile până la încheierea procesului de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie....
Sari la conținut