După ce Iulian Costache (Smoke Weaver) și-a lansat melodia „Autostrada”, piesă ce face referire la neconstrucția autostrăzii Comarnic-Brașov, reporterii ziarului nostru i-au luat un interviu solistului Smoke Weaver. Acesta este un proiect de rock alternativ, funk și reggae ce a luat naștere în decembrie 2015.

Reporter: Cum ți-a venit ideea piesei „Autostrada”?

Iulian Costache: Pe la începutul anului 2015, mergeam către Brașov și eram în trafic. Bineînțeles că traficul era blocat și a trebuit să stau undeva la o oră și jumătate ca să trec de zona aceea minunată. După care, stând în acel trafic, mi-am sunat un amic chitarist și i-am propus să facem o piesă despre autostrada care nu se mai construiește niciodată, despre neconstruirea autostrăzii. A fost de acord și mi-a spus să pregătesc niște cuvinte. În secunda aceea am scos agenda din portbagajul mașinii și am început să fac versurile. Coloana vertebrală din punct de vedere rutier a României este București-Ploiești-Brașov și este inadmisibil ca după atâția ani de zile să nu se construiască o autostradă.

Mergând mai departe pe această idee, nimeni nu face un bilanț al oamenilor care și-au pierdut viața pe acel tronson. Probabil în ultimii 25 de ani este de ordinul miilor. Este îngrozitor ce se întâmplă pe drumul acela. Am vrut să trag un semnal de alarmă atât autorităților, cât și persoanelor care pot influența construcția acestei autostrăzi. Eu cred că și societatea civilă, văzând că nu se întâmplă sub nicio formă această lucrare, ar putea să facă ceva. Eu unul, prin intermediul muzicii, am încercat să trag un semnal de alarmă pentru această construcție a autostrăzii Comarnic – Brașov, mai ales că nici în următorii ani de zile se pare că nu există niciun gând ca aceasta să fie construită.

R.: Ce reacții ai primit în urma lansării acestei piese?

I.C.: Această piesă a apărut la sfârșitul anului 2015. Eu am trimis către trusturile de presă această piesă și nu a fost băgată în seamă. Constat că după un an și jumătate a ajuns puțin mai greu la radiouri și la oamenii care se ocupă de așa ceva și în ultimele două săptămâni chiar pot să spun că am avut o activitate de promovare a acestei piese extrem de intensă prin intermediul posturilor de radio, de televiziune, dar și prin presa online. Toate reacțiile pe care le-am primit sunt pozitive.

R.: Ce părere ai de trupele și cântăreții care fac playback?

I.C.: Din punct de vedere al susținerii de concerte, am un mare of asupra celor care fac playback. Playback-ul în România este sport național. Dacă, să spun, într-o oarecare măsură sunt de acord cu acest playback în studiourile de televiziune în care ai condiții improprii tehnice și nu poți să îți desfășori un act artistic, să cânți o piesă cu șase inși în spate sau chiar singur într-un studiu de doi pe doi în care, repet, nu ai condițiile tehnice propice pentru a-ți desfășura activitatea. Dacă este playback, afișează sus, pune o etichetă pe ecran pe care să scrii că e playback și nu e niciun fel de surpriză.

Din punctul meu de vedere, ar trebui în Codul Penal să fie inclus acest playback, pentru că este furt. Dacă te-ai duce în fața publicului și ai spune că e playback din anumite motive, este de înțeles.

R.: Te aștepți ca în urma piesei să existe reacții din partea autorităților și să se ia măsuri?

I.C.: Nu. Sub nicio formă nu mă aștept. Această piesă nu am făcut-o pentru „surzii” care lucrează acolo. Atâta vreme cât un fost prim-ministru al României spunea că el voia să facă autostradă, dar dacă se apuca de treabă i se făcea dosar penal și intra la pușcărie, ce să te aștepți să îți spună oamenii ăștia? Aici e vorba ori de prostie ori de rea-voință. Este o bătaie de joc constantă.

Problema este că și participanții la trafic sunt iresponsabili. Atunci când văd un indicator de limitare a vitezei, ei se gândesc dacă e poliție sau nu. Nu e așa! Semnul ăla nu e pus acolo pentru poliție să iei tu amendă, ăla e pus acolo cu un scop, pentru a evita un pericol. Nu viteza ucide, prostia ucide. Lipsa autostrăzii în România ucide!

R.: Care a fost activitatea proiectului „Smoke Weaver” din ultima perioadă?

I.C.: Ca și activitate muzicală a Smoke Weaver, am activat până acum câteva luni de zile cu o serie de instrumentiști, iar din februarie 2017 am hotărât să continui solo sub această titulatură de Smoke Weaver, care este practic proiectul meu. Din păcate și la acest nivel factorul uman joacă un rol important și lovindu-mă de anumite necorelări de idei am hotărât să continui singur și văd că se poate.

Săptămâna trecută am scos din studio o piesă nouă, se numește „Val de peruzea”. Fiind vară am mers și eu pe nișa aceasta de promovare a ceea ce face omul de obicei în România, în concediu: pleacă la mare. În piesa asta eu am tras un semnal de alarmă în legătură cu faptul că oamenii se duc pe litoralul românesc și sprijină turismul doar vara. Iarna nu. Ori, frumusețea mării este la fel. E adevărat că și hotelierii de la mare sunt de vină pentru că iarna nu au un program turistic atrăgător.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here