fbpx
sâmbătă, aprilie 27, 2024
spot_img

Cum e protejată mafia gunoaielor din Prahova. Ofițerii care asigură spatele afaceriștilor

Citește Și

- Reclamă -

O acțiune a Poliției municipiului Ploiești care a oprit întrafic mai multe camioane care transportau deșeuri menajere la o groapă de gunoi ilegală din comuna Târgșorul Vechi și dosarul penal întocmit în cauză au scos la iveală ulterior un întreg mecanism infracțional de protecție a acestor afaceri ilegale.

Cercetările penale vizează și implicarea unor funcționari publici cu putere de decizie din Poliția Prahova, Garda de Mediu și Consiliul Județean Prahova. 

Din afaceri ilegale cu gunoaie este finanțat inclusiv un fost ofițer SRI, un infractor dovedit condamnat definitiv, care postează pe un site obscur atacuri la orice persoană care deranjează interesele grupului de infractori, cum a fost cazul a trei oameni de afaceri, doi dintre ei refuzând să plătească pentru protecție. 

- Reclamă -

Infractorul este cunoscut în Ploiești pentru sumele derizorii pe care le încasează pentru “dezvăluirile bombă” de pe siteul web, un “articol” denigrator având un cost de plecare de 500 lei. 

Fostul SRI-ist a mai avut probleme cu legea fiind prins în flagrant în iulie 2016 de ofițerii DGA Ploiești când primea 2.000 lei mită de la directorul Clubului Sportiv Municipal Ploiești de la acea vreme pe care îl șantajase prin publicarea mai multor texte denigratoare.

Nici polițiștii care au anchetat diverși membri ai grupului de infractori sau apropiați ai acestora nu au scăpat. Au fost victimele unor campanii de șantaj continuu prin minciuni publicate pe site-ul fostului ofițer SRI care văzând că nu are efectul scontat a mers mai departe și în unele cazuri a făcut sesizări și reclamații, ba chiar și plângeri penale în fals cu scopul de a induce în eroare organele judiciare. 

- Reclamă -

Afacerea ilegală cu deșeuri menajere este în linii mari simplă: gunoiul colectat de Rosal Prahova de la populația județului este transportat la stația de sortare a deșeurilor de la marginea orașului Ploiești (cunoscută sub denumirea de SWO) unde este mărunțit și ulterior transportat cu camioane și aruncat într-o groapă de gunoi ilegală din comuna Târgșorul Vechi.

Citește și: VIDEO Exclusiv! Parlamentar amenințat de mafia gunoaielor din Prahova!

Documentele de transport sunt întocmite în fals și, pe lângă sumele de bani plătite pentru transportarea deșeurilor, se plătesc și bani la negru, existând indicii cu privire la comiterea infracțiunilor de spălare de bani și evaziune fiscală.

Din acești bani se plătește și protecția necesară la nivelul unor autorități publice cu atribuții de control în domeniul deșeurilor. 

- Reclamă -

Conform legislației în vigoare și contractului dintre Rosal și Consiliul Județean Prahova, gunoiul colectat de la populație trebuie sortat și tratat la SWO și ulterior transportat la o groapă de gunoi cu avize și autorizații necesare. Acest lucru crește considerabil costurile operatorului de salubritate și îl forțează să țină o evidență strictă a cantităților de gunoi colectate, tratate și sortate selectiv, comparativ cu afacerea ilegală practicată în prezent.

În prezent, potrivit informațiilor noastre, trei polițiști cu grad de comisar șef sunt vizați de organele de cercetare penală pentru sprijinul acordat infractorilor cu afaceri ilegale în domeniul deșeurilor. Unul dintre ei, care a avut până de curând o funcție de conducere în IPJ Prahova, i-a protejat blocând orice demers de cercetare penală, ba chiar mai mult având grijă să coordoneze dosarele penale făcute altor afaceriști care deranjau infractorii protejați.

Alt comisar șef, încadrat la Direcția Generală Anticorupție din Ministerul de Interne, avea rolul de a aduna informații și a fabrica dosare penale tuturor celor luați în vizor de mafia gunoailor.

Informația s-a dovedit a fi adevărată când, la începutul anului 2023, a fost înregistrat la DNA structura centrală un dosar bazat pe inducerea în eroare a organelor judiciare. Au fost vizați atât ofițerul DGA, cât și un fost angajat Rosal Prahova, cărăușul șpăgilor în administrația locală conform propriilor declarații și înregistrărilor audio în care povestește implicarea sa în mod direct în șpăgi date unor funcționari RASP Ploiești. Subiectul acesta este documentat separat și va fi abordat în curând.  

Citește și: VIDEO Cine este persoana din conducerea CJ care protejează mafia gunoaielor?!

Concret, comisarul șef Marcel Bălan, fostul șef al Poliției municipiului Ploiești, a condus operațiunea de prindere în flagrant a camioanelor din care se aruncau deșeuri menajere colectate de Rosal Prahova de la populația județului în groapa de gunoi ilegală de la Târgșorul Vechi. Pentru “îndrăzneala” lui a ajuns în scurt timp să fie linșat public și amenințat cu fabricarea de dosare penale, informația fiind publicată pe siteul fostului ofițer SRI finanțat cu bani din afacerile ilegale cu gunoaie.

Pentru că în rândul Ministerului de Interne existau date că mafia deșeurilor din județul Prahova este protejată de doi comisari șefi cu funcții în cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Prahova (IPJ) ancheta polițiștilor ploieșteni a fost supervizată de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), unde a fost deschis alt dosar penal care viza infractorii din mafia deșeurilor.

La scurt timp și chestorul Eduard Mirițescu, adjunctul șefului IGPR, a avut parte de același tratament cu linșaj public, tot pe siteul infractorului menționat anterior.

Foarte important de precizat, de-a lungul timpului a devenit de notorietate în Ploiești că oricine deranjează această mafie a deșeurilor va deveni ținta unor articole denigratoare pline cu informații false publicate sub forma unor “bombe de presă”. 

Un ofițer DGA trimis în judecată de DNA Ploiești a intrat în schemă și i-a luat în vizor pe cei care deranjau afacerile conducerii Rosal Prahova și a mafiei deșeurilor din județ. Astfel, oameni de afaceri, politicieni, polițiști, chiar și jurnaliști de la ziarul Incomod (practic cei aflați pe ”lista neagră” a mafiei deșeurilor), au devenit ținte în cercetări demarate de ofițer. La rândul lui, ofițerul este vizat de mai multă vreme de cercetări ale autorităților competente pentru aceste practici repetate.

Pentru că ofițerul avea probleme cu legea (cercetat în dosare penale și pus la dispoziția MAI), atribuțiile sale erau limitate la a face doar informări cu caracter secret de serviciu, el neputând demara anchete penale. Potrivit unei anchete interne a Ministerului de Interne, informațiile culese de ofițer se regăsesc publicate pe un site web controlat și finanțat de Rosal Prahova. 

Cei din mafia deșeurilor au folosit în manevrele lor și un fost angajat Rosal, cel care potrivit propriilor spuse căra șpăgile directorului Rosal șefilor RASP Ploiești, instituția care aproba facturile de salubritate pentru Ploiești. 

Citește și: VIDEO Cine este persoana din Garda de Mediu acuzată că face parte din ”Mafia Gunoaielor”

Astfel, ofițerul DGA a apelat la un fost coleg polițist – în prezent detașat să lucreze la DNA structura centrală – pentru a ocoli procedurile de întocmire a unui dosar penal prin verificarea veridicității notelor informative și s-a prezentat personal la DNA pentru a urgenta cercetările. Ba mai mult, l-a adus personal și pe cărăușul de șpăgi al directorului Rosal pentru a depune un denunț împotriva mai multor persoane aflate pe lista neagră a Rosal Prahova. Dosarul a fost clasat în câteva luni, după verificări, nefiind făcută nicio acuzație, fapt care a dus ulterior la revenirea la vechile obiceiuri, adevărate campanii de linșaj mediatic duse de mafia deșeurilor din Prahova.

Din 2018 și până în prezent, instituțiile de forță din Prahova au eșuat lamentabil. Un infractor dovedit, fostul ofițer SRI la care făceam referire la începutul textului, cercetat în multiple dosare penale fără nicio finalitate, a ajuns nu numai să fie tolerat, dar să și miște în interes propriu o instituție de forță, Poliția Prahova.

În 2018 infractorul se preda la propriu Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ). Prin adresa nr. 1217/21.08.2018 acesta preciza că a formulat în anul 2017 un denunț împotriva unui procuror DNA și că își retrage acest denunț întrucât a fost folosit de un grup de oameni urmăriți penal și/sau trimiși în judecată care au ca scop atacarea justiției și/sau fabricarea de probe precum și că acest grup urmărește inculparea unor ziariști în scop de răzbunare pentru că aceștia au dezvăluit ilegalitățile grupului.

Se referea la jurnaliștii ziarului Incomod. Potrivit propriilor afirmații, din grupul menționat făcea parte și ofițerul DGA care lucra mână în mână cu infractorii din mafia deșeurilor.

Un an mai târziu, pe 22.05.2019, prin adresa înregistrată cu numărul 0614 tot la PÎCCJ, fostul ofițer SRI preciza din nou că își retrage denunțul făcut și cere să i se comunice dacă solicitării din 2018 i s-a dat curs.

Deși practic și-a recunoscut faptele și complicitatea la un grup infracțional organizat nu s-a întâmplat nimic. 

Trei luni mai târziu, revenea la modul de operare cu șantaj public. Pe siteul său lua la țintă un polițist din cadrul IPJ Prahova: ”Milițian cu drogurile în nări și sifonarea datelor către clanurile mafiote”. Polițistul respectiv a fost luat imediat în vizorul Biroului Control Intern din Poliția Prahova, fiind cercetat disciplinar deși ”articolul” respectiv publicat pe o pagină web nu aducea nicio dovadă în susținerea afirmațiilor deosebit de grave. Cercetarea s-a finalizat și polițistul a fost găsit nevinovat.

În apărarea sa, polițistul cercetat disciplinar de Poliția Prahova a trimis o adresă conducerii Poliției Prahova în care preciza că ”articolele” mincinoase sunt plătite și comandate ca și răzbunare ca urmare a instrumentării și soluționării unui dosar penal cu 9 inculpați, persoane foarte violente condamnate în trecut pentru infracțiuni de criminalitate organizată comise cu violență.

Acesta solicita sesizarea lucrătorilor Direcției Generale de informații și Protecție Internă pentru dispunerea și efectuarea de măsuri specifice, eliberarea unui comunicat de presă în numele Poliției Prahova prin care să se ia poziție față de articolele mincinoase, dar și pentru apărarea onoarei, reputației profesionale și a vieții private. Totodată a cerut și sprijinul Serviciului Juridic din cadrul Poliției Prahova în vederea formulării unei acțiuni în instanță împotriva siteului care publicase informații acuzatoare grave care se dovediseră a fi minciuni. 

Documentul polițistului are numărul de înregistrare 5654 din 23.08.2019.

Practic, mai mulți infractori au plătit un alt infractor să denigreze public un polițist din cadrul IPJ Prahova, iar Poliția Prahova a mers pe mâna infractorilor cercetând disciplinar polițistul, fără a întreprinde nicio acțiune civilă/ penală sau de reparare a imaginii polițistului care reprezintă până la urmă și imaginea instituției. 

De atunci mai mulți polițiști au avut aceeași soartă: au fost terfeliți pe siteul infractorului și de fiecare dată instituția Poliției ”s-a făcut că plouă”. 

Un alt caz reprezentativ. Țintă – un șef de poliție orășenească din Prahova. Mai mulți infractori cercetați penal de subalternii șefului de Poliție au decis să îl intimideze. I-au murdărit cu fecale gardul casei și i-au trimis și un mesaj de tip mafiot: un pește împăturit în ziar, așezat la intrarea în locuință. Mafia siciliană practica  astfel de avertismente. Semnificația peștelui în poartă: persoana vizată era avertizată ori să se oprească din ceea ce face împotriva mafiei, ori să părăsească orașul, în caz contrar urmând să ”doarmă cu peștii”, adică să fie torturat, ucis, iar cadavrul să fie legat cu greutăți și aruncat în apă. 

Revenind la mafioții prahoveni, pentru că șeful respectiv nu s-a lăsat intimidat, infractorii au apelat la celebra ”armă online”.  Au apărut ”articole” mincinoase, defăimătoare, ba mai mult autorul textelor l-a reclamat în nume propriu pe polițist pentru a determina declanșarea de cercetări disciplinare și eventual penale. Până la urmă infractorii au renunțat la demers, fiind înregistrați de un polițist când își cereau scuze și recunoșteau că au plătit 1.200 lei fostului ofițer SRI pentru ”articolele” defăimătoare. Ca și în celelalte cazuri Poliția Prahova nu a avut nicio reacție.

Oamenii de afaceri

Pe parcursul documentării jurnaliștii ziarului Incomod au stat de vorbă cu trei oameni de afaceri care au avut de-a face cu membrii acestei mafii a deșeurilor din județul Prahova. Informațiile obținute sunt incredibile. Doi dintre afaceriști au depus plângere penală dar nu s-a întâmplat nimic până în prezent, iar al treilea doar o acțiune civilă în instanță.   

În 2020 un om de afaceri din Ploiești a fost ținta unor ”articole” denigratoare, inclusiv familia sa a fost menționată în texte, motiv pentru care a formulat plângere penală împotriva fostului ofițer SRI. Din 2020 a fost chemat o singură dată la secția 3 Poliție Ploiești unde a declarat că i s-a transmis prin interpuși că ”acea campanie de presă” va înceta, dacă omul de afaceri va plăti, motiv pentru care le-a cerut polițiștilor să cerceteze și infracțiunea de șantaj.
Nu s-a întâmplat nimic de atunci și până în prezent. Mai mult, în bătaie de joc, omul de afaceri a fost chemat la Poliție pe motiv că a apărut un ”articol” în care era indicat că a zgâriat o mașină folosită de autorul textelor mincinoase. A precizat și atunci că este victima unei campanii de șantaj și denigrare, dar polițistul a spus că nu are treabă cu acel dosar, el fiind implicat exclusiv în cercetarea care viza mașina zgâriată.

Al doilea caz este al unui bucureștean cu afaceri imobiliare în Ploiești. Pentru că nu a dat șpagă infractorilor din afacerea ilegală cu deșeuri, atât cash cât și apartamente la prețuri subevaluate, a fost luat la țintă pe siteul infractorului fost SRI-st. După apariția primelor texte a fost căutat, i s-a cerut o șpagă mai mare și, în semn de prietenie, textele au fost șterse de pe internet. I s-a spus că, dacă nu va cotiza, vor apărea alte texte și pe lângă denigrarea din spațiul public se va alege cu dosare penale deschise la nivelul IPJ Prahova, totul fiind aranjat în prealabil. Pentru că nu a dat curs ofertei, lucrurile s-au pus în mișcare și amenințările s-au concretizat, coincidență sau nu, cu sprijinul instituției Poliției Prahova.

Al treilea om de afaceri ne-a povestit cu lux de amănunte cum a fost agresat de câțiva indivizi parte din această mafie a deșeurilor și ulterior amenințat cu moartea. După ce i s-a transmis că i se va închide afacerea a urmat același mod de operare cu linșaj în spațiul public urmat de un control al Poliției Prahova și a altor instituții.

Mai mult, într-o după amiază când se afla la firma sa împreună cu o rudă de-a sa care lucra în Poliție s-a trezit cu mai mulți indivizi la poarta societății printre care și personajul folosit de mafia deșeurilor pentru denunțuri calomnioase, cărăușul de șpăgi al Rosal la care făceam referire în articol. Acesta l-a amenințat că îl taie cu cuțitul atât pe el și familia sa, cât și pe polițistul care se afla de față.

Detalii despre tot ce ați citit până acum, dar și alte informații despre modul de operare al mafiei deșeurilor, puteți afla într-o ediție specială a talk show-urilor Ziarului Incomod, care va fi difuzată în seara aceasta, de la ora 20.00!

Autorul textului: Cătălin Stavri

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Bărbat lovit de mașină în Ploiești

Un bărbat a fost lovit de o mașină în timp ce traversa o stradă din Ploiești.Accidentul s-a produs în...
Sari la conținut