Ziarul Incomod a publicat săptămâna aceasta documente care arată că aproape 40 de utilaje ale operatorului de salubritate sunt stricate, unele dintre acestea nemaiputând fi reparate. Acest fapt explică de ce operatorul este incapabil să își efectueze activitatea corespunzător, neavând fizic suficiente utilaje pentru a face curățenie în Ploiești.

Vezi documentele aici!

În Ploiești, operatorul de salubritate Rosal are contract cu primăria pentru curățenia căilor publice. Prin contract și prin caietul de sarcini aferent, operatorul este obligat să aibă la dispoziție un anumit număr de utilaje astfel încât să își poată desfășura activitatea. Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești este instituția subordonată primăriei care are rolul de a monitoriza activitatea Rosal, de a se asigura că operatorul respectă condițiile impuse prin contract și de a verifica dacă toate serviciile facturate au fost prestate în realitate.

După ce ziarul Incomod a publicat documentele care arată că aproape 40 de utilaje ale operatorului sunt stricate, consilierii locali liberali au solicitat în timpul unei ședințe efectuarea unui control la Rosal. Nici unul dintre ceilalți consilieri prezenți, primarul sau cei doi viceprimari nu a catadicsit să se arate dornic să facă acest control. Mai mult decât atât, reporterii ziarului Incomod au încercat să-l contacteze pe Raul Petrescu, directorul RASP, pentru a-l întreba când a efectuat ultimul control la Rosal, dar acesta nu a răspuns la apel, iar mesajele pe care i le-am dat au fost citite și ignorate.

O explicație a faptului că RASP refuză să controleze corespunzător Rosal este aceea că pe directorul RASP, Raul Petrescu, și pe directorul Rosal Prahova, Cătălin Ioniță, îi leagă o prietenie foarte veche.

Încă de când Raul Petrescu era viceprimar, era cunoscut faptul că era prieten cu Ioniță și chiar a fost menționat într-un denunț în care este acuzat că a făcut trafic de influență pentru Ioniță.

Un director din Primăria Ploiești a formulat un denunț în care a detaliat cum a fost chemat de Petrescu în birou unde se afla și Cătălin Ioniță și că Raul Petrescu, viceprimar la acel moment, i-a cerut să-i dea contracte lui Ioniță pentru a-și păstra postul.

Iată ce a scris directorul șantajat în denunțul făcut la DNA: „Legat de activitatea mea de director general al (…) arăt faptul că în anul 2015, luna martie am fost chemat la biroul viceprimarului Raul Petrescu care mi-a cerut să închei un contract de achiziție cu SC BIROTECH (firma unde a lucrat Cătălin Ioniță înainte să își dea demisia și să înființeze ServiceTeam Birotica), de față fiind reprezentantul acestei firme un anume Cătălin, prieten cu Raul Petrescu. Totodată mi-a sugerat și mi-a dat de înțeles că nu „mai am foarte multe zile la (…) dacă nu găsesc soluția să rezolv această problemă.”, a scris directorul în denunț. (FOTO DOCUMENT)

De altfel, cei doi au apărut în repetate rânduri împreună în spațiul public, dovedind astfel prietenia care îi leagă.

Mai mult decât atât, Cătălin Ioniță este prieten și cu Vasile Ionescu, directorul tehnic al RASP, însărcinat direct cu salubritatea. Și Vasile Ionescu este menționat într-un denunț depus la DNA de către un inspector de salubritate, care a povestit că Ioniță l-a amenințat cu bătaia de față cu Ionescu pentru a-l determina să nu verifice corespunzător activitatea de deszăpezire efectuată de Rosal în Ploiești. Detalii aici!

Cu cei doi directori ai RASP prieteni cu directorul Rosal Prahova, nu mai miră pe nimeni că instituția refuză să controleze dacă Rosal respectă contractul de curățenie căi publice. În plus, reamintim că o serie de documente au scos la iveală cum sunt “umflate” facturile pe care Rosal le încasează de la primăria Ploiești, cu girul RASP. Detalii aici.

După ce ziarul Incomod a publicat documentele, un audit al Curții de Conturi a arătat același lucru: Rosal factura și încasa bani publici de la primăria Ploiești pentru lucrări care în realitate nu au fost prestate, dar au fost confirmate de RASP ca fiind efectuate. Detalii aici!

Raportul Curții de Conturi a fost urmat de o plângere penală pe care primarul Adrian Dobre a făcut-o la Poliția Prahova cu privire la furturile scoase astfel la iveală în urma auditului.

În încheiere, mai amintim un singur lucru. Deși instituția condusă de Raul Petrescu nu își face treaba și, după cum reiese din cele de mai sus, protejează afacerile prietenilor directorilor, directorul general Raul Petrescu este de părere că a performat în 2019, așa că recent a solicitat o primă de 5.000 de euro. Detalii aici!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here