Un om de afaceri din orașul Comarnic, acuzat că a vândut alcool metilic unora dintre clienții săi, este judecat acum pentru omor calificat.

Cinci persoane au murit după ce au cumpărat băutura dubioasă dintr-un bar de pe strada Șipotului din Comarnic. Administratorul barului a fost acuzat inițial pentru că a falsificat sau substituit de alimente ori alte produse și a fost condamnat la o pedeapsă de doar cinci ani de închisoare.

Curtea de Apel Ploiești a apareciat însă că faptele afaceristul din Comarnic sunt mult mai grave și trebuie acuzat de omor calificat, faptă pentru care pedeapsa ajunge până la 20 de ani de închisoare. Ion Bârlică din Comarnic a fost trimis în judecată în anul 2015. Într-o primă fază a procesului, omul de afaceri, care deținea la acea vreme mai multe baruri pe Valea Prahovei, a fost condamnat de Judecătoria Sinaia la cinci ani de închisoare și la plata unor daune morale către rudele morților.

Cârciumarul a fost găsit vinovat pentru falsificare sau substituire de alimente ori alte produse și ucidere din culpă. Procurorii, dar și rudele victimelor au fost nemulțumite de pedeapsă și au atacat decizia la Curtea de Apel Ploiești. Judecătorii Ploieșteni au admis apelurile și au decis că bărbatul care a vândut alcool metilic drept produs bun pentru consumul uman trebuie să fie judecat pentru omor calificat.

Astfel, procesul a fost reluat de la zero de Tribunalul Prahova în anul 2018, iar dosarul încă se judecă. Omul de afaceri a ajuns în faţa anchetatorilor după ce, în anul 2015, mai multe persoane au decedat pentru că au consumat băuturi cumpărate de la acelaşi bar din Comarnic.

Mai întâi a murit un bărbat în vârstă de 72 de ani. Omul era cunoscut cu afecțiuni medicale, iar în ziua în care a fost găsit fără suflare, muncise mult, astfel că rudele nu s-au alertat. Au fost convinse că omului i-a venit sorocul și a fost răpus de moarte bună. Au început să se îngrijoreze abia când fiul bătrânului, un bărbat în putere, de doar 42 de ani, a murit și el la scurt timp. Decesul tânărului a fost considerat suspect, astfel că s-a dispus efectuarea necropsiei. Când medicii legiși au anunțat drept cauză a morții intoxicația cu alcool metilic, polițiștii din Comarnic au deschis o anchetă, în urma căreia s-a stabilit că tatăl şi fiul său consumaseră o băutură dubioasă cumpărată de la un magazin din localitate. Între timp alte trei persoane, despre care se ştia că au băut alcool cumpărat de la acelaşi magazin din Comarnic, au murit la spitalele din Prahova.

”Pentru două dintre persoanele decedate s-a dispus efectuarea necropsiei, iar din rapoartele medico-legale emise de S.J.M.L Prahova reiese că morțile numiților… au fost violente și s-au datorat intoxicației cu alcool metilic”, se arată în rechizitoriu. Polițiștii au găsit resturi din băutură cumpărată de cei doi de la barul administrat de Ion Bârlică, probele au fost trimise la Institului Național de Criminalistică din București care a despitat prezența alcoolului metilic în lichidul analizat ”care în funcție de cantitatea consumată poate produce orbirea ireversibilă ori decesul” se mai arată în rechizitoriu. Într-o primă fază a anchetei, patronul barului nu a recunoscut că a vândut alcool metilic clienților săi, dar, după ce a picat testul poligraf, a mărturisit că a cumpărat de la o persoană din Ploiești un bidon de 20 de litri de băutură spirtoasă neautentificată pe care a vândut-o în barurile pe care le administrează. Rudele victimelor cer acum pedepsirea patronului de bar, iar trei dintre cele cinci familii solicită și plata unor daune în valoare de 100.000 de lei pentru fiecare persoană omorâtă de otrava cumpărată de la barul din Comarnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here