1.094 de elevi din Prahova, care merg la școli și grădinițe din județ, nu au grupuri sanitare în clădirile în care învață! Este vorba despre 32 de unități de învățământ, unde în anul 2018 autoritățile n-au reușit să amenajeze wc-uri în interiorul clădirilor. Multe dintre aceste grupuri sanitare improvizate, aflate cel mai adesea undeva în fundul curții, nu au nici măcar apă sau canalizare, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Prahova la cererea ziarului Incomod.

În Prahova sunt 627 de unități de învățământ, cu un total de 764 de clădiri. Dintre acestea, 707 au grupuri sanitare în interior. În unitățile care au mai multe clădiri, se întâmplă ca unele să aibă grupuri sanitare, altele nu. În alte unități, wc-urile din fundul curții rămân singurele toalete. Sunt 28 de grupuri sanitare în școlile din județ care sunt situate în curte și nu au nici măcar apă sau canalizare. Alte 15 sunt alimentate cu apă curentă în sistem centralizat, dar au fosă septică. De remarcat că unele din instituțiile de învățământ la care facem referire sunt în orașe, inclusiv în Ploiești. Un singur grup sanitar din curte este și alimentat cu apă curentă și racordat la canalizarea localității: Școala Gimnazială Dumitru Ghenoiu din Băicoi, se mai arată în datele furnizate de ISJ Prahova pentru ziarul Incomod.

Cele 32 de unități de învățământ unde elevii și profesorii sunt nevoiți să folosească grupurile sanitare din curte sunt următoarele:

Grupuri sanitare care nu au apă și canalizare (tip toaletă uscată): Școala Gimnazială nr. 1 Slănic, Grădinița din Chiojdeanca, grădinița din Mălăieștii de Jos, comuna Dumbrăvești, Școala Primară Nucet, comuna Gornet, Școala Gimnazială Lapoș, Școala Gimnazială Mănăstireanu Mihai, din Predeal Sărari, Școala Gimnazială Vitioara de Sus, tot din Predeal Sărari, la fel și o grădiniță din comună, de la Vitioara de Sus, Grădinița Gresia din Starchiojd, două școli și două grădinițe din comuna Șoimari, trei grădinițe și o școală din Șotrile, o grădiniță din Telega, o școală din satul Pisculești, comuna Tinosu, școala gimnazială din satul Coțofenești, comuna Vărbilău și școala primară din satul Trestioara, comuna Vîlcănești.

 

 

 

Grupuri sanitare care au fosă septică: școala primară din Dâmbu, Băicoi, grădinița din Posada, Comarnic, o grădiniță din Bertea, o școală din comuna Cosminele, o altă școală din comuna Dumbrava, sat Zănoaga, școala primară din Cuib, Gornet, grădinița din aceeași localitate, școala primară Poienarii Rali, din Poienarii Burchii, o școală gimnazială din Șirna, una din Buștenari, comuna Telega și grădinița din aceeași localitate.

 

 

 

Alte nouă unități de învățământ din județ au mai multe clădiri, unele cu grupuri sanitare în interior, iar altele cu toaletele în curte: Liceul Tehnologic Transporturi din Ploiești are trei clădiri, dintre care una cu grup sanitar în curte, cu fosă septică, Școala Gimnazială din Băicoi are două clădiri, din care una cu grup sanitar în curte, centralizat la rețeaua localității de canalizare, școala gimnazială din Țintea, Băicoi, de asemenea are două clădiri, din care una cu wc în curte, cu fosă septică, Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Filipeștii de Tîrg are două clădiri, una cu wc în curte cu fosă septică, la școala gimnazială Vîlcănești sunt trei clădiri, dintre care una are grup sanitar afară, fără apă sau canalizare, la școala gimnazială din Salcia sunt două clădiri, una cu toaletă în curte fără apă sau canalizare, la Mărginenii de Jos, Filipeștii de Tîrg, școala gimnazială are trei clădiri, din care una cu grup sanitar afară, fără apă sau canalizare, la școala gimnazială din Drajna de Jos, sat Ogretin, dintre două clădiri, una are wc în curte fără apă sau canalizare, iar la Liceul Tehologic din Cioranii de Jos sunt patru clădiri, din care una are toaleta în curte, fără apă curentă sau canalizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here