Registrul Auto Român a prezentat bilanțul controalelor efectuate în trafic, în cursul anului trecut. În total, 64.096 de vehicule au fost verificate, la nivelul întregii țări.În ceea ce privește județul Prahova, pe parcursul anului trecut, aici au fost verificate 1.483 de vehicule, dintre care 46,73% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 44 (2,97%) prezentau pericol iminent de accident.

“În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,61% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase și au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformități au fost constatate la:

  • instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,7%);
  • emisiile poluante (21,1%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (12,9%);
  • parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%);

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule şi în 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.203 autovehicule. Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 3.274 vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat”, menționează reprezentanții RAR subliniind, totuși, că aceste cifre NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni..

În urma controalelor din 2020, au fost aplicate 20.391 de sancțiuni, au fost retrase 16.592 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 147 vehicule și 269 ITP-uri au fost anulate.

În ceea ce privește județul Prahova, pe parcursul anului trecut, aici au fost verificate 1.483 de vehicule.

Dintre acestea 46,73% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 44 (2,97%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 7,84% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 2,90% aveau probleme legate de identificare și 1,69% aveau ITP fals, expirat sau anulat. În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în acest județ au fost aplicate 704 de amenzi contravenționale și au fost retrase 574 de certificate de înmatriculare”, au precizat oficialii RAR.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here