fbpx
sâmbătă, septembrie 23, 2023
26.2 C
Ploiești
spot_img

Curtea de Apel Ploiești: ”Starea certă de disconfort din timpul procesului” pedeapsa suficientă pentru bătăușii sportivului Răzvan Cosma

Citește Și

- Reclamă -

Nu mai puțin de 15 ani le-a luat judecătorilor prahoveni de la două instanțe să dea sentința într-un caz penal despre care chiar ei susțin că nu a prezentat complexitate ridicată.

Este vorba despre dosarul în care au fost judecați cei nouă agresori ai sportivului Răzvan Cosma, bătut cu bestialitate în seara de Crăciun din 2008 în faţa unui restaurant din Ploiești. În timpul încăierării, tânărul a fost grav rănit inclusiv de o fată care i-a înfipt tocul cizmei în cap. Sportivul a rămas cu hemipareza şi nu şi-a mai putut continua cariera în box.

- Reclamă -

Într-o primă fază a procesului bătăușii au primit pedepse cu închisoare între şase şi zece ani, dar Curtea de Apel Ploiești a decis rejudecarea de la zero a dosarului, care s-a întors la Tribunalul Prahova.

După ani de zile de proces, agresorii au fost aproape iertați, pedepsele fiind de închisoare cu suspendare, respectiv achitări.

Sentința definitivă a fost dată de Curtea de Apel Ploiești la finalul lunii iulie a acestui an, după 15 ani de judecată.

- Reclamă -

Starea de disconfort creată agresorilor de proces, pedeapsa suficientă pentru că au nenorocit un om pe viață

După atâta amar de vreme de la drama care l-a transformat pe Răzvan într-o persoană cu dizabilități, judecătorii din Prahova au considerat că pedeapsa pentru agresorii săi a fost procesul în sine și faptul că pe tot parcursul judecății au trăit într-o incertitudine care le-a creat ”o stare de disconfort”.

”Cu toate că inculpații trimişi în judecată nu au recunoscut săvârşirea infracţiunilor pentru care au fost deferiţi justiţiei şi nici nu au arătat în acest interval foarte mare de timp vreo preocupare deosebită, atât cât le-ar fi stat în putinţă, pentru repararea măcar în parte a consecinţelor dramatice ale faptelor lor … totuşi aceste persoane s-au aflat în permanenţă în centrul activităţilor judiciare desfăşurate împotriva lor, aspect care a fost de natură să le inducă o stare certă de disconfort în condiţiile în care au trăit permanent cu teama dată de nesiguranţa şi incertitudinea finalităţii acestor demersuri judiciare”, se arată în motivarea instanței.

În acest context, arată judecătorii Curții de Apel Ploiești, o pedeapsă cu executarea efectivă a acesteia într-un centru de detenţie la acest moment, nu mai satisface realizarea scopurilor pedepsei penale, fiind suficientă dispunerea faţă de toţi cei nouă incupaţi găsiţi vinovaţi a unor pedepse a căror executare să fie suspendată sub supraveghere.

- Reclamă -

”Incidentele” de la Tribunal care au lungit judecata cu opt ani

Totuși, pe lângă ”chichițele avocățești” care au prelungit nepermis de mult cercetarea judecătorească, instanța Curții de Apel remarcă ”incidentele” de la Tribunalul Prahova, instanța de fond, unde dosarul a stat nu mai puțin de opt ani de zile, iar motivarea a fost dată după 11 luni.

”Cauza de faţă a avut o desfăşurare procesuală greoaie deşi, după cum s-a învederat anterior, ea nu prezintă în sine elemente de complexitate ridicată, nici în fapt şi nici în drept.

Acest lucru s-a datorat, e adevărat, în primul rând comportamentului procesual al inculpaţilor şi apărătorilor acestora prin recurgerea la o serie întreagă de procedee legale, printre care şi cereri de recuzare a completelor de judecată, atât la instanţa de fond, cât şi la instanţa de control judiciar. Totuşi, se remarcă faptul că şi din cauza unor incidente intervenite cu privire la componenţa completelor de judecată din cadrul Tribunalului Prahova – cu toată suita de consecinţe juridice aferente, dar şi a motivării sentinţei care a durat aproape 11 luni, soluţionarea cauzei în acest al doilea ciclu procesual, la Tribunalul Prahova, a avut loc pe parcursul a nu mai puţin de 8 ani”, se arată în motivarea instanței de judecată, potrivit ziare.com.

Dacă cei nouă agresori nu vor ajunge la închisoare, vor trebui totuși să plătească daune morale consistente pentru Răzvan, în total 300.000 de euro.

Răzvan, bătut cu ranga și cu tocul cizmei

Răzvan Cosma a fost bătut în faţa unui club din Ploieşti în noaptea de Crăciun din anul 2008. Tânărul, atunci în vârstă de 23 de ani, cunoscut drept un dur al Ploieştiului, din cauza carierei sale de boxer, participa la o petrecere şi a intrat în conflict cu mai multe persoane.

Cearta a degenerat şi s-a mutat în faţa clubului, unde Răzvan a fost trântit la pământ, călcat în picioare la propriu şi bătut cu o bară metalică. Nouă agresori au fost în total, iar printre aceştia s-a aflat şi o fată, care i-a înfipt în cap tocul de la cizmă.

Din cauza loviturilor primite, Răzvan Cosma s-a aflat în comă timp de şase luni. Medicii din România nu i-a dat nicio şansă de supraviețuire, dar norocul tânărului a fost că familia şi prietenii au făcut atunci un efort şi l-au transferat la o clinică din Germania. Răzvan şi-a revenit, dar a rămas și acum cu un handicap.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Un urs a intrat în curtea unui localnic din Slănic

ISU Prahova a emis în această seară un mesaj RO-ALERT după ce un urs și-a făcut apariția în orașul...