fbpx
miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Înnoire și binecuvântare în parohia prahoveană Sângeru

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a poposit duminică, 8 octombrie, în mijlocul credincio­și­lor Parohiei Sângeru.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucu­reș­tilor a sfințit noua pictură a bisericii cu hramul „Adormirea Mai­cii Domnului” și a binecuvântat lucrările săvârșite în ultima perioadă la sfântul lăcaș și la edi­ficiile anexe. După Sfânta Liturghie, ierarhul a acordat, din partea Preafericitului Părinte Daniel,  Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, mai multe ranguri și distincții ostenitorilor și binefăcătorilor parohiei.

La împlinirea unei jumă­tăți de veac de existență, biserica din localitatea Sângeru, județul Prahova, s-a înnoit, lucrările executate pentru restaurarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș fiind binecuvântate de Prea­sfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhi­epis­copiei Bucureștilor.

- Reclamă -

La orele dimineții, după tradiție, ierarhul a fost întâmpinat în fața bisericii de credincioșii din comunitate și din parohiile învecinate adunați în număr mare cu flori, pâine și sare. Mai întâi a fost săvârșită slujba de binecuvântare a lucrărilor realizate la sfântul lăcaș. În perioada 2020-2023, prin strădania preotului paroh Lauren­țiu Mădălin Moș­nea­nu, sprijinit de ctitori și de credin­cio­șii pe care îi păstorește, au fost refăcute turlele, pereții exteriori și acoperișul bisericii, iar la interior a fost înlocuită pardoseala și a fost montat un sistem nou de termoficare. De asemenea, Preasfinția Sa a sfințit și noul veșmânt pictural al bisericii, realizat în tehnica frescă, prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită.

În continuare, pe un podium amenajat în apropierea bisericii, Prea­sfin­țitul Părinte Timotei Prahoveanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, din care au făcut parte părintele protosinghel Petru Ungureanu, consilier eparhial la Sectorul agricol, viticol și silvic al Arhiepis­copiei Bucu­reș­tilor; părintele Bogdan Dedu, fiu al satului și consilier eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor; părintele protoiereu Ionuț Negoiță de la Protoieria Urlați; părintele Petroni-Virgil Tănase, secretar al aceluiași protopopiat; părintele paroh Laurențiu Mădălin Moșneanu, precum și alți preoți și diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii a Duminicii a 20-a după Rusalii (Luca 7, 11-16), care istorisește minunea învierii fiului văduvei din Nain, ierarhul a rostit un cuvânt de învăță­tură în care a explicat înțelesurile textului scripturistic, evidențiind modul în care creștinul trebuie să se raporteze la moarte. „Minunea în­tâmplată în cetatea Nain ne arată că moartea nu este ceva firesc. Ea s-a instalat odată cu primul păcat săvârșit de către protopărinții noștri. Atunci ne-am înjugat noi cu moartea prin păcat, prin neascultare de Dumnezeu. Astfel, moartea a trecut de atunci până astăzi la toți oamenii care poartă același păcat și de care ne curăță apa Botezului și lacrimile. Păcatul neascultării de Dumnezeu a adus moartea. De atunci, oamenii mor. Totuși, cei ce cred în Mântuitorul Iisus Hristos, după cum Domnul le-a spus surorilor lui Lazăr în apropiere de Betania, chiar dacă vor muri, vor trăi în veci. Subiectul acesta este înfricoșător pentru fiecare dintre noi, pentru că nu suntem pregătiți, nu ne gândim la moar­te și credem că vom trăi veș­nic, preferăm realitatea de aici și nu o nădăjduim și nu o dorim pe cea a veșniciei pentru că suntem departe de Dumnezeu. Marele Episcop al Cezareei Capadociei, Vasile, când a fost ame­nințat cu moartea, a replicat: «Nu mă tem de moarte. Moartea pentru mine este o binefacere, iar întâlnirea cu Hristos un câștig». La acest aspect trebuie să ne gândim și noi, care avem o total opusă părere despre moarte. (…) Evanghelia aceasta ne arată că, după întâlnirea cu Mân­tuitorul, moartea nu este ultima pagină a vieții. Noi credem în înviere și pentru aceasta ne pregătim. De aceea, oamenii care Îl iubesc pe Dumnezeu își construiesc viața gândindu-se la înviere, și nu la moarte”, a spus Preasfinția Sa.

- Reclamă -

La finalul Sfintei Liturghii, Prea­sfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis un cuvânt de binecuvântare și felicitare din partea Patriarhului României pentru activitatea gospodărească și misionară de la parohie, acordând din partea Întâistătătorului Bisericii noastre mai multe ranguri, ordine și distinc­ții celor care s-au evi­den­țiat prin ajutorul oferit în eforturile depuse pentru înfru­mu­se­țarea sfântului lăcaș. Părintele paroh Lauren­țiu Mădălin Moș­neanu a primit rangul clerical onorific și hirotesia întru iconom stavrofor. Prezbitera Elena Cătălina Moșnea­nu a fost distinsă cu Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”, iar primarul comunei Sângeru, Radu Gheorghe, a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Diploma omagială a anului 2023 cu medalie comemorativă a fost oferită preotului pensionar Nicolae Dedu. Aceeași dis­tincție au primit și deputatul Andrei Bogdan Toader și Paul Palaș. Dis­tinc­ția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost oferită lui Con­stantin Minciună și Gheorghe Puiu, iar prezbitera Emanuela Dedu și Maria Arvatu au primit Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.

În încheiere, părintele paroh a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru rangul clerical oferit și pentru grija părintească arătată comunității, iar Preasfinți­tu­lui Părinte Timotei Prahoveanul pentru săvârșirea sfintelor rânduieli și pentru bogatul cuvânt de învăță­tură. Mulțu­miri au fost adresate, de asemenea, și clericilor împreună-slujitori, ctitorilor, binefăcătorilor și tuturor credincioșilor participanți la eveniment.

- Reclamă -

Sursa: ziarullumina.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Primarul Cherecheș a fost prins în Germania

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost prins la Augsburg, în Germania, în urma unei colaborări între Poliţia...
spot_img