Românii protestează de doi ani. De când au ars tinerii în Colectiv, românul este revoltat și sancționează orice abatere a Guvernului ieșind în stradă. Dar cât de mult cântărește această sancțiune?…
Acum doi ani, au apărut primele mișcări. După câteva zile de proteste, Guvernul PSD de atunci a cedat, când Victor Ponta a demisionat. A venit un Guvern tehnocrat, preț de câteva luni, apoi am avut alegeri. Iar în decembrie anul trecut, țara a uitat lozincile cu “jos, PSD” și a fost, din nou, “sus, PSD”. În scurt timp, Ordonanța 13 a scos, din nou, milioane de români în stradă. Și sunt curioasă, câți oare dintre cei ieșiți atunci votaseră pentru partidul care cereau să cadă? Sau câți dintre ei nu votaseră deloc? Din păcate, este prea târziu. Schimbarea se putea face doar în decembrie 2016. Următoarea șansă va mai veni în 2020. Nu cred să se repete episodul Ponta, adică o demisie în masă, o plecare voluntară de la guvernământ. Cei care ne conduc la ora actuală sunt mai degrabă disperați să-și salveze pielea, decât să se lase intimidați de masele de oameni.
Lor nu le pasă că voi ieșiți în stradă! Nu le pasă că nu-i mai vreți, au votul anterior de partea lor, iar în baza lui își vor termina cei patru ani la putere, fie că vă convine, fie că nu. Atât de puțin le pasă încât, în loc să lase capul în jos și să cedeze la presiunea străzii, îl trimit pe Codrin Ștefănescu la televizor să amenințe că PSD poate scoate de pe o zi pe alta un milion de oameni în stradă.
Singura putere adevărată pe care o avem noi, românii de rând, rămâne votul. Iar dacă nu-l exercităm, nu avem dreptul să ne plângem de lucrurile care se întâmplă, nu avem dreptul să le cerem să plece, pentru că i-am lăsat să intre la putere. Asta este o lecție pentru stradă: data viitoare asigurați-vă că toți cei pe care îi știți votează, fiecare cu cine vrea, nu contează, important e ca românul să învețe să-și asume deciziile pe care le ia.
În decembrie 2016, prezența la vot a fost de 39,49%. Voi, ceilalți, unde ați fost când puteați schimba ceva?!