fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Ce proiecte de investiţii majore încep în Ploieşti în următoarea perioadă

Citește Și

- Reclamă -
Primăria Ploieşti urmează să demareze mai multe proiecte de investiţii consistente, multe dintre ele din fonduri europene. Pe lista lucrărilor care s-ar putea derula în acest an intră lărgirea ieşirii spre Târgovişte, modernizarea depourilor TCE, modernizarea iluminatului public, construirea unei parcări lângă Hale, inaugurarea unei grădiniţe pe strada Poştei sau consolidarea pasajelor subterane din Bariera Bucureşti.

Bugetul local are o valoare record în acest an, de peste 1,1 miliarde de lei, creşterea faţă de 2021 fiind generată în primul rând de proiectele europene care au deja contracte de finanţare semnate şi la care lucrările ar putea să debuteze în curând. Cele mai mari dintre ele, cele depuse pe axa de mobilitate urbană, tocmai au trecut printr-o procedură de ajustare a preţurilor, ca urmare a scumpirii materialelor de construcţii. Noile preţuri urmează să fie discutate astăzi de Consiliul Local Ploieşti, după care Primăria va putea lansa licitaţiile pentru execuţia lucrărilor.

Vorbim, aici, despre proiectele de investiţii care vizează modernizarea zonelor din faţa gărilor Ploieşti Sud şi Ploieşti Vest şi crearea unei noi legături rutiere între cele două, în prelungirea străzilor Libertăţii şi Depoului; lărgirea ieşirii de la Podul Înalt, cu tot cu modernizarea străzii Cantacuzino şi amenajarea unui terminal multimodal; construirea unui alt terminal lângă Spitalul Judeţean; regenerarea cartierului Râfov şi modernizarea depourilor TCE, cu tot cu amenajarea unei zone de încărcare a autobuzelor electrice. Lucrările trebuie finalizate la 31 decembrie 2023. Tot în domeniul mobilităţii urbane, Primăria aşteaptă autobuze electrice şi tramvaie, plus completarea numărului de troleibuze, în urma unor licitaţii ţinute la nivel centralizat de Ministerul Dezvoltării, tot din fonduri europene.

- Reclamă -
Parcare lângă Halele Centrale

Un alt proiect major de investiţii vizează construirea unei parcări supraetajate în partea dreaptă a Halelor Centrale Ploieşti, în zona unde în prezent se află mai multe magazine individuale şi sediul administrativ al SC Hale şi Pieţe. Primul pas va fi realizarea planului urbanistic de detaliu şi a studiului de fezabilitate, deja bugetate, potrivit informaţiilor oferite astăzi de reprezentanţii Direcţiei Tehnic-Investiţii din Primăria Ploieşti. După realizarea documentaţiei va putea fi lansată licitaţia pentru execuţia lucrărilor.

Pasajele din Barieră şi Bulevardul Castanilor

Primăria Ploieşti a depus două proiecte spre finanţare din Planul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Este vorba despre refacerea şi consolidarea celor două pasaje pietonale subterane din Bariera Bucureşti, unde a şi fost semnat un contract de lucrări, respectiv modernizarea Bulevardului Independenţei. Cele două proiecte sunt în evaluare la nivelul Ministerului Dezvoltării, care coordonează programul „Anghel Saligny”. În varianta optimistă, dacă vor apărea contractele de finanţare în viitorul apropiat, licitaţiile ar putea fi derulate în curând, iar primele lucrări, la pasaje cel puţin, ar putea începe înainte de finalul anului.

La iluminat public, există o veste bună şi una proastă. Cea bună e că Primăria Ploieşti pregăteşte două proiecte de investiţii, cu o valoare însumată de aproximativ 21,5 milioane de lei fără TVA, pentru modernizarea sistemului de iluminat public şi a iluminatului din staţiile de transport în comun de-a lungul traseelor 101 şi 102. Vestea proastă e că ambele licitaţii pentru execuţia lucrărilor, lansate în luna mai 2021, sunt suspendate ca urmare a unor contestaţii depuse de firmele participante.

- Reclamă -
Grădiniţă şi creşe

O nouă grădiniţă cu program prelungit e în construcţie pe strada Poştei, nu departe de centrul Ploieştiului. Obiectivul de investiţii este finanţat din fonduri europene, lucrările au început în 2021, iar Primăria Ploieşti a transmis recent un raport privind stadiul lucrărilor în care anunţa că acestea au avansat destul de mult. Termenul de finalizare este fixat în ianuarie 2023 şi primele semne sunt că va fi respectat.

Până atunci, sunt toate şansele ca două creşe să fie inaugurate în Ploieşti. Una ar urma să fie amenajată la fosta Şcoală Sanitară „Thoma Ionescu”, în zona de nord, şi una pe strada Romană, într-o fostă grădiniţă a Rafinăriei Vega. Pentru ambele obiective sunt prinse fonduri în bugetul pe 2022 şi sunt toate şansele ca lucrările de reamenajare să se finalizeze în câteva luni, fiind de aşteptat ca unităţile să poată fi deschise în noul an şcolar. O altă creşă urmează să apară în Vest, lângă Piaţa 9 Mai, însă aici vorbim de o lucrare mai amplă. Proiectul este derulat de Compania Naţională de Investiţii şi vizează construirea unei creşe în vecinătatea Şcolii „I.A. Bassarabescu”, licitaţia fiind lansată recent.

Tot prin CNI, Primăria speră să obţină un bazin de înot didactic în Parcul Municipal Vest şi unul mai mare în zona din spatele Hipodromului, dar şi un complex sportiv cu teren de fotbal şi un teren multifuncţional.

Aşteptări mari din PNRR

Administraţia ploieşteană speră să obţină finanţări europene şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă aici orizontul de aşteptare cam depăşeşte anul 2022, în condiţiile în care procedura de depunere a proiectelor nu e definitivată, încă fiind în consultare ghidurile solicitantului. Autorităţile au declarat, de-a lungul timpului, că îşi doresc finanţări, printre altele, pentru continuarea lucrărilor de canalizare în cartierul Mitică Apostol şi construirea unei microstaţii de de purare, pentru extinderea iluminatului public pe led sau pentru crearea unui sistem integrat de monitorizare video, începând cu zonele adiacente unităţilor de învăţământ pe de o parte, respectiv platformele de deşeuri şi aşa-zisele puncte negre unde se aruncă gunoaie necontrolat, pe de alta.

- Reclamă -
Prioritate pentru sănătate

La capitolul investiţii, prioritatea pentru 2022 anunţată de primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, ţine de demersurile pentru realizarea viitorului spital municipal de urgenţă. Administraţia locală a comandat, în parteneriat cu Banca Mondială, un studiu de prefezabilitate, care să indice atât cum ar trebui să arate unitatea medicală, cât şi ce variante de finanţare există. Planul este de începere a proiectului prin parteneriat public-privat. Studiul de prefezabilitate ar urma să se încheie în luna mai, după care ordinea firească include realizarea studiului de fezabilitate şi a restului documentaţiei, după care se poate lansa licitaţia pentru execuţie. Estimarea, la momentul de faţă, este că spitalul ar putea fi inaugurat în 2024-2025.

O altă investiţie importantă în domeniul sănătăţii, la care lucrările sunt deja în lucru, vizează construirea unui laborator de radioterapie oncologică, în curtea actualului Spital Municipal. Lucrările la buncăr nu mai durează mult, iar Primăria aşteaptă un sprijin financiar de la Ministerul Sănătăţii pentru achiziţia aparaturii medicale.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Dezbatere între candidații la primăria Ploiești, organizată de Ziarul Incomod

Ziarul Incomod a organizat un eveniment unic în județul Prahova, o dezbatere între candidații la primăria Ploiești.Evenimentul a avut...
Sari la conținut