fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

„Evazioniștii”, în vizorul polițiștilor! Mii de infracțiuni economice, cercetate de polițiști anul trecut

Citește Și

- Reclamă -

Polițiștii au cercetat anul trecut mii de infracțiuni economice, de la evaziune fiscală și spălare de bani, până la infracțiuni vamale. Ziarul Incomod a solicitat date statistice de la Poliția Prahova și de la Inspectoratul General al Poliției Române cu privire la infracțiunile economice sesizate în 2017 în Ploiești, Prahova, București și întreaga țară.

Poliția Prahova spune că „infracționalitatea economico-financiară scade cu aproape 13%” la nivelul județului, comparat cu anul anterior. Astfel, în județ au fost înregistrate 1.242 de dosare penale pentru infracțiuni economice, iar 295 dintre acestea au fost înregistrate în Ploiești.

- Reclamă -

La nivelul Bucureștiului, polițiștii au fost sesizați despre 188 de infracțiuni la Legea privind prevenirea și sancționarea spălării banilor (Legea 656/2002), 21 de infracțiuni la Legea privind Codul Fiscal, 678 de infracțiuni de evaziune fiscală și 536 de infracțiuni la Codul Vamal (total 1.423 de infracțiuni). Infracțiunile la Codul Vamal sunt diverse, pornind de la contrabandă – adică introducerea sau scoaterea din țară a bunurilor și a mărfurilor prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, contrabandă calificată – contrabandă cu arme, muniții, materiale explozibile, droguri, precursori, materiale nucleare sau alte substanțe radioactive, toxice, materiale chimice periculoase, până la folosirea de acte false la autoritatea vamală.

La nivelul întregii țări, IGPR spune că polițiștii au fost sesizați despre 700 de infracțiuni cu privire la Legea privind evaziunea fiscală, 253 de infracțiuni la Legea privind Codul Fiscal, 5.546 de infracțiuni de evaziune fiscală și 3.669 de infracțiuni la Codul Vamal, adică un total de 10.168 de infracțiuni de natură economico-financiară.

De precizat este că aceste cifre se referă la faptele sesizate către unitățile de poliție. În paralel, și alte structuri ale statului investighează astfel de fapte, un exemplu în acest sens fiind DIICOT care, adesea în colaborare cu polițiști BCCO, destructurează grupuri infracționale organizate specializate în infracțiuni economice.

- Reclamă -

Un interes deosebit în ceea ce privește infracțiunile economice îl reprezintă recuperarea prejudiciilor cauzate statului de către autorii faptelor. Un exemplu în acest sens a fost mediatizat anul trecut de către Poliția Prahova, care a anunțat că prejudiciul a fost recuperat după ce polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au finalizat cercetările în două dosare penale de evaziune fiscală.

Unul din cele două dosare îl viza pe un bărbat din Filipeștii de Târg acuzat că în perioada 2014-2015 a înregistrat în evidențele contabile ale societății pe care o administra facturi care nu aveau la bază operațiuni comerciale reale în relație cu alte două societăți comerciale, cu scopul de a diminua baza impozabilă. Prejudiciul în acest caz a fost estimat la 76.902 lei și a fost recuperat prin instituirea măsurilor asiguratorii.

 

Cel de-al doilea dosar instrumentat de polițiștii aceluiași serviciu l-a vizat pe un ploieștean în vârstă de 38 de ani acuzat de evaziune fiscală în formă continuată. Anchetatorii au stabilit că acesta cumpăra autoturisme din Marea Britanie, le dezmembra, iar piesele și accesoriile rezultate le comercializa către o societate de profil fără a-și declara veniturile din această activitate, în valoare de 106.270 lei. Și în acest caz prejudiciul a fost recuperat, acesta fiind estimat la 17.000 lei.
În cercetarea cazurilor de infracționalitate economică, polițiștii recurg la tehnici diverse. Adesea, după culegerea informațiilor necesare, polițiștii recurg la efectuarea de percheziții domiciliare și la sediile firmelor în cauză, pentru a obține astfel noi probe, cu sprijinul polițiștilor de la Direcția de Operațiuni Speciale.
Tot anul trecut, polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, împreună cu cei de la Direcţia Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, au efectuat 37 de percheziții la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor. Perchezițiile au fost realizate cu sprijinul polițiștilor din 12 județe și din municipiul București, 130 de polițiști luând parte de acțiunea de amploare. Prejudiciul estimat în cauză, rezultat din infracțiuni economice, se ridica la trei milioane de euro.
Perchezițiile au avut loc pe data de 15 martie în municipiul București și în județele Ilfov, Hunedoara, Bacău, Prahova, Argeș, Botoșani, Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița, Teleorman și Tulcea.

Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada 2013 – 2015, persoanele bănuite ar fi creat un circuit comercial fictiv în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat.

- Reclamă -

În fapt, cei în cauză, prin intermediul a 12 societăți, care activau în domeniul comerțului cu materiale reciclabile, ar fi efectuat operațiuni bancare (retragere de numerar) pentru acte comerciale care nu ar fi avut loc în realitate.

În baza facturilor emise de firmele ,,fantomă”, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 900.000 de euro, constând în impozit pe profit neconstituit și TVA dedus în mod ilegal. De asemenea, sumele de bani rulate prin circuitul fictiv și care constituie produsul infracțiunii de spălare a banilor, erau în valoare de aproximativ 2.200.000 de euro. În acea zi au fost puse în aplicare 25 de mandate de aducere, iar persoanele depistate au fost conduse la audieri.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Exclusiv – Ludmila Sfârloagă, o apropiată a lui Mircea Cosma, candidează pe listele AUR la CJ Prahova

Mai sunt doua trei zile până la încheierea procesului de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie....
Sari la conținut