Fotografie cu caracter ilustrativ

Un polițist de la Biroul Rutier din cadrul IJP Prahova este cercetat pentru delapidare în formă continuată, înșelăciune și fals în înscrisuri oficiale după ce a fost prins că și-a însușit în mod constat banii din amenzile date șoferilor. Agentul Ion Popescu este cercetat în libertate, dar nu mai lucrează în prezent la Rutieră, ci a fost mutat la dispeceratul IJP Prahova. Surse apropiate anchetei au precizat că polițistul căzuse în patima jocurilor de noroc, acesta fiind și motivul pentru care avea nevoie de suma mari de bani.

Conform rechizitoriului, agentul de poliție avea mai multe tehnici prin care reușea să obțină bani de la șoferi fără ca șefii lui să afle. Fie falsifica procesul verbal de constatare, astfel încât în exemplarul care ajungea la șofer era trecută o sumă mai mare, iar pe cel care ajungea la IJP, era menționată o amendă mai mică. Diferența, uneori chiar și dublu față de valoarea reală a amenzii, ajungea în buzunarul polițistului Ion Popescu.

„În perioada 2014 – 2015, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de agent de poliţie în cadrul Politiei mun. Ploieşti – Biroul Rutier, având ca atribuţii de serviciu încasarea sumelor de bani reprezentând jumătate din minimul amenzii contravenţionale aplicate pentru încălcarea normelor la regimul rutier, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a încasat de la 12 contravenienţii sumele de bani reprezentând jumătate din minimul amenzii aplicate, totalizând suma de 1.677,5 lei pe care nu le-a predat persoanei desemnate în acest sens din cadrul unităţii, ci şi-a însuşit-o în interes personal (….). Pentru a ascunde infracţiunea de delapidare descrisa mai sus, nu a menţionat în cuprinsul a 10 procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, împrejurarea că sancţiunea aplicată a fost executată prin încasarea, pe loc, de la contravenienţi a jumătate din minimul amenzii (…) în data de 06.06.2015, faţă de intenţia persoanei vătămate V.C. de a achita pe loc sancţiunea contravenţională, a indus-o în eroare prin falsificarea procesului verbal de contravenţie întocmit acesteia, în sensul că în cuprinsul exemplarului nr. 2 (care se înmânează contravenientului) a menţionat un cuantum mai mare al amenzii, respectiv de 390 lei cu posibilitatea de a achita pe loc sau în maxim 2 zile lucrătoare suma de 195 lei, iar în cuprinsul exemplarului nr. 1 al aceluiaşi proces verbal (care rămâne la organele de poliţie) a menţionat corect cuantumul amenzii de 195 lei cu posibilitatea achitării pe loc sau în maxim 2 zile lucrătoare a sumei de 97,5 lei, încasând în acest mod de la contravenient suma de 195 lei, deşi acesta trebuia să plătească doar suma de 97,5 lei, prejudiciindu-l astfel cu diferenţa de 97,5 lei” se arată în rechizitoriu.”, se arată în rechizitoriu.

Pe de altă parte, polițistul ajunsese să falsifice chiar și semnătura șefilor la care ar fi trebuit să ajungă oficial sumele de bani încasate din amenzile de circulație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here