Cititorii ziarului Incomod ne-au semnalat în ultima perioadă că numărul câinilor comunitari din Ploiești a crescut considerabil și că aceștia reprezintă un pericol public, fiind foarte violenți. Ultima sesizare a venit către reporterii noștri chiar ieri, când un ploieștean ne-a povestit că a fost martor când o haită de maidanezi a atacat o femeie în zona centrală.

“Doresc să cer prin intermediul ziarului dumneavoastră un punct de vedere reprezentanților Primăriei Ploiești, dacă dumnealor li se pare un lucru normal să existe atâția câini fără stăpân în zona Halelor Centrale, unde azi de dimineață (n.r.: duminică, 9 octombrie) o femeie era cât pe ce să fie atacată de o haită de 7 maidanezi care o înconjuraseră, iar dacă nu eram eu și cu un taximetrist nu cred că scăpa nesfâșiată acea femeie. Vă rog să mă ajutați cu publicarea acestei știri și chiar sunt curios să văd reacția autorităților cu privire la această situație.”, ne-a scris cititorul în mesajul său.

Reporterii ziarului Incomod au solicitat astăzi puncte de vedere referitoare la această situație atât de la primarul Adrian Dobre, cât și de la Laura Moagher, directorul Parcului Memorial “Constantin Stere” în administrarea căruia se află adăpostul de câini comunitari.

“Legat de numeric, într-adevăr el este suprapopulat (n.r.: adăpostul de câini), dar din nefericire am văzut că sunt foarte mulți comunitari care sunt aduși din localitățile limitrofe cu care parcul are contract. Am discutat acest aspect cu doamna director, să se concentreze pe câinii comunitari din Ploiești, pentru că pe fond este susținut acest adăpost de câini din bugetul primăriei, din ceea ce plătesc ploieștenii. Știu că se percepe o taxă pentru aducerea câinilor acolo, dar noi trebuie să avem întâi grijă de Ploiești. În ceea ce privește proiectul (n.r.: proiectul privind amenajarea unui adăpost nou pentru câinii comunitari), sper să reușim să-l deblocăm cât se poate de repede, pentru că este un proiect care se poate realiza în câteva luni de zile și am debloca situația pentru o perioadă de timp. În aceeași măsură, ne gândim la un program, dar trebuie să discut cu toți factorii, să facem un studiu să vedem ce ar însemna poate și o sterilizare a câinilor din curțile oamenilor, toate lucrurile acestea care duc la creșterea numărului de câini comunitari. Pentru că trebuie să recunoaștem, sunt foarte mulți câini ai căror proprietari nu-i îngrijesc așa cum ar trebui, acesta este un aspect. Iar al doilea aspect este, și aici la fel, trebuie întreprinse niște măsuri, sunt foarte mulți câini care sunt aduși și lăsați la marginea Ploieștiului și ne populează orașul cu câini comunitari.”, a declarat primarul Adrian Dobre despre această problemă.

În replică, Laura Moagher, directorul parcului de la Bucov, spune că și lipsa personalului este o problemă, dar și că nu poate renunța la colectarea câinilor comunitari din celelalte localități cu care are contract, întrucât fondurile provenite din această activitate asigură funcționarea parcului.

“Probleme cu personalul avem tot timpul. Într-adevăr, acum am mai rezolvat-o cât de cât cu acea trecere a paznicilor, calificarea lor în creșterea animalelor și i-am băgat la câini. Dar totuși acești oameni, din cauza legilor existente, au foarte multe libere și concedii neluate și este dreptul lor să își ia liber. Dar noi zi de zi colectăm, aproximativ 20 de câini din oraș, dar în același timp, în fiecare vineri, avem transport în Germania prin ONG-uri. Vinerea trecută au plecat 90 de câini, ceea ce ne ajută enorm. Domnul primar este clar că nu vrea să înțeleagă că noi avem o hotărâre de Consiliu Local, prin care acest lucru (n.r.: colectarea câinilor din alte localități) face parte din venituri noastre. Noi când facem bugetul, avem și venituri proprii, doar din închirierea teraselor și din colectarea câinilor din teritoriu, pentru care luăm 100 lei pe cap de câine. Pot demonstra că majoritatea veniturilor noastre de aici vin. Dacă dânsul suplimentează bugetul, eu nu mai colectez câini, dar nu pot nici să las acele primării cu care am deja un contract. Totuși, este un venit care asigură bugetul parcului. Dar, eu am două mașini, una întotdeauna stă pe Ploiești și una în teritoriu. Eu cred că s-a mai rezolvat totuși problema în Ploiești, nu mai sunt atâția, chiar am făcut zilnic raportare. Au scăzut enorm de mult. Noi cu ceea ce ne lovim zilnic, este problema celor care îi aduc, ne sună lumea și ne spune că nu mai sunt aceia, ne mulțumesc că i-am luat, dar că au apărut alții. Sunt primării care nu au contracte pentru capturare de câini și îi aduc la marginea Ploieștiului. În general cu acest lucru se confruntă zonele vest, nord, cam de acolo ne sună lumea și ne spune că nu mai sunt aceiași, pentru că omul știe ce câini are la bloc, dar că au venit alții. Aceasta este o problemă care nu mai ține de noi, și până când nu vom stopa acest lucru și până nu vom începe sterilizările, ne chinuim degeaba”, a declarat pentru ziarul Incomod Laura Moagher, directorul Parcului Memorial “Constantin Stere”.

Vezi mai jos imagini cu câinii comunitari din centrul Ploieștiului:

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here