fbpx
sâmbătă, aprilie 27, 2024
spot_img

Afacerile „toxice” ale familiei Ștefănescu, de la deșeuri periculoase arse la doi pași de Ploiești, la laptele care a îmbolnăvit zeci de copii

Citește Și

- Reclamă -

Pompierii militari au luptat 36 de ore cu flăcările de la incineratorul de deșeuri al Eco Burn din incinta Parcului Industrial Brazi. În timp ce o zi și jumătate focul a ars încontinuu, autoritățile nu s-au grăbit să ia măsuri ferme, ba chiar susțin că orașul nu a fost poluat. Însă, este cel de-al treilea incendiu izbucnit la incineratorul de deșeuri periculoase de la Brazi. Separat de acestea trei, în 2018, pompierii s-au luptat trei zile cu flăcările izbucnite la un depozit din Mimiu, al Urban Icim, societate deținută de aceeași familie. Tot soții Ștefănescu sunt și acționari în Ecolact Prod SRL, firmă care a fost în centrul a trei scandaluri repetate după ce zeci de copii s-au îmbolnăvit după ce au consumat laptele distribuit de societate în școli.

stefanescu1 - Ziarul INCOMODNumele lui Mihai Ștefănescu (foto dreapta), zis „Treflă”, este de notorietate în Ploiești, fiind unul dintre cei mai mari afaceriști din zonă. Urban Icim, una dintre primele afaceri de succes a lui Ștefănescu, a avut contracte în toată țara.

- Reclamă -

În martie 2014, Rise Project pomenea de ”Treflă” într-un amplu material privind afacerile cu deșeuri, făcând referire la firma Eco Burn. Câteva luni mai târziu, în septembrie 2014, procurorii au făcut percheziții la sediul firmei SC Urban, controlată de Mihai Ștefănescu, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în care au fost prinse zeci de societăți.

 - Ziarul INCOMODNumele soției lui „Treflă”, Violeta Ștefănescu (foto dreapta), este legat de scandalurile repetate privind laptele stricat sau infestat distribuit în școli. Violeta Ștefănescu apare ca acționar în Ecolact Prod SRL, însă, deși nu este unic acționar sau nici măcar majoritar, este de notorietatea „influența” pe care familia Ștefănescu o are asupra acestei societăți. Ecolact Prod SRL a distribuit, timp de mai mulți ani, laptele din programul „Laptele și cornul” desfășurat în județele Prahova și Brașov.

În anul 2012, firma SC Ecolact Prod SRL, cu sediul în comuna Păulești, a fost suspectată că la sfârșitul lunii martie a distribuit în mai multe școli din județ lapte infestat cu stafilococ auriu, iar în urma consumului produselor, 66 de persoane, majoritatea copii, au ajuns la spital cu toxiiinfecție alimentară. Atunci, DSV i-a dat firmei Ecolact o amendă în valoare de 40.000 de lei, confiscându-i în vederea distrugerii aproximativ 160.000 de cutii de lapte. Laptele provenea de la o fermă din comuna Șirna.

- Reclamă -

În luna mai a anului 2013, patru elevi din Aluniş au fost trimişi de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, după ce au acuzat o stare de rău, la scurt timp de la consumarea porţiilor de lapte distribuite prin programul „Lapte şi corn”. În aceeaşi zi, în alte unităţi de învăţământ din judeţ, transportul a fost refuzat după ce directorii au constatat că laptele era stricat. Laptele provenea tot de la Ecolact Prod SRL.

În noiembrie 2015, peste 40 de elevi au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară. DSV Prahova a comunicat oficial ulterior că laptele distribuit în școli era infestat cu enterobacteriacee. Citește detalii aici!

Nu s-a văzut nicio măsură fermă din partea autorităților, deși era a treia oară când copii din școli din Prahova ajungeau la spital din cauza alimentelor primite la școală de la această societate. Timpul a trecut, iar toată lumea a părut să uite întreaga poveste.

În noiembrie 2018, însă, ploieștenii au fost îngroziți după ce timp de trei zile un depozit de la marginea orașului a ars încontinuu. Este vorba despre un depozit al Urban Icim, din cartierul Mimiu. În urma unei monitorizări a aerului din zonă, s-a observat că valoarea monoxidului de carbon crescuse alarmant, iar pâcla de nor formată deasupra cartierului risca să stea pe loc și să afecteze sănătatea populației. Au fost pregătite microbuze care să mute oamenii din zonă, în cazul în care emisiile de monoxid de carbon nu ar fi fost dispersate de vânt. Doar direcția vântului a făcut ca autoritățile să nu apeleze la această soluție.

- Reclamă -

Teoretic, în depozit ar fi trebuit să fie materiale de construcție, cel puțin asta spunea autorizația dată de primăria Ploiești. În realitate, însă, la depozitul respectiv pompierii au stabilit că au ars deșeuri periculoase. Ca urmare a producerii evenimentului au ars aproximativ 5300 tone de materiale plastice și solide sub formă de baloți, deșeuri provenind de la componente auto, uleiuri uzate, materiale textile, deșeuri medicale, precum și două autoutilitare. Citește aici detalii despre ce au stabilit pompierii după stingerea incendiului care a avut ca și cauză utilizarea “focului deschis în spații închise”.

În a treia zi de când pompierii luptau cu flăcările, Poliția Prahova a transmis că „face cercetări pentru a vedea cui îi aparține depozitul, dar și materialele care se aflau în el” și că a deschis dosar în cauză pentru săvârșirea infracțiunilor de distrugere și deversarea, emiterea sau introducerea cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu a unei cantități de materiale în aer sau pe sol care pot provoca decesul, vătămarea corporală a unei persoane sau un prejudiciu adus mediului. Un alt dosar despre care, doi ani și jumătate mai târziu, nu se mai aude nimic…

Câteva luni mai târziu, atenția opiniei publice s-a îndreptat către Eco Burn. În august 2019, cititori ai Ziarului Incomod ne-au semnalat faptul că, pe un drum cu acces public, ce trece pe lângă spațiul în care firma Eco Burn își desfășoară activitatea, au ajuns viermi și substanțe urât mirositoare și potențial periculoase. Oamenii ne-au spus că mizeria provine din curtea firmei Eco Burn și că situația se repetă de fiecare dată când plouă. Mai mult decât atât, oamenii vorbeau despre un miros de cadavru în putrefacție care se resimțea zilnic în zonă, motiv pentru care angajații celorlalte societăți din jur spuneau că li se făcea frecvent rău.

DETALII AICI: VIDEO | Imagini șocante! Fecale și viermi în drum, de la o firmă din Prahova!

Încă dinaintea publicării imaginilor, am prezentat situația Gărzii de Mediu Prahova. Potrivit unui comunicat trimis Ziarului Incomod, inspectorii Gărzii de Mediu au efectuat un control la Eco Burn, dar n-au găsit nimic în neregulă….

Reporterii Incomod au primit imediat după noi dovezi privind poluarea cu substanțe deosebit de periculoase, imagini în care se observă pete de sânge pe drumul cu acces public (pe aici se face descărcarea deșeurilor cu risc biologic). De asemenea, am primit imagini cu eprubete cu sânge căzute pe jos sau containere cu deșeuri medicale care dau pe dinafară. Imaginile parcă desprinse din filme „horror” pot fi văzute aici!

În noiembrie 2019, presa centrală a difuzat de asemenea imagini de la incineratorul Eco Burn: tone de deșeuri, împrăștiate pe câteva sute de metri pătrați, printre care muncitorii umblau fără niciun fel de echipament de protecție. Incineratorul funcționa, iar fumul se ridica în aer, fiind vizibil de la kilometri depărtare. Eco Burn a emis un comunicat de presă și a susținut că imaginile sunt trucate… Vezi aici imaginile!

O lună mai târziu, o angajată a societății a ajuns la spital după ce a fost stropită cu o substanță necunoscută, posibil toxică, aflată într-un bidon din plastic peste care a trecut cu roata un motostivuitor. Detalii aici!

În ianuarie 2020, ministrul Mediului de la acea vreme, Costel Alexe, a mers în control la Eco Burn și a declarat că după control firma a încercat să descarce zeci de tone de deșeuri medicale, deșeuri periculoase, la rampa ecologică de la Boldești, în loc să le ardă în incinerator. Costel Alexe a mai anunțat în acea perioadă că a depus plângere penală împotriva Eco Burn și că a propus Gărzii de Mediu suspendarea activității incineratorului.

În februarie 2020, Agenția pentru Protecția Mediului Prahova a suspendat activitatea incineratorului Eco Burn pentru șase luni, prin suspendarea autorizației integrate de mediu. În paralel, Violeta Ștefănescu, director al Eco Burn, susținea că aflase acest lucru din mass-media și că societatea nu fusese înștiințată de APM că nu mai are voie să ardă deșeuri.

Câteva luni mai târziu, în august 2020, într-o sâmbătă seară, pompierii au fost alertați de izbucnirea unui incendiu la Eco Burn. Inițial, s-a crezut că ard saltele depozitate în două containere. După localizarea incendiului, însă, pompierii au descoperit sub saltele deșeuri medicale. Poliția a deschis, din nou, dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de poluare prin evacuare în atmosferă sau pe sol a unor deșeuri ori substanțe periculoase.

În ianuarie 2021, autoritățile de mediu au suspendat, din nou, autorizația de mediu a Eco Burn. În plus, Parcul Industrial Brazi, unde este amplasat incineratorul, a reziliat contractul cu societatea și i-a oprit utilitățile. Detalii aici!

Tot în ianuarie, ISU Prahova a efectuat un control la incinerator, ocazie cu care au fost aplicate două amenzi în cuantum de 7.500 lei pentru instalația de hidranți care nu funcționa și pentru diminuarea gabaritului căilor de evacuare prin amplasarea de pubele la intrarea în hală.

După nici trei luni, pe 7 aprilie, un nou incendiu a izbucnit la Eco Burn. Poliția a deschis un nou dosar, Garda de Mediu a amendat firma cu 40.000 lei, iar reprezentanții societății dădeau vina pe o „mână criminală” care a provocat incendiul.

Ultimul incendiu a izbucnit pe 2 iunie, în toiul nopții. Anchetatorii iau în calcul mai multe ipoteze, după ce pompierii, care au luptat aproape 36 de ore cu flăcările, au stabilit că incendiul a izbucnit „cel mai probabil din cauza folosirii intenționate sau din culpă a condițiilor pentru a genera evenimentul și că s-a produs o explozie a unor butelii de propan, urmată de un incendiu major.”

De asemenea, joi dimineață, când pompierii au putut intra în hala afectată de incendiu, a fost descoperit craniul carbonizat al unui bărbat. Unele ipoteze indică faptul că bărbatul s-ar fi sinucis, provocând explozia din hală.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Exclusiv – Ludmila Sfârloagă, o apropiată a lui Mircea Cosma, candidează pe listele AUR la CJ Prahova

Mai sunt doua trei zile până la încheierea procesului de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie....
Sari la conținut